Najava za Veliku Fiumanku

OD MORA DO GORJA U subotu se na Platku odražava Jako mala Fiumanka

Denis Frančišković

Davor Perović/Foto D. ŠKOMRLJ

Davor Perović/Foto D. ŠKOMRLJ

Očekujemo manji broj brodova na velikoj regati, njih oko stotinjak. No, prijave stižu - kaže Davor Perović



RIJEKA Fiumanka ide dalje. I u vremenu korone. I ove godine posebno spaja zelenu i plavu, goransku i primorsku županiju. Najnovije, 21. izdanje riječkog praznika pod jedrima počinje nigdje drugdje nego na Platku!


Ove subote Jako mala Fiumanka uvertira je u sportsko-zabavni tjedan prepun događanja, a riječ je o regati modela Dragon na novom akumulacijskom jezeru u sklopu Dana sporta i rekreacije koju organizira Savez sportske rekreacije Sport za sve PGŽ-a. Uz regatu i svjetlosni show na bazenu u subotu će na Platku biti i najavljena i Velika Fiumanka. A sudeći prema preliminarnim najavama i ove godine na Kvarneru će se moći vidjeti izvedbe na moru vrhunskih krstaša uz isto takve kormilare.


Modeli Dragon


Naime, u prijavama su se našla i imena izglednih favorita, dviju vrhunskih jedrilica, riječkog Molo longa, bivšeg Tutta Trieste sa znanim skiperom Rajkom Kujundžićem i splitskog Toto Travela, bivšeg Tutta Trieste 2 s kormilarom Marijom Hrvojem.




– Definitivno očekujemo manji broj brodova na velikoj regati, njih oko stotoinjak. I to prije svega zbog očekivano slabijeg dolaska jedriličara iz Slovenije i Italije. No, prijave stiži nadamo se uspješnoj korona Fiumanki – kaže Davor Perović, prvi čovjek i idejni začetnik Fiumanke.


No, sve ovog puta kreće s gorja u zaleđu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora, PGŽ-a i Zajednice sportova PGŽ-a u subotu se na Platku od 11 do 19 sati održava finale Festivala sportske rekreacije. Na mjestu koje je ponajprije rezervirano za odmor, rekreaciju i skijanje Riječana ove godine tako će se »jedriti«.


Od 16 sati na akumulacijskom jezeru na programu je regata modela Dragon, a od 18 sati u jedrenju ovim modelima svoje će vještine prezentirati i neki od pobjednika Fiumanki. Nakon proglašenja pobjednika i najave Velike Fiumanke uslijedit će svjetlosni show Ples jedara.


– Modeli Dragon uglavnom su rezervirani za djecu, riječ je o svojevrsnoj pretklasi One Metera, a umijeće će pokazati jedriličari iz Lovrana, Opatije, Drage… kao i Tin Matulja, Željkom Perović, Rajko Kujundžić… dosadašnji pobjednici Fiumanke – dodaje Perović.


Medijska, Torpedo i Rotary


Fiumanka s Platka odmah drugi dan u nedjelju seli na more, u Riječkoj luci održat će se Torpedo kup, regata za klasu JOD 35. Bit će to zapravo uvertira u Tjedan sporta i zabave 21. izdanja Fiumanke. Od 23. do 30. rujna u Hrvatskoj se održava Europski tjedan sporta, u Rijeci u to vrijeme u fokusu će biti Molo longo, luka, riva i more ispred grada koji teče.


Sljubit će se kopnena i morska Rijeka, a kao i ranijih godina natjecateljski dio programa otvorit će Medijska regata 25. rujna. Bogat subotnji program dan kasnije kulminirat će Velikom Fiumankom za klasu krstaš, ali i za sve one koje se žele uključiti, dok će nedjelja po običaju biti rezervirana za 11. humanitarnu Rotary regatu.


Posebnost riječkog sportskog rujna je upravo Europski tjedan sporta čiji je inicijator Europska komisija za promicanja sporta i tjelesne aktivnosti diljem Starog kontinenta. Koordinator u Hrvatskoj za cijelu akciju bit će Ministarstvo turizma i sporta uz glavnu tema kampanje je #BeActive.


Od 25. do 27. rujna na Gatu Karoline Riječke održavati će se i sajamska priredba Rijeka Boat Show.