Na prodaju

Vlasnici PSG-a mogli bi preuzeti i Leeds United

P. N.



LONDON – Investicijska grupacija »Qatari Sports Investments«, koja je vlasnik Paris St-Germaina, mogla bi sljedećeg ljeta postati i vlasnik engleskog drugoligaša Leeds Uniteda, kojeg je zagrebački Dinamo svladao u finalu Kupa velesajamskih gradova 1967. godine.


Sadašnji vlasnik Leedsa, talijanski poduzetnik Andrea Radrizzani, želi odmah prodati klub za 95 milijuna eura, što je dvostruko više od iznosa kojeg je platio 2017. godine. No, njegovi pregovori s potencijalnim kupcima zasad su bili neuspješni. Jedini koji su pokazali interes su katarski investitori iz »Qatari Sports Investmentsa«. Za 12 milijuna eura mogli bi kupiti udio u vlasništvu Leedsa, a ukoliko klub ove sezone izbori ulazak u Premier ligu, katarski poduzetnici bi sljedećeg ljeta kupili Leeds za 142 milijuna eura.


Leeds United je od sredine 60-tih do sredine 70-tih godina dva puta bio prvak Engleske, dva puta osvajač Kupa velesajamskih gradova (1968. i 1971.) te finalist Kupa prvaka (1975). Klub je ponovno procvjetao u 90-tima, kada su i osvojili posljednji naslov prvaka Engleske (199.), a 2001. godine, kada je najbolji strijelac kluba bio Mark Viduka, igrali su u polufinalu Lige prvaka.




Samo tri godine kasnije ispali su iz Premier lige, a ubrzo se klub našao i pred bankrotom. Uslijedile su teške godine za klub, a 2007. pali su u Treću ligu u kojoj su igrali tri sezone. Ove sezone, nakon 20 kola, Leeds United sa 43 boda drži drugo mjesto u engleskoj Drugoj ligi. Ispred njega je Bilićev West Bromwich Albion sa 45 bodova. To znači da je trenutno Leeds na dobrom putu izboriti ulazak u Premier ligu.