Carlo Berković

Vratar Orijenta uoči početka priprema: “Ne bih se žalio da zaigram Prvu HNL na Kantridi u crvenom dresu”

Ivan Volarić

Carlo Berković/Foto Arhiva NL

Carlo Berković/Foto Arhiva NL

Meni bi bilo žao da izborimo Prvu HNL, a ne možemo igrati na Krimeji koja je ipak Orijentov dom - kaže Berković 



RIJEKA Nogometaši Orijenta 1919 danas završavaju odmor od dva tjedna i kreću s pripremama za prvoligaške kvalifikacije. Trener Fausto Budicin u 18 sati okupit će momčad na Krimeji, među njima i vratara Carla Berkovića, koji dobro zna što njegove suigrače očekuje početkom kolovoza budući da je ne tako davno bio pod ugovorom s Interom iz Zaprešića, jednim od mogućih suparnika Orijenta 1919 u odlučnim utakmicama za ulazak u viši rang.


– Prije svega laknulo nam je što smo saznali da definitivno igramo kvalifikacije. Radili smo tjednima u dobroj atmosferi, ali nismo bili sigurni da ćemo igrati i malo nas je tištila ta neizvjesnost. Jednostavno nismo znali za što treniramo. Sada ispred sebe imamo jasan cilj, znamo dobro zašto se spremamo i sigurno je da će šef sve napraviti da te dvije utakmice dočekamo u najboljem mogućem stanju. Pred nama je šest tjedana priprema i sedam pripremnih utakmica. Sudeći po posljednjim rezultatima moguće suparnike trebamo tražiti u trokutu Istra 1961 – Varaždin – Inter. Vjerujem i nadam se da protiv bilo koje od tih triju momčadi možemo odigrati relativno ravnopravne utakmice. Objektivno gledano mi smo autsajderi, sigurno da bi nam bilo lakše iznenaditi da se primjerice igra jedna utakmica, međutim, unatoč tome mi ćemo u dvije utakmice pružiti sve od sebe. Nećemo se unaprijed predati protiv nikoga! Borit ćemo se dok god imamo šanse – kazao je Berković koji je prošle zime uz pomoć arbitraže raskinuo ugovor sa Zaprešićanima.


Istra 1961 i Inter


– Inter je dobra momčad, ali nedostajem im napadač Rus Serderov, koji je po meni njihova najjača karika. Međutim, sve te tri momčadi su podjednako zahtjevne. Varaždin je u posljednje vrijeme u dobroj formi, Toplak ih je dobro posložio. Možda je moj izbor Istra 1961, ali kažem, sve su to nijanse.




Hendikep za Krimejčane sigurno je činjenica da će u trenutku kada budu morali igrati kvalifikacije biti gotovo pola godine bez natjecateljskih utakmica.


– Logično je da su prvoligaške momčadi u tom dijelu u prednosti jer ipak iza sebe imaju niz prvenstvenih i kup utakmica, dakle u natjecateljskom su ritmu za razliku od nas, koji mjesecima nemamo službenih utakmica. S druge strane možda smo mi odmorniji, možda nam ta svježina može donijeti dodatni zalet u te dvije utakmice.


Ono što će sigurno biti adut mlade riječke momčadi jest činjenica da u kvalifikacije, kao i u Drugu HNL, ulaze na »mala vrata«, kao potpuni autsajderi.


Mnogi nas podcjenjuju


– Mnogi su nas podcijenili kada smo ušli u Drugu HNL što smo mi iskoristili. Vjerojatno će tako biti i uoči ovih utakmica. Mi se u svakom slučaju nećemo unaprijed predati. Uostalom, neće biti tragedija ako ne uspijemo izboriti plasman u Prvu HNL. Zapravo, mi već sada možemo uzdignuta čela i s ponosom gledati na sve što smo napravili ove sezone. Već sada je jasno da smo napravili jako dobar rezultat i svi u klubu mogu biti zadovoljni, od predsjednika pa do trenera.


Berković je dijete Rijeke i Kantride, sigurno da bi za njega poseban osjećaj bio da može odraditi jednu prvoligašku sezonu na kultnom gradskom stadionu.


– Prije svega meni bi bilo žao da izborimo Prvu HNL, a ne možemo igrati na Krimeji koja je ipak Orijentov dom. S druge strane, ako već ne možemo igrati na Krimeji, onda bi bilo sjajno da to bude Kantrida. Moja želja je bila igrati na Kantridi u dresu Rijeke, a sada se ne bi žalio ni da to bude u dresu Orijenta 1919 – rekao je Berković.