Gost komentator

Vlado Tićak pred utakmicu Orijent – Istra: Ovo su utakmice koje odlučuju hladne glave

Legendarni vratar Orijenta Vlado Tićak/Foto S. JEŽINA

Legendarni vratar Orijenta Vlado Tićak/Foto S. JEŽINA

Uvijek su to bili zanimljivi i napeti ogledi i neće biti bitno drugačije ni ovoga puta. Orijent je osim toga puno puta svojoj povijesti igrao i kvalifikacijske utakmice za odlazak u viši rang natjecanja



Moram najprije podsjetiti one mlađe navijače Orijenta da postoji doista jako duga povijest međusobnih ogleda s pulskim momčadima. Nerijetko su te utakmice bile baš povijesno bitne i važne kao što su na koncu ove dvije koje su ispred nas.


Kao mulac sam još gledao te utakmice s Istrijanima na Krimeji. I moram priznati da Orijent nije baš dobro prolazio! Uvijek su to bili zanimljivi i napeti ogledi i neće biti bitno drugačije ni ovoga puta. Orijent je osim toga puno puta svojoj povijesti igrao i kvalifikacijske utakmice za odlazak u viši rang natjecanja.


Sjećam se primjerice kada smo krajem šezdesetih igrali kvalifikacija za ulazak u Drugu ligu bivše države. Igrali smo protiv Dinama iz Vinkovaca i zagrebačkog Metalca. Dinamo je imao stvarno jaku momčad. U Vinkovcima sam u prvom poluvremenu primio pet golova, no zato sam u utakmici protiv Metalca ušao u nastavku na Krimeji i obranio tri penala. I ušli smo na kraju u Drugu ligu.




Ono što je zajedničko svim ovim utakmicama je psihološki pritisak koje sobom nose i nije lako igrati takve utakmice. To su najteže utakmice za igrače. U takvim susretima mora se biti maksimalno koncentriran i hladne glave jer ako si imao nervozan, nesiguran ili ako se pojavi prevelika želja onda to može loše završiti.


Psihološka priprema svakog pojedinca i momčadi jako je bitna. Hladna glava je najbolja glava! Sigurno da je u tom dijelu momčad Istre 1961 pod puno većim pritiskom. To je s druge strane velika prednost Orijenta.


Orijentaš sam od glave do pete i naravno da ću od srca navijati za svoju momčad, međutim bit će teško. Istra 1961 ima puno više službenih utakmica u nogama ove godine. Uostalom, donedavno su igrali prvenstvo, nedavno su remizirali protiv Dinama i to im je sigurno podignulo samopouzdanje.


Znači, Puljani imaju uvid u trenutnu formu, a osim toga i znaju što ih u ove dvije utakmce čeka jer su već nekoliko puta prošli uspješno kroz prvoligaške kvalifikacije. Orijent je s druge strane mjesecima bez onih pravih utakmica i to donosi određenu neizvjesnost. Teško je stoga bilo što prognozirati. Nadam se da ćemo gledati dvije neizvjesne utakmice.


Oduševljen sam sa svime što se u posljednje vrijeme događa na Krimeji, od vodstva kluba pa do trenera Fausta Budicina. Imao sam prilike gledati pratiti njegov rad dok je bio u omladinskom pogonu Rijeke. Mogu o njemu reći sve najbolje!


Definitivno je pred njim velika trenerska budućnost. Budicinov rukopis je vidljiv na terenu. Orijent ima prepoznatljivu igru i ne vjerujem da će Budicin odstupiti od svojega načina igre. Sigurno neće jurnuti prema golu Puljana, ali se ni neće isključivo braniti. Igrat će pametno! Vjerujem u ovaj Orijent, nisam skeptičan niti ću biti razočaran ako se ne uspije. Nadam da se naravno najboljem, a najžalosniji sam što neće biti publike i što nećemo moći podržati momčad.