Carlo Berković

Vratar Orijenta 1919 nakon remija s Kustošijom: “Ne znam zašto lošije igramo doma nego vani”

Ivan Volarić

Carlo Berković/Foto PIXSELL

Carlo Berković/Foto PIXSELL

Možda je problem u glavama, u pritisku koji se javlja kada igramo na Krimeji. Sva sreća da smo učinkoviti vani – kaže pouzdani vratar Krimejčana



RIJEKA  Nogometaši Orijenta 1919 i Kustošije podijelili su prošle nedjelje na Krimeji bodove u dopadljivoj utakmici koja je imala istaknute pojedince u gostujućem napadaču Tomislavu Havojiću i vrataru »crvenih« Carlu Berkoviću. Vratar Krimejčana s nekoliko teških obrana sačuvao je bod. Da je netko prije utakmice ponudio Berkoviću i suigračima remi teško bi unaprijed prihvatili takav ishod, no nakon utakmice bod se čini kako sasvim dobar rezultat pa možda i najrealniji ishod susreta.


– Slažem se da je remi najrealniji ishod, čak su po izraženim šansama oni bili bolji od nas. Imali su više izrazitih prilika. Imali smo veći posjed, nešto više smo igrali, ali na kraju moramo biti zadovoljni s bodom. Mi malo manje jer smo igrali na domaćem terenu, oni malo više jer su ipak donijeli bod s gostovanja – govorio je nakon utakmice Berković.


Više je nego evidentno da na Krimeji imaju problem igre na postavljenu obranu što dolazi do izražaja na domaćim utakmicama gdje »crveni« nisu ni približno efikasni i učinkoviti kao na stranim.


Problem podloge




– Ne znam zašto doma igramo lošije nego u gostima…. Možda je problem u glavama, u pritisku koji se javlja kada igramo na Krimeji. Sva sreća da smo učinkoviti vani pa se taj domaći slabiji učinak ne održava u većoj mjeri na ukupnom bodovnom učinku.


Taj je problem bio prisutan i prošle sezone, no Orijent 1919 bio je strahovito učinkovit u gostima pa se nitko nije previše brinuo zbog slabijih domaćih izdanja.


– Istina, prošle smo sezone osvojili više bodova u gostima nego doma. Teško mi je objasniti je li to do pritiska ili recimo do podloge. Ispada da bolje igramo na hibridnim terenima nego na pravoj travi. Ništa, idemo dalje, prvenstvo je tek počelo, a pokazalo se da svatko može svakoga pobijediti.


Junak pa Opatija


Sutra u zaostaloj utakmici odgođenoj zbog korone u redovima Sinjana na Krimeju stiže – Junak.


– Nadamo se pobjedi, da ćemo napokon jednim domaćim uspjehom krenuti u borbu za vrh. Ako tu prokockamo bodove, bit će to teško nadoknaditi. Idemo po tri boda u srijedu, a onda…


A onda slijedi dugo očekivana poslastica i derbi s Opatijom na Kantridi!


– Izgubili su od Cibalije, dobili uvjerljivo Dubravu što me je iznenadilo. Ako dobiju Solin, onda će se Opatijci dodatno dignuti prije susreta s nama. Ako mi kiksamo protiv Junaka, morat ćemo se vaditi protiv Opatije kao nedavno u Zaprešiću.


No, ne kaže se zalud da je ranjeni lav najopasniji…


– Ipak bih radije da idemo na Kantridu nešto opušteniji nakon pobjede, nego da se moramo   vaditi – poručio je Berković.