Dijamantna liga

Anželika Sidorova postala peta žena u povijesti s preskočnih 501 centimetara

Hina

Anželika Sidorova/Foto REUTERS

Anželika Sidorova/Foto REUTERS

Prije nje to je uspjelo teko svjetskoj rekorderki Ruskinji Jeleni Isinbajevoj (5,06m) te Amerikankama Sandi Morris (5,00m) i Jennifer Suhr (5,03m)



ZURICH Drugog dana finala atletske “Dijamantne lige” u Zurichu ostvareno je nekoliko vrhunskih rezultata, a u obje konkurencije istaknuli su se motkaši.


U natjecanju skakačica s motkom pobijedila je svjetska prvakinja i olimpijska doprvakinja Ruskinja Anželika Sidorova s preskočenih 5,01 metara čime je za čak šest centimetara popravila osobni rekord te postala četvrta žena u povijesti koja je preskočila pet metara. Prije nje to je uspjelo teko svjetskoj rekorderki Ruskinji Jeleni Isinbajevoj (5,06m) te Amerikankama Sandi Morris (5,00m) i Jennifer Suhr (5,03m).


Kod motkaša najbolji je bio Šveđanin Armand Duplantis kojemu je za pobjedu bilo potrebno preskočiti 6,06m. Nakon toga je Duplantis podigao letvicu i na visinu svjetskog rekord od 6,19m, ali niti jedan od tri pokušaja nije bio uspješan.




Senzacionalna je bila 18-godišnja Namibijka Christine Mboma koja je slavila na 200 metara s novim svjetskim juniorskim rekordom, ali ujedno i afričkim rekordom od 21.78 sekundi, afrički rekord ostvarila je i Nigerijka Tobi Amusan na 100 metara s preponama sa 12.42. Sjajna jamajčanska sprinterica Elaine Thompson-Herrah odličnu je sezonu okrunila pobjedom u “Dijamantnoj ligi” na 100 metara sa 10.65.


Nova svjetska rekorderka, a ujedno i olimpijska pobjednica i svjetska prvaki nja u troskoku, Venezuelanka Yulimar Rojas bila je najbolja i u Zurichu i to s odličnim skokom od 15.48 metara što je za samo 19 centimetara slabije od svjetskog rekorda kojega je postavila na nedavnim Olimpijskim igrama u Tokiju.


Kod atletičara je u utrci na 100 metara najbrži bio Amerikanac Fred Kerley sa 9.87 sekundi, dvije stotinke ispred drugog Kanađanina Andrea De Grassea.


U bacanju diska nastupile su i dvije hrvatske pedstavnice, Sandra Perković je hicem od 67.22m zauzela drugo mjesto iza Amerikanke Valarie Allman sa 69.20, dok je Marija Tolj sa 57.79m bila šesta.