Davis cup

Borna Ćorić i Dennis Novaka otvaraju sudar Hrvatske i Austrije na Zametu, ulaznice su rasprodane

Zlatko Horvat

Borna Ćorić i Dennis Novak/V. KARUZA

Borna Ćorić i Dennis Novak/V. KARUZA

Čeka nas težak ogled, u kojem je svaki meč otvoren. Pokušat ćemo dobiti svaki od njih. Nije važno jesmo li favoriti ili ne, treba osvojiti tri boda - kaže izbornik Vedran Martić, koji je u sastav uvrstio Ivana Dodiga umjesto ozlijeđenog Mate Pavića



RIJEKA   Borna Ćorić i Dennis Novak otvorit će danas Davis Cup dvoboj Hrvatske i Austrije u Centru Zamet. Odlučeno je to ždrijebom u Palači šećerane Muzeja grada Rijeke, na kojem je bio nazočan i Amerikanac David Haggerty, predsjednik Međunarodne teniske federacije. Haggerty je izvukao lopticu u kojoj je bio papirić s Ćorićevim imenom i prezimenom, što je značilo da će Ćorić u 14 sati otvoriti dvoboj s drugim austrijskim tenisačem. U drugom dvoboju sastat će se Borna Gojo i Dominic Thiem, bivši prvi tenisač svijeta.


– Ponosan sam što ću zaigrati za Hrvatsku kao prvi reket. Nije prvi put, već sam se navikao – kaže Borna Ćorić, od kojeg se očekuje prvi bod, kao i spektakularan subotnji meč protiv Dominica Thiema. Protiv istog suparnika Borna Gojo ulazi bez pritiska.


– Težak meč, koji jedva čekam. Thiem je favorit, ali nadam se najboljem. Ćorić je već igrao s njim, nadam se dobrim savjetima – kaže Gojo.




Drugoga dana u prvom dvoboju parova (13 sati) sastaju se Nikola Mektić i Ivan Dodig, koji je uvršten u momčad umjesto Mate Pavića, protiv Alexandera Eelera i Lucasa Miedlera. Splićanin nije uspio sanirati ozljedu ramena, pa je izbornik Vedran Martić obavio dvije izmjene. Jednu očekivanu, umjesto Marina Čilića uvršten je Nino Serdarušić, dok je Pavića zamijenio 38-godišnji Ivan Dodig.


Parovi


– Mate Pavić mi je još za vrijeme Australian Opena javio da ima problema s ramenom, pa smo pozvali Ivana Dodiga, koji je spremno uskočio – kaže izbornik Vedran Martić. – Čeka nas težak ogled, u kojem je svaki meč otvoren. Pokušat ćemo dobiti svaki od njih. Bilo bi lakše da je Marin s nama, ali pokušat ćemo igrati najbolje što možemo bez njega. Nije važno jesmo li favoriti ili ne, treba osvojiti tri boda. Nikola i Ivan? Obojica su vrhunski igrači parova, nadamo se da će zajedno odigrati dobar meč.


Nedjelja donosi i veliki dvoboj Borne Ćorića i Dominica Thiema, a priču završavaju Borna Gojo i Dennis Novak. Svaki je susret važan, a za Martića je Pavićev izostanak dodatan hendikep.


Raspored

Danas (14): Ćorić – Novak, Gojo – Thiem.


Sutra (13): Mektić/Dodig – Erler/Miedler, Ćorić – Thiem, Gojo – Novak.

– Jedini je izazov što moram promijeniti stranu na kojoj igram – priznaje Nikola Mektić. – Prošlo je dosta godina otkad sam posljednji put igrao s Ivanom u paru, nadam se da ćemo se dobro uklopiti.


Dvoboj Hrvatske i Austrije jedan od je 12 susreta kvalifikacija za završni turnir, na kojem su kao prošlogodišnji finalisti nastup osigurali branitelj naslova Kanada, Australija, te dobitnici pozivnice, Italija i Španjolska.


