Četvrta liga NS-a Rijeka

Vihoru naslov jesenskog prvaka: Bašćanski preporod nadmašio očekivanja

Marko Cvijanović

Nogometaši i vodstvo Vihora/Foto M. GRACIN

Nogometaši i vodstvo Vihora/Foto M. GRACIN

Nismo na početku sezone zacrtali borbu za prvo mjesto, smatrali smo da bi bilo odlično kada bismo bili među tri prvoplasirane momčadi. Na kraju smo nadmašili naša očekivanja i osvojili naslov - kaže trener Vihora Mario Gašpar



RIJEKA Zubato sunce još je samo djelomično obasjavalo legendarne stijene stadiona na Kantridi, ali srca nogometaša Vihora, koji su netom svladali Lokomotivu u posljednjem kolu jesenskog dijela sezone, grijao je veliki rezultat. Na semaforu poviše zapadne tribine (3:0), a pogotovo na prvenstvenoj ljestvici. Naslov jesenskog prvaka Bašćani su proslavili pobjedničkom pjesmom u središnjem dijelu kantridskoga travnjaka: »Ovdje nitko nije normalan, nije normalan, nije normalan….«.


– Je li to što smo postigli normalno ili nije neka procjenjuje netko drugi, mi smo u svakom slučaju presretni – kaže trener Vihora Mario Gašpar, koji je tijekom dvoboja s »lokosima« intenzivno proživljavao svaki duel svojih igrača prije negoli je dočekao olakšanje u vidu posljednjeg sučevog zvižduka, iako je puno ranije bilo jasno da su Bašćani osigurali pobjedu koja im donosi jesensku titulu.


Dobar odaziv


– Puno nam znači ovaj rezultat, jer je došao kao plod naših dobrih igara i rezultata u kontinuitetu. Možda smo malo više očekivali i od Kupa, ali ne smijemo se žaliti, ostvarili smo više od planiranog. Ne, nismo na početku sezone zacrtali borbu za prvo mjesto, smatrali smo da bi bilo odlično kada bismo bili među tri prvoplasirane momčadi. Na kraju smo nadmašili naša očekivanja i osvojili naslov i to s lijepom bodovnom prednošću u odnosu na pratnju.Gašpar pritom ističe dobar odaziv na treninzima.




– Treniramo triput tjedno, petkom nas ima najviše, petnaest ili šesnaest igrača, zadovoljan sam odazivom i predanošću igrača na treninzima. Uoči početka sezone momčad su napustila trojica ili četvorica igrača koje smo nadoknadili istim brojem novih igrača. Kroz sezonu se iskristalizirala momčad koja je postala idealan spoj mladosti i iskustva. Uspjeli smo sve to ukomponirati i počeli nizati dobre rezultate.


Rezultati uvijek podižu ljestvicu očekivanja, shodno tome s pravom valja postaviti pitanje kako će se Bašćani odrediti prema proljetnom dijelu sezone.


Proširiti momčad


– Gledamo li proljetni dio sezone s rezultatske strane, bit će nam puno teže. Vjerojatno će se momčadi iz vrha dodatno pojačati, a uvijek je teže braniti, nego napadati prvo mjesto. Međutim, i mi ćemo nastojati dovesti nekolicinu igrača i proširiti igrački roster. Sve ostalo ostaje kao i u prvom dijelu sezone. Dakle, razmišljat ćemo od utakmice do utakmice i nastojati na svakoj dati maksimum. Takvo je razmišljanje jedino ispravno.


Htjeli, ne htjeli, pred čelnicima Vihora postavit će se pitanje plasmana u viši rang natjecanja, koliko god isti iziskivao velike prijepore i napore, u organizacijskom i infrastrukturnom smislu.


– Svjesni smo što donosi viši rang natjecanja. Objektivno govoreći, teško je očekivati da ove sezone možemo napraviti taj iskorak, bez obzira što ćemo se na terenu svesrdno truditi osvojiti prvo mjesto. Što se infrastrukture tiče, postoje idejni projekti stavljanja u funkciju reflektora i u drugoj fazi izgradnja novih svlačionica. Međutim, jedan od problema predstavlja činjenica da je za viši rang nužno imati četiri omladinske kategorije, a to je na otoku izuzetno teško, pogotovo uzmemo li u obzir da i Krk igra u Trećoj ligi – zapad – zaključio je Gašpar.