Motociklizam

OPROŠTAJ VELIKANA Valentino Rossi, umjetnik na dva kotača

Marko Dobrecović

OPROŠTAJ - Valentino Rossi/Foto REUTERS

OPROŠTAJ - Valentino Rossi/Foto REUTERS

Iako posljednjih godina ne ostvaruje visoke rezultate, u Valenciji je sve bilo podređeno Rossiju kao zahvala za sve što je učinio posljednjih četvrt stoljeća



RIJEKA Valentino Rossi, »Il Dottore«, čovjek za kojeg se nemali broj puta reklo da je veći od sporta, završio je svoju karijeru. Na jučerašnjoj utrci u Valenciji Rossi je došao do desetog mjesta u klasi MotoGP, ali to nije pokvarilo slavlje i dobru atmosferu kojima je Rossi završio svoju 25 godina dugu karijeru.


Talijan je karijeru započeo davne 1996. godine u klasi 125cc, a već godinu kasnije postao prvak u toj seriji. Tada prelazi u viši rang, u klasu 250cc koju također osvaja u svojoj drugoj sezoni. Prije odlaska u najveći rang motociklizma, Rossi se natjecao u klasi 500cc u kojoj je u dvije sezone jednom bio prvak, a jednom viceprvak.


Četiri titule


Valentino Rossi je svoj put u najvećem motociklističkom natjecanju MotoGP-u krenuo poput pravog prvaka. Rossi je osvojio četiri naslova prvaka u prve četiri sezone u MotoGP-u. Jedna od zanimljivih crtica njegove karijere dogodila se 2004. godine. Naime, Rossi je 2002. i 2003. naslove prvaka osvajao u momčadi Honde, no 2004. godine prelazi u konkurentsku momčad Yamaha.




Honda ga nije pustila da testira motocikl Yamahe prije nego što je 2004. godina kalendarski počela, no Rossijev talent se opet pokazao neospornim. Valentino je pobjedu ostvario u svojoj prvoj utrci za Yamahu, a to je bila VN Južnoafričke Republike. Naslovima iz 2004. i 2005. godine pridodao je i naslove iz 2008. i 2009. godine, također vozeći Yamahu. Na prijelazu desetljeća odlazi u Ducati, no ubrzo se vraća u Yamahu. Svoju posljednju sezonu odvozio je u momčadi Petronas Yamaha SRT.


Cijelu je karijeru Rossi nosio prepoznatljivi broj 46 na žutoj podlozi, a sudbina se poigrala da datum njegove posljednje utrke daje broj 46 (14. 11. ‘21., zbroj tih brojeva daje 46).


Iako posljednjih godina ne ostvaruje visoke rezultate, u Valenciji je sve bilo podređeno njemu kao zahvala za sve što je učinio posljednjih četvrt stoljeća. Jučer je staza Ricardo Tormo u Valenciji odisala žutom bojom, a za sve one koji ga nisu mogli pratiti s tribina bio je postavljen videozid koji je odašiljao slike navijača diljem svijeta koji su navijali za Rossija. Zgrada nadomak staze bila je oslikana muralom Valentina Rossija na kojem je pisalo #GrazieVale. Petnaest minuta prije starta utrke vozači su izašli iz svojih garaža, a cijela je publika krenula skandirati »Rossi, Rosi, Rossi.«


Žute baklje


Pobjednik utrke bio je vozač Francesco Pecco Bagnaia iz momčadi Ducatija, dok su ostatak postolja također činili vozači momčadi Ducati.
Po završetku utrke zrakom se razvio vatromet i baklje žute boje, Rossi je napravio počasni krug držeći svoju zastavu, a nije nedostajalo niti vožnje na zadnjem kotaču. Prikazan je video u kojem su poznate osobe Rossiju poželjeli sve najbolje u mirovini.


Među čestitarima su se našli akcijski glumci Tom Cruise i Keanu Reeves, vozači Formule1 Lewis Hamilton i Max Verstappen, sportaši kao što su Federer, Stoner, Ronaldo Nazario i mnogi drugi štovatelji lika i djela Valentina Rossija. Ostale momčadi su u boksu napravili špalir za Valentina Rossija. Iza Rossija ostaje 9 naslova prvaka, 115 pobjeda i 25 godina pokazivanja umjetnosti na dva kotača. Hvala, Vale!