Arbitraža u Švicarskoj

Završilo saslušanje na Sudu CAS-a u Lausannei, odluka o izbacivanju Cityja iz Europe u srpnju

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

UEFA je sredinom veljače ove godine izrekla Manchester Cityju dvogodišnju zabranu nastupa u europskim kup natjecanjima



LAUSANNE Sud za sportsku arbitražu u Lausannei (CAS) trebao bi u prvoj polovici srpnja donijeti odluku o žalbi Manchester Cityja na dvogodišnju zabranu nastupa u europskim kup natjecanjima, koju mu je izrekla Uefa zbog kršenja pravila financijskog fair-playa. Saslušanje na Sudu trajalo je tri dana i okončano je u srijedu.


Uefa je prošle godine, kada su se u europskim medijima pojavili dokumenti “Football Leaks“, pokrenula istragu o sumnjivim “financijskim akrobacijama” u Manchester Cityju. Istragom je UEFA ustanovila da je prihod od sponzora u razdoblju od 2012. do 2016. bio “friziran”, odnosno da novac nije došao od glavnog sponzora Etihada, zrakoplovne kompanije iz Abu Dhabija, već od vlasnika kluba šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana, koji je na čelu ADUG-a, jednog od najvećih investicijskih fondova na svijetu.


Zbog toga je UEFA sredinom veljače ove godine izrekla Manchester Cityju dvogodišnju zabranu nastupa u europskim kup natjecanjima te novčanu kaznu od 30 milijuna eura.




Čelnici Manchester Cityja tvrde da su optužbe na njihov račun netočne, te da je kazna izrečena na temelju podataka iz ukradenih emailova, koji su promatrani izvan konteksta sporne elektronske pošte. Također, predstavnici Manchester Cityja tvrde da istražitelji UEFA uopće nisu uzeli u obzir dokaze koje im je dostavio klub.