Kvalifikacije za ostanak

Odbojkašice Rijeke ispale iz Superlige! Najtrofejniji riječki loptački klub i drugi put u pet setova poražen od Dubrovnika

Katarina Blažević

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Dovoljno je bilo pogledati deset sekundi nakon završetka utakmice kakve su bile djevojke. Tuga i žalost... - riječi su trenera Krešimira Jurića nakon utakmice koja je Rijeku poslala u niži rang



DUBROVNIK Blok Dežulović-Stipanović bio je prejak za riječku ekipu, a donio je u krcatoj dvorani Gospina polja erupciju veselja. Domaće Dubrovčanke, prvakinje Prve lige, drugom pobjedom nad Rijekom plasirale su se u Superligu, dok je najtrofejniji riječki klub u loptačkim sportovima sada doživio pravu propast. Grad Rijeka sljedeće sezone neće imati predstavnika u najvišem rangu hrvatske ženske odbojke…


Dubrovnik – Rijeka 3:2

Druga utakmica doigravanja za popunu Superlige odbojkašica: Dubrovnik – Rijeka 3:2 (25:14, 22:25, 24:26, 25:20, 15:12). SD Gospino polje. Gledatelja: 750. Suci: Jurković i Kramar Šandl.


DUBROVNIK: Obradović, Dežulović, Karač, Vuletić, A. Prkačin, L. Prkačin (L), Vukas, Kristić (L), Mandić, Buzolić, Oliveira Franco, Đukić, Stipanović, Maslać.




RIJEKA: Grčević, Volarić (L), Štiglić, Tomić, Brkičić, Gregorović, Sluga, Boban, Francetić, Pavačić.

Bila je to ponovo drama od pet setova i 116 minuta, a u ključnoj dionici Riječanke su nakon poena Francetić povele 8:6. Ali, domaće su se ubrzo vratile u igru s dva asa Stipanovića, da bi Francetić potom poslala loptu izvan terena – 10:8.


Kapetanica Dubrovnika Doris Buzolić odigrala je u ovim najvažnijim trenucima upravo kapetanski i borbeno, dok su te odlike nedostajale u riječkoj ekipi od samog početka utakmice. Karač je s dva vezana poena donijela vodstvo domaćima 14:11, a dubrovački je blok potom riješio pitanje pobjednika i plasmana u Superligu. Nakon dvije utakmice može se reći da je to bilo zasluženo slavlje ekipe koju vodi Riječanin Leo Barić.


Trener Rijeke Krešimir Jurić rekao je nakon prve utakmice, u kojoj je napadački oduševila Mara Štiglić, kako svih šest igračica mora biti na razini, a ne samo jedna ili dvije. Ali, ovoga puta u njegovoj ekipi praktički niti jedna igračica nije odigrala na razini elitnog ranga natjecanja. U nekim trenucima utakmice čak se činilo da je Dubrovnik ekipa koja je sezonu odigrala u Superligi, a Rijeka u nižem rangu. Napad je ovoga puta bio veliki problem, osim Lee Boban koja je odigrala dobru partiju, bila su tu tek povremena buđenja Lane Francetić i Tee Pavačić…


– Valjda takav dan dođe, nakon nekog dužeg vremena ću možda doći do odgovora, a sada vruće glave ne znam u čemu je sve bio problem. Nismo nikako ove godine imali sreće. Možda će glupo zvučati, ali i dalje tvrdim da smo bili u ovoj utakmici šest na šest, završilo bi u našu korist. Ali, mogu sad govoriti što hoću… Dovoljno je bilo pogledati deset sekundi nakon završetka utakmice kakve su bile djevojke. Tuga i žalost… – riječi su trenera Krešimira Jurića nakon utakmice koja je poslala Rijeku u niži rang.


Posebice je loša bila prva dionica koju su domaće lagano i uvjerljivo riješile za 20 minuta igre. Na servisu Lare Dežulović domaće su povele 13:5, i tu su gošće očito psihološki pale pa su do kraja dionice Dubrovčanke dominirale na parketu.


Druga je dionica bila u egalu do riječke mini serije 4:0, u kojoj su se konačno pojavile Štiglić i Pavačić. Potonja je u bloku s Tomić donijela gošćama vodstvo 16:12. Iako su se Dubrovčanke uspjele vratiti na “minus jedan” (20:21), Pavačić je neobranjivo smečirala, a sve začinila Štiglić za osvajanje drugog seta.


Dubrovnik je obrambeno pao u trećem setu, a Barić je morao zvati minutu odmora kod vodstva Rijeke 15:9. Riječanke su bile ponešto koncentriranije u odnosu na protivnice, Boban je bila dobra na bloku, a nekoliko je poena upisala i Tomić. Ipak, gošće su dopustile Dubrovniku da se vrati u igru i izjednači 16:16. Bilo je izjednačeno do samog kraja seta (24:24). Pavačić je potom poentirala, a Buzolić poslala loptu u mrežu za 1:2 u setovima.


Riječanke su u četvrtoj dionici imale “plus dva” kod 6:8, ali Dubrovnik je preokrenuo (11:9) na krilima Buzolić i Stipanović. Ubrzo nakon što je Rijeka preko bloka došla do 13:13, Dubrovčanke preokreću na servisu Dežulović – 16:13. Riječanke su previše griješile, a Karač blok-poenom donijela domaćima vodstvo 21:17. Pavačić je pogriješila na servisu i tako odvela utakmicu u peti set. I drugi put u tjedan dana, peti set nije bio sretan za riječku ekipu, koja će tako naredne sezone igrati u Prvoj ligi zajedno sa susjedama iz Drenove.


Na kraju, u klubu trebaju sagledati i analizirati zbog čega je došlo do ovakvog rezultata. Iako su imali izrazito mladu ekipu, za Rijeku su ove sezone igrale i tri mlade hrvatske reprezentativke, a na zimu su se vratile Lea Boban te Natalia Tomić, koja je participirala u nekim utakmicama.


Inače, još od zimske pauze bilo je poznato kako će gotovo pola ekipe na ljeto napustiti klub. Štiglić i Brkičić idu na američka sveučilišta, a odlazi i Francetić. Uz to, Boban i Tomić došle su pomoći matičnom klubu samo do kraja ove sezone.


– Ne vjerujem da je njihova najava odlaska poljuljala ekipu, čak mislim da bi im to trebalo dati motiv više. Nažalost, sve su to ove sezone bile nijanse, jedna ili dvije lopte i to je to. Zamjeram li išta igračicama? Ne bi bilo pošteno, jednostavno nas nije išlo. Bio je tu splet okolnosti i sada ćemo jednostavno sve nanovo. Neće biti prvi put – zaključuje Krešimir Jurić.