 Tenisači Hrvatske i Austrije s kraljicom karnevala Majom Babin i meštrom Sandijem/V. KARUZA


– Razgovarao sam s Čilićem u Melbourneu, znao sam da neće moći nastupiti u ovom susretu. Za Pavićev izostanak saznao sam na ždrijebu, kada sam vidio Dodiga. No, lijepo je kada možeš zamijeniti jednog igrača u parovima s Ivanom Dodigom, Hrvatska je u sretnom položaju – priznaje izbonik Austrije Jürgen Melzer. – Ždrijeb? Na kraju dana nije važno tko počinje. Dennis Novak je autsajder u prvom dvoboju, a znamo da moramo dobiti drugi susret. Zadovoljan sam kako je Dominic Thiem trenirao tijekom tjedna, imao je dobar ritam. Nedostaje mu mečeva, to je očito, ali ima dovoljno rutine. Ako dobro krene, ima šansu dobiti. Drugi dan bit će zanimljiv. Možda dvoboj Ćorića i Thiema bude spektakularan, čak i krucijalan, ako neka strana bude u vodstvu 2:1.


Uzavrela atmosfera


Šesnaest je reprezentacija na završnom turniru, kao što ih je 16 bilo u svjetskoj skupini 2004. godine, kada je Hrvatska posljednji put igrala u Rijeci. Tada je izboren ostanak u eliti u dvoboju protiv Belgije u Dvorani mladosti. Godinu kasnije Hrvatska je preko SAD-a s Agassijem i Roddickom u gostima, preko Rusije s Davidenkom i na kraju Slovačke s Hrbatyjem, osvojila prvu, povijesnu »salataru«.


Na ždrijebu su još bili nazočni Sandra Krpan, zamjenica riječkog gradonačelnika, Nikolina Babić, predsjednica HTS-a, Thomas Schweda, direktor Austrijskog teniskog saveza, te glavna sutkinja dvoboja Anne Lesserre.


– Velika mi je čast poželjeti vam dobrodošlicu u Rijeci, europskoj prijestolnici sporta 2022. godine. Drago nam je što je Rijeka domaćin Davis Cup dvoboja dva mjeseca nakon Billie Jean King Cupa. Vjerujem da će obje reprezentacije pokazati vrhunsku kvalitetu tenisa, a naši sugrađani dati podršku s tribina – rekla je Sandra Krpan.


Sonja Šišić, David Haggerty, Zlatko Komadina, Nikolina Babić, Irena Peršić Živadinov i Vladimir Jovanoski


Ulaznice su rasprodane, što znači da će atmosfera biti prava. Na tribinama će se naći i Zvončari, kao i Dečki s Kvarnera, službena glazba Davis Cup reprezentacije. Austrijanci će također imati podršku svojeg orkestra, što znači da će atmosfera između poena biti uzavrela…


Komadina: Sport povezuje

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti predsjednika ITF-a Davida Haggertyja i čelnike HTS-a povodom Davis Cup dvoboja Hrvatske i Austrije. Budući da sport povezuje ljude, ovo je bila prilika i za Ekonomski forum s Austrijskom komorom. Upoznao sam gospodina Haggertyja s ulaganjima u sport i oduševljen je našim krajem – rekao je župan primorsko-goranski Zlatko Komadina nakon prijema za prvog čovjeka Međunarodne teniske federacije, na kojem su bili nazočni Nikolina Babić, predsjednica HTS-a, Vladimir Jovanoski, izvršni direktor, te direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov, pročelnica UO-a za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, te Vlasta Mastrović, voditeljica projekta TZ-a Kvarnera.


– Čast i privilegij je biti ovdje, zadovoljan sam što se Davis Cup igra u ovome kraju, koji je nedavno ugostio i susret Billie Jean King Cupa. Zahvaljujem se na gostoprimstvu. Moram biti neopredijeljen, želim Hrvatskoj i Austriji uspjeh, a vama hvala na gostoprimstvu – rekao je David Haggerty.


Turistička zajednica Kvarnera posljednjih osam godina kontinuirano je uz teniska događanja vezana za HTS.


– Izuzetno mi je drago što se Davis Cup susret konačno održava u Rijeci, ovo je još jedna prilika za promociju turizma i destinacije kroz tenis, uz Akademiju na Lošinju. Hvala HTS-u što je odabrao Rijeku za domaćina, a mi ćemo učiniti sve da se gosti ugodno osjećaju – rekla je Irena Peršić Živadinov.


– Uime HTS-a zahvaljujem se gradu i županiji na domaćinstvu. Sretni smo što će dvorana biti puna. Želimo povezati sport i biznis, dati još jedan poticaj suradnje na ovim prostorima – rekla je Nikolina Babić, predsjednica HTS-a.