Velika obljetnica

Novljani danas slave 100. rođendan svojeg nogometnog kluba

Hina

Foto A. MAKSIMOVIĆ

Foto A. MAKSIMOVIĆ

Monografiju o stotoj obljetnici novljanskoga Nogometnog kluba Vinodol priredio je domaći kroničar Fedor Mudrovčić, a svečana skupština kluba bit će održana u velikoj dvorani Doma kulture večeras od 18 sati



NOVI VINODOLSKI Novljani slave iznimnu obljetnicu – prošlo je punih stotinu godina od utemeljenja nogometnog kluba Vinodol, koji je osnovan kao Novljanski građanski športski klub (NGŠK), a nakon Drugog svjetskog rata obnavlja se pod imenom Nogometni klub Vinodol.


Monografiju o stotoj obljetnici novljanskoga Nogometnog kluba Vinodol priredio je domaći kroničar Fedor Mudrovčić, a svečana skupština kluba bit će održana u velikoj dvorani Doma kulture večeras od 18 sati, na kojoj se očekuju osim bivših, živućih, i sadašnjih igrača, te mnogobrojnih članova kluba, i mnogi njihovi sugrađani od kojih mnogi u svojim obiteljima imaju nekoga tko je bio nekada aktivni nogometaš ili je bio – a i danas jest – vatreni navijač toga kluba-slavljenika.


Klub je uz igranje najpopularnijeg momčadskog sporta, odigrao i iznimnu ulogu u razvitku društvenih odnosa u gradu i okolici. U novljanskom klubu igrali su i mnogi daroviti nogometaši iz okolnih mjesta i gradova a najkvalitetnijim razdobljem smatra se ono kada jeVinodol bio u riječko-pulskoj zoni.




»Bila je to jaka liga, puna kvalitetnih igrača, a bile su to i zanimljive utakmice, pogotovo s najbližim susjedima, Senjanima i Crikveničanima. Zbog očitog rivalstva i utrke za međugradskim prestižem, nerijetko su ti susreti bili i na rubu incidenta«, prisjećaju se najstariji Novljani koji pamte takve i neke od utakmica još iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata.


I gradski nogometni stadion kroz proteklih stotinu godina bio je na trima poznatim lokacijama u gradu. Prvo, uz Suhu ričinu, tzv. stadion Mel, zatim u gradskom rasadniku te u novije doba na predjelu Bahalin.