Novi format

Ždrijeb Copa Americe koja je proširena i na SAD održat će se u Miamiju

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Kao i 2016., za Centennial Copa koji se već održavao u Sjedinjenim Državama, format se proširuje na 16 reprezentacija, a deset uobičajenih južnoameričkih natjecatelja Conmebola pridružuje se šest članova Concacafa



MIAMI  Južnoameričko nogometno prvenstvo Copa America 2024., sada proširena na cijelu Ameriku s domaćinom Sjedinjenim Državama od 20. lipnja do 16. srpnja, počinje ždrijebom grupne faze u četvrtak u Miamiju, novom domu Lionela Messija, superzvijezde ovog natjecanja.


Izvlačenje se održava u četvrtak James L. Knight centru u Miamiju, gradu s latino naglaskom u kojem će se održati finale događaja i novom uporištu nogometa u Sjevernoj Americi od dolaska legende Lionela Messija u srpnju u momčad Inter Miamija.


Messi, kojeg je magazin Time u utorak proglasio sportašem godine zbog njegovog utjecaja na “nogomet” u Sjedinjenim Državama, ponovno je osvijetlio ovu slijepu točku na nogometnom planetu, gdje je ovaj univerzalni sport još uvijek ostao minoran, unatoč kralju Peléu u koji je igrao za Cosmos New York 1975., Svjetskom prvenstvu 1994. ili dolasku Davida Beckhama u Los Angelesu 2007.




Argentincu, svjetskom prvaku počašćenom osmom Zlatnom loptom u listopadu, nudi se novi izazov, on koji će proslaviti 37. rođendan tijekom kontinentalnog natjecanja, a Argentina brani naslov iz 2021.


Kao i 2016., za Centennial Copa koji se već održavao u Sjedinjenim Državama, format se proširuje na 16 reprezentacija, a deset uobičajenih južnoameričkih natjecatelja Conmebola pridružuje se šest članova Concacafa (Sjeverna Amerika, Središnja i Karibi).


Osim organizatora SAD-a, ulaznice su pripale za Meksiko, Jamajku i Panamu, prije nego što su se za dva preostala mjesta na odrede majstoricama 23. ožujka u Teksasu gdje će igrati Kanada protiv Trinidada i Tobaga, te  Kostarika protiv Hondurasa.


“Tijekom Copa Americe susrest ćemo se s jačim protivnicima. To je sjajna prilika prije Svjetskog prvenstva 2026. Bit će to vrhunsko natjecanje na visokoj razini koje se može promatrati kao pred Svjetsko prvenstvo”, rekao je meksički izbornik Jaime Lozano.


Turnir zapravo izgleda kao mala proba za sljedeće Svjetsko prvenstvo, ono divovskog, na kojem će se natjecati čak 48 zemalja u SAD-u, Meksiku i Kanadi.


Osim finala u Miamiju, Copa će se otvoriti u Atlanti, te na još 12 stadiona u ukupno 10 država koji će imati ugostiti čast velikih imena nogometa.Osim Messija, koji nije zatvorio vrata sudjelovanju na Svjetskom prvenstvu 2026., njegov sunarodnjak Angel Di Maria nada se da će internacionalnu karijeru završiti u SAD-u, godinu i pol nakon pobjede nad Francuskom u finalu SP-a u Katru.


Još jedan latinoamerički velikan, Brazil, ima više pitanja nego sigurnosti, posebno oko svoje zvijezde Neymara, koji je u studenom operiran nakon što su mu pukli križni ligamenti koljena.


Show će se proširiti i izvan trga kako bi okupio slavne trenere, dok se čeka toliko najavljivani dolazak Talijana Carla Ancelottija na čelo Seleçaa nakon završetka njegove pete sezone u Real Madridu.Još jedan veliki majstor igre, manje opsežnog staža, ali gotovo mistične aure, Argentinac Marcelo Bielsa vodit će Urugvaj, koji je “dark horse” turnira, smješten u drugi bubanj, dok su nositelji selekcije Brazila, Argentine, Meksika i Sjedinjenih Država.