Napokon

Zlatko Dalić vraća Joška Gvardiola na poziciju stopera: “To je moja prirodna pozicija”

Hina

Joško Gvardiol/Foto PIXSELL

Joško Gvardiol/Foto PIXSELL

Cipar? Danas u nogometu više ništa ne ide jednostavno. Gdje god odeš u goste moraš se pomučiti - kaže bivši branič Dinama



ZAGREB Hrvatska nogometa reprezentacija okupila se u ponedjeljak uoči dva kvalifikacijska dvoboja za SP 2022., za gostovanje protiv Cipra u petak te za utakmicu sa Slovačkom koja će biti odigrana tri dana poslije u Osijeku.


Hrvatska je na vrhu skupine H s 13 bodova, koliko ih ima i drugoplasirana Rusija, a nakon uspješnog rujanskog ciklusa i sedam osvojenih bodova iz tri nastupa, od izabranika Zlatka Dalića očekuje se nastavak pozitivnog niza s još dvije pobjede.


U utorak su o predstojećem dvoboju s Cipranima govorili igrači koji dolaze iz njemačke Bundeslige, Joško Gvardiol iz RB Leipziga i debitant Kristijan Jakić iz Eintrachta.




Od njih dvojice, značajniju ulogu na travnjaku trebao bi imati 21-godišnji Gvardiol, za kojeg je izbornik najavio promjenu pozicije s lijevog boka na mjesto lijevog stopera.


“Naravno da mi to ne bi trebalo predstavljati problem, jer je moja prirodna pozicija lijevi stoper”, rekao je bivši igrač Dinama koji je tek prošle sezone stopersku poziciju zamijenio onom na lijevom boku, na kojoj se jednako dobro snašao i izborio poziv u reprezentaciju.


Gvardiol je svoje debitantske nastupe za “vatrene” odigrao na Euru, na poziciji lijevog bočnog igrača, a njegovi su nastupi izazvali podijeljene ocjene. No, nije se želio vraćati u prošlost.


“Što se tiče moje igre, normalno da sam nešto iz toga naučio. To je bilo prvo veliko natjecanje i moje prve utakmice za reprezentaciju. Naravno da sam sretan što sam ovdje i veselim se nadolazećim utakmicama.”


Prva od njih je gostovanje u Larnaki protiv Cipra.


“Danas u nogometu više ništa ne ide jednostavno. Gdje god odeš u goste moraš se pomučiti. Čeka nas teška utakmica, moramo biti na pravoj razini, a ako će tako biti, onda će sve biti u redu.”


I Gvardiol vjeruje da je najteži dio posla obavljen u rujnu, kad je reprezentativni sastav bio značajno oslabljen, ali je ostvario odličan bodovni utržak.


“Bilo je teško, ali najvažnije je da smo se stabilizirali, da se svi što je prije moguće vrate zdravi, da smo kompletni. Jednostavno, da budemo maksimalno ozbiljni, to odradimo do kraja i da se onda na kraju svi veselimo.”


U aktualnom kadru Zlatka Dalića čak su petorica igrača iz Bundeslige.


“S Kramarićem sam komentirao na tu temu i složili smo se da nam je baš drago što sve više i više igrača imamo u Njemačkoj. Naravno da to samo pokazuje koliku kvalitetu ima Hrvatska.”


Odlaskom iz Dinama u RB Leipzig, tvrdi Gvardiol, nisu nastupile značajnije promjene u njegovom životu.


“Život se promijenio samo u jednom smislu, samo što sam napustio svoj dom. Što se tiče svega ostaloga, nema nikakvih promjena. Pune tribine nisam osjetio u Dinamu. To je jedan vjetar u leđa koji puno znači, pogotovo kad se igra kod kuće. Jako sam zadovoljan što se tiče Leipziga i nadam se da ćemo biti uspješni ove sezone, iako nismo baš dobro startali, ali ima vremena.”


Promjenu nije osjetio ni u ozračju koje vlada u reprezentaciji.


“Ima novih igrača, ali i ja sam jedan od novijih ovdje. Što se tiče atmosfere, uvijek je ista. Znamo kad je vrijeme za šalu, znamo kad je vrijeme za ozbiljnost i rad. S takvim načinom možemo biti uspješni.”