Ambiciozan projekt

Bivša trofejna odbojkašica Rijeke preuzela osjetljiv projekt razvoja hrvatske ženske odbojke

Portal Novi list

Svetlana Ilić/Foto PIXSELL

Svetlana Ilić/Foto PIXSELL

Svetlana Ilić bila je izbornika Austrije i Švicarske



RIJEKA Svetlana Ilić – Ceca nova je izbornica ženske kadetske odbojkaške reprezentacije Hrvatske, a ujedno će biti na čelu Cro-teama, projekta kojega je vodstvo Saveza odlučilo pokrenuti po uzoru na Italiju, Francusku, Njemačke… Svetlana Ilić je od 1987. do 1944. godine branila boje Rijeke, a do sada je radila kao trenerica u Belgiji, Švicarskoj, Austriji i Rusiji. Bila je pomoćnica izbornika Belgije, te izbornica Austrije i Švicarske.


– Nakon 30 godina ponovno sam u Hrvatskoj. Došla sam s 14 godina iz Modriče u Rijeku, pod patronatom Pere Božića, one tada velike Rijeke koja je igrala derbije s Mladosti. Igrala sam najčešće na poziciji primačice-pucačice, iako bih po potrebi uskakala i kao organizatorica igre. Igrala sam dugo, do 38 godine, u Srbiji, Italiji, Rusiji i Belgiji. Odmah nakon završetka igračke karijere, u Belgiji, uskočila sam u trenerske vode za što sam se do tada već polako pripremala – rekla je Ilićka, kojoj rad s mladim i darovitim igračicama nije novost.


– Moj je rad u Švicarskoj uvijek bio vezan nekako uz razvoj mladih igračica. Radila sam puno i s mladim igračicama s ovih prostora, poput Alajbeg, Kaleb, Grbac, Deak… Iako sam u karijeri radila s velikim svjetskim imenima poput Nataše Osmokrović, Gončarove, Košelove, meni je uvijek nekako u duši bilo draže raditi s mladima. Zato sam rado prihvatila poziv za rad u švicarskoj Akademiji, jer su tu bile mlade igračice koje su prvi puta dobile priliku za rad u najvišem rangu natjecanja.




Stvaranje projekta kluba sačinjenog od mlađe kadetskih reprezentativki koje treniraju i nastupaju kao klub, nije nov, to već odavno postoji u zemljama poput Italije, Francuske, Njemačke…  Kod nas se dugi niz godina razmišljalo o tome, no konačno je došlo i do realizacije te ideje.


– Odavno sam otišla iz hrvatske odbojke, ali nikad nisam prestala pratiti zbivanja u Hrvatskoj. Hrvatskoj se dogodilo mnogo lijepih rezultata i uspjeha u međuvremenu, ali bilo je i perioda svojevrsnog zatišja, što je potpuno razumljivo. Nakon što sam dobila poziv čelnika HOS-a shvatila sam da ponovno dolazi vrijeme novog vala koji sam i sama osjetila kada sam kao mlada dolazila u Hrvatsku kao igračica. Došlo je vrijeme da hrvatska odbojka ponovno kroz mlađe dobne selekcije stvori velike, svjetske igračice. Pratila sam i znam da se posljednjih godina radilo teško i naporno, ali i da se sada pojavljuje jedna nova generacija koja bi mogla, uz veliki rad, donijeti puno toga dobroga. Nisam euforičan tip, ali vidim da se u HOS-u našla dobra ekipa bivših odbojkaša s velikim znanjem i to mi daje razloga za optimizam u cijelom tom projektu.


Konkretnije, Cro team bi bio…


– Reprezentacija preko ljeta ima puno posla, EP U18, SP U17, ali je nekakav načelni dogovor da se paralelno oformi Cro team koji bi izgledao poput sličnih projekata u Europi koji su odavno zaživjeli. Dakle, Cro team bi tijekom sezone trebao živjeti skupa, djevojke bi naravno išle u školu, igrale bi u domaćoj ligi… Ima tu još dosta nedefiniranih stvari koje moramo u hodu riješiti, ali je važno da imamo zajedničku viziju. Baza tog budućeg Cro team-a je otprilike poznata, neke i sama poznajem jer su se već pojavljivale na internacionalnoj sceni. Trenutno baš pregledavam sve te popise po dobnim kategorijama, u Cro team-u bi bile zastupljene igračice 2009. godište i mlađe. Dakle, od prvog razreda srednje škole. Uz mene će najvećim dijelom biti i koordinatorica svih selekcija, moja nekadašnja suigračica Marija Anzulović uz koju me veže dugo igračko i privatno prijateljstvo, što mislim da je jako dobro za buduću suradnju.


Dakle, odluka je pala, vratili ste se u Hrvatsku, jer vas je očito zainteresirao dugoročniji projekt.


– Točno tako, voljela bih da ta vrlo zanimljiva ideja zaživi što prije i traje što dulje. Cilj koji smo si svi skupa zadali vrlo je ambiciozan, a za to je naravno potrebno određeno vrijeme. Mlađe dobne kategorije uvijek su zapravo imale dva zadatka: stvoriti igrača i naravno, koliko je to moguće, napraviti rezultat. U ovom slučaju, pod terminom rezultat, mislim da je potreba da se stvore reprezentativci koji će ostati što duže u našoj odbojci. Oni koji me poznaju, znaju da više od svega želim pobijediti, no termin pobjeda u ovom je slučaju malo kompleksniji, i mislim da rezultat svega moraju biti igrači koji će trajati dugi niz godina na internacionalnom nivou, i koji su u konačnici sposobni napraviti nešto veliko – rekla je na kraju Svetlana Ceca Ilić pred kojom je sada ogroman posao, ali u kojem ona, trenutno izgleda uživa sa smiješkom na licu…