Derbi u Maksimiru

Zoran Mamić puše i na hladno: “Hajduk ima najveću kvalitetu u ligi nakon Dinama”

Davor Petrović

Zoran Mamić/Foto PIXSELL

Zoran Mamić/Foto PIXSELL

I zato mi je nevjerojatan njihov plasman na ljestvici - rekao je trener modrih



ZAGREB Iza Dinama su poraz od Rijeke (0:2) i tijesno izborena pobjeda na gostovanju kod Gorice, a novi dan donosi vječiti derbi s Hajdukom na stadionu Maksimir.


– Ritam utakmica je stvarno strašan, ali to smo znali od početka. Sada je pred nama treća uzastopna jaka utakmica. U goste nam stiže Hajduk, a to je najveći hrvatski derbi, bez obzira na trenutačan poredak u prvenstvu. Svi znamo što za ovaj klub znače utakmice s Hajdukom – kaže Zoran Mamić.


Zadnji zagrebački ogled istih suparnika okončan je splitskim slavljem (2:3).




– Ostao nam je gorak okus od te utakmice i zbog toga sada želimo dati sve od sebe za pobjedu kako bismo isprali tu gorčinu iz usta. Moramo se koncentrirati na svoju igru i segmente igre u kojima nismo bili na pravoj razini protiv Rijeke i Gorice – tumači maksimirski šef struke.


Prema njegovim objašnjenjima, izraz »kriza« može se spominjati, ali samo u kontekstu ostvarenih rezultata u prvim dvjema ovogodišnjim utakmicama, i to kao umanjenica. Naime, Zoran Mamić smatra da su ostali segmenti nogometne igre bili na sasvim pristojnoj razini.


– Mislim da možemo biti zadovoljni organizacijom igre jer na objema utakmicama smo dominirali i stvarali izgledne prilike. No realizacija nam nije bila na razini. Istina, zabili smo četiri gola, ali to je premalo s obzirom na broj obećavajućih i opasnih situacija koje smo stvorili pred golom suparnika. U fazi obrane također moramo biti bolji. Primili smo pet golova u dvije utakmice, a to nije baš tipično za Dinamo, čija obrana obično dobiva pohvale – ističe Mamić.


Nepotrebno je naglašavati važnost ove utakmice za modri ansambl. Eventualni kiks bi otvorio priliku da Osijek dostigne Dinamov bodovni učinak, a pokvario bi i atmosferu uoči nastavka natjecanja u Europskoj ligi. Zbog toga u Maksimirskoj 128 paze na svaki detalj, što će reći da je stvaralački opus Paola Tramezzanija, novog trenera Hajduka, već odavno proučen.


– Sigurno je da se radi o kvalitetnom stručnjaku, kojeg prati imidž tvrdog trenera. Za njega kažu da više polaže na defanzivni dio, ali na gostovanju kod Šibenika bio je vrlo ofenzivan. Vidjet ćemo kako će se postaviti kod nas, ali Hajduk je uvijek Hajduk – rezonira trener Dinama.


Za kraj je Zoran Mamić ostavio misao koja se može protumačiti i kao kompliment, ali i kao peckanje suparnika.


– Oni, po meni, u našoj ligi imaju najjaču individualnu kvalitetu nakon Dinama i zato mi je nevjerojatan njihov plasman na ljestvici. No to nam mora biti i upozorenje jer njihovi igrači mogu puno napraviti u jednoj utakmici – zaključuje Zoran Mamić.