Tour de France

Australac Simon Clarke pobjednik pete etape od Lillea do Aregnerga

Hina

Simon Clarke/Foto REUTERS

Simon Clarke/Foto REUTERS

Belgijanac Wout Van Aert (Jumbo-Visma) zadržao je vodstvo u ukupnom redoslijedu



ARENBERG Australac Simon Clarke (Israel-Premier Tech) pobjednik je pete etape biciklističke utrke “Tour de France” vožene od Lillea do Arenberga u dužini od 157 kilometara, dok je Belgijanac Wout Van Aert (Jumbo-Visma) zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu.


Clarke je bio dijelom skupine od pet vozača koja se rano u etapi odvojila od glavne skupine te ostala na čelu sve do samoga kraja iako je pred njima u posljednjih 50-ak kilometara bilo 11 sektora kaldrme, starih rimskih cesta na sjeveroistoku Francuske koje se inače koriste samo za održavanje najteže jednodnevne utrke u kalendaru “Paris-Roubaix”.


Clarke je u završnom sprintu bio umiješniji od Nizozemca Taca van der Hoorna (Intermarche–Wanty-Gobert) koji je prerano “bacio” bicikl prema ciljnoj liniji, dok je treće mjesto zauzeo Norvežanin Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies) s dvije sekunde zaostatka.




Upravo su ti sektori kaldrme bili i označeni kao najveće prepreke s kojima će vozači biti suočeni u prvom tjednu “Toura”, a od svih kandidata za ukupnu pobjedu ponovno se najboljim i na takvom terenu pokazao sjajni Slovenac Tadej Pogačar (UAE Emirates), koji pokušava osvojiti svoj treći “Tour” zaredom. Pogačar je ciljem prošao kao sedmi sa 51 sekundom zaostatka za Clarkeom, ali je ostvario 13 sekundi bolje vrijeme od konkurenata poput Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma), Britanca Gerainta Thomasa (INEOS Grenadiers), Kolumbijca Rigoberta Urana (EF Education-EasyPost), Španjolca Enrica Masa (Movistar), Francuza Romaina Bardeta (DSM) i Thibauta Pinota (Groupama-FDJ), dok je najveći gubitnik dana postao drugi Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma). Trostruki osvajač “Vuelte” i drugi s “Toura” 2020. je 40-ak kilometara prije cilja zapeo za balu slame koja se otkotrljala s ruba na sredinu ceste, pao i izgubio kontakt s glavnom skupinom te je do cilja izgubio čak 2:08 minuta za Pogačarom i čini se kako niti ove godine neće uspjeti svladati svog mlađeg sunarodnjaka na najvećoj utrci na svijetu.


Van Aert je ciljem pršao u velikoj skupini vozača sa 1:04 minute zaostatka za etapnim pobjednikom te je zadržao žutu majicu vodećeg sa 13 sekundi prednosti ispred drugog Amerikanca Meisona Powlessa (EF Education-EasyPost), odnosno 14 sekundi ispred trećeg Boassona Hagena, dok je Pogačar četvrti sa 19 sekundi zaostatka.


REZULTATI,
5. ETAPA:
1. Simon Clarke (Aus/Israel-Premier Tech)            3:13:35
2. Taco van der Hoorn (Niz/Intermarche-Wanty-Gobert) isto vrijeme
3. Edvald Boasson Hagen (Nor/TotalEnergies)               +2
4. Neilson Powless (SAD/EF Education-EasyPost)            +4
5. Magnus Cort (Dan/EF Education-EasyPost)               +30
6. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)                   +51
7. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                      +51
8. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck)           +1:04
9. Fabio Jakobsen (Niz/QuickStep-Alpha Vinyl)          +1:04
10. Luca Mozzato (Ita/B&B Hotels-KTM)                  +1:04
UKUPNO:
1. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                   16:17:22
2. Neilson Powless (SAD/EF Education-EasyPost)            +13
3. Edvald Boasson Hagen (Nor/TotalEnergies)               +14
4. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                       +19
5. Yves Lampaert (Bel/QuickStep-Alpha Vinyl)              +25
6. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)                     +36
7. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                     +40
8. Adam Yates (VB/INEOS Grenadiers)                       +48
9. Tom Pidcock (VB/INEOS Grenadiers)                      +49
10. Geraint Thomas (VB/INEOS Grenadiers)                  +50