predstavljen Liburnia kup

Opatija domaćin pravog košarkaškog spektakla: dolaze Cibona, Cedevita, Partizan i Carpegna Ace Petrovića

Luka Medak

Robert Jurković, Barbara Mesić i Fernando Kirigin/Foto: M. LEVAK

Robert Jurković, Barbara Mesić i Fernando Kirigin/Foto: M. LEVAK

Na turniru što se igra od 1. do 3. rujna sudjeluju Cibona, beogradski Partizan, ljubljanska Cedevita Olimpija i Carpegna Prosciutto Pesaro, koji vodi Aleksandar Petrović



RIJEKA Nakon pripremnih utakmica hrvatske reprezentacije, košarka se ponovo vraća na područje Kvarnera. Od 1. do 3. rujna Opatija će biti domaćin Liburnia kupa, košarkaškog turnira na kojemu će se u dvorani Marina Cvetkovića natjecati četiri velika i u svijetu sporta dobro poznata kluba. Hrvatski predstavnik bit će Cibona iz Zagreba, iz Slovenije dolazi ljubljanska Cedevita Olimpija, iz Srbije Partizan Beograd, a talijanski predstavnik bit će Carpegna Prosciutto Pesaro, vođena hrvatskim stručnjakom Aleksandom Petrovićem. U polufinalu sastaju se talijanska i slovenska momčad (17), dok u drugoj utakmici igraju Cibona i Partizan (20).


– Dovesti takve četiri ekipe u jedan kraj u kojemu je, nažalost, košarka poprilično pala na niske grane, bilo je izuzetno teško. Trenutačna vrijednost Partizana je 12-15 milijuna eura, igrači i treneri imaju milijunske ugovore, dakle to su iznosi koji daleko nadilaze hrvatske okvire. Tu je i Cibona, koja je, nažalost malo pala, ali je po imenu i trofejima jedan od najboljih europskih klubova, zatim Olimpija, koja je uložila velik novac ove sezone s ciljem da napadne naslov ABA lige. Osim njih doći će i Carpegna Prosciutto. Za one koji ne znaju, to je jedan od najpoznatijih talijanskih klubova, koji je 30 godina igrao pod imenom Scavolini, a koji sada dolazi s hrvatskim trenerom Acom Petrovićem. Oni su isto uložili ogroman novac i žele se kroz talijansko prvenstvo plasirati u Euroligu – najavio je momčadi organizator Robert Jurković, predsjednik Društva za sportsku rekreaciju Marinovi prijatelji, koji turnir organizira uz pomoć Grada Opatije i Liburnia Riviera Hotela, na konferenciji za medije održanoj u hotelu Ambasador.


Ulaznice


Ulaznice za utakmicu kreću u prodaju danas, a Jurković je pojasnio i pod kojim će uvjetima gledatelji moći na njima prisustvovati.




– Svi zainteresirani moraju zadovoljavati sada već poznate propisane epidemiološke uvjete, koji će između ostalog pisati i na poleđini ulaznice. S obzirom na to da smo ograničeni s brojem posjetitelja i da imamo obaveza prema sponzorima, nećemo moći pustiti puno karata u prodaju. Jedino mjesto gdje će se moći kupiti bit će Dvorana Marino Cvetković od 17 do 19 sati od srijede do dana utakmice, ovisno o tome hoće li do tada ostati karata. Osim toga, da bismo spriječili učestalo ulaženje i izlaženje iz dvorane, prodajemo samo tzv. »paket-ulaznice«, a to znači da će jedna ulaznica vrijediti za dvije utakmice. Ulaznica za tribine košta 100 kuna, a za parter 150 kn, što smatramo da je pristojan i pristupačan iznos koji si ljudi u regiji mogu priuštiti – objasnio je Jurković te napomenuo da će se sve utakmice moći gledati i u izravnom prijenosu na televiziji.


Radost loptanja


Barbara Mesić, članica Nadzornog odbora, počašćena je što su Liburnia Riviera Hoteli još jednom domaćin jednog velikog sportskog događaja.


– Za nas kao jednu od najvećih turističkih kompanija na ovom području izrazita je čast i zadovoljstvo biti dijelom ovakvog velikog međunarodnog sportskog događaja. Jedno od obećanja koje smo dali kada smo preuzeli Liburniju bilo je da ćemo puno više ulagati u segment sporta. Prvo smo krenuli s nogometom, kada smo ovdje bili domaćini emisije Utakmica života, a ovo košarkaško natjecanje je sada naše drugo veliko sportsko događanje. To samo pokazuje čemu stremi Liburnia u budućnosti, a to je da uz pomoć ostalih dionika poput Grada Opatije pretvori ovo mjesto u grad prijatelj sporta – izjavila je Mesić.


Svoje zadovoljstvo turnirom nije krio ni gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, koji je pozvao sve ljubitelje sporta da dođu gledati »radost loptanja pod obručima«.


– Posebno mi je drago da je Društvo Marinovi prijatelji, unatoč nepovoljnim pandemijskim uvjetima, smoglo snage i ušlo u jednu ovako ozbiljnu organizaciju velikog sportskog događaja na kojem ćemo imati četiri respektabilne ekipe. Svaki put kada bi se Marinovi prijatelji uhvatili organizacije, to bi uvijek bilo odlično odrađeno tako da ne sumnjam da će i ovo biti priča za pamćenje. Ljubitelji košarke će tako moći uživati u Opatiji u pravom košarkaškom spektaklu i ovom ih prilikom pozivam da dođu i uživaju u vrhunskom natjecanju – rekao je Kirigin.


Petrović i Obradović za katedrom

Četvrtak 2. rujna, slobodan dan iskoristit će se za seminar. Svaki od četiriju trenera održat će predavanje od 45 minuta, koje će za ovdašnje košarkaške trenere biti besplatno. Aleksandar Petrović i Želimir Obradović imaju bogat trenerski opus i imat će što reći za katedrom, kao i mladi trenerski lavovi Jurica Golemac i Vladimir Jovanović. Početak je zakazan za 16 sati.