Adrian Liber

Veznjak Orijenta 1919 uoči večerašnjeg uzvrata na Drosini: “U sportu je sve moguće, ništa još nije gotovo”

Ivan Volarić

Adrian Liber/D. ŠKOMRLJ

Adrian Liber/D. ŠKOMRLJ

Mi ćemo se nastojati predstaviti u što boljem izdanju. Vidjet ćemo gdje će nas to odvesti. Ipak oni imaju status prvoligaša i žele ga zadržati - kaže Liber



RIJEKA Krimejčani ipak nisu dan ranije otputovali na Aldo Drosinu i odradili trening prije današnje uzvratne utakmice kvalifikacija za popunu Prve HNL. Velike gužve i vrućine, ali i činjenica da je rezultat prve utakmice destimulirajući, natjerali su društvo s Krimeje da posljednji trening uoči ogleda u Puli ipak odrade u svojem dvorištu i pritom se dodatno mobiliziraju za drugu utakmicu. Rezultat s Kantride ne ostavlja puno nade, zapravo potpuno jasno je da bi prolazak Orijenta 1919 nakon 0:3 u prvoj utakmici predstavljao prvorazrednu senzaciju. No, imaju »crveni« dodatnih motiva koji će ih sigurno nositi u večerašnjem ogledu na Drosini.


– Kakav god bio rezultat u prvoj utakmici mi ćemo se nastojati konsolidirati i maksimalno spremiti za uzvrat te se nastojati predstaviti u što boljem izdanju. Vidjet ćemo u konačnici gdje će nas to odvesti. Njima ove dvije utakmice imaju puno veći ulog, ipak oni imaju status prvoligaša i žele ga zadržati pod svaku cijenu. Njima su te utakmice puno važnije nego nama, iako smo ih i mi shvatili itekako ozbiljno. I mi želimo u Prvu HNL, ali za razliku od Puljana nismo pod imperativom – govori Adrian Liber (19), mladi i daroviti veznjak Rijeke na posudbi u redovima Krimejčana.
Sportski je nadati se iznenađenju, ali realno gledajući, tri gola razlike teško bi nadoknadile i puno kvalitetnije momčadi od mlade Orijentove ekipe.


Plaćen ceh


– U sportu je sve moguće, ali objektivno smo u teškoj situaciji. Trebamo zapeti pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti. U svakom slučaju, ništa još nije gotovo – dodao je Liber, koji je vjerojatno, kao i svi njegovi suigrači, još jednom pogledao prvu utakmicu s Kantride i gomilu invidualnih pogrešaka koje su skupo stajale njegovu momčad.




– U prvu utakmicu smo ušli malo labavo i to je rezultiralo kaznenim udarcem koji su Puljani iskoristili. Mislim da je kod nas bilo malo previše respekta. Nakon penala smo se malo opustili i preuzeli inicijativu i posjed te počeli stvarati neke šanse. Međutim, opet smo platili ceh neiskustvu i mladosti, stiglo nas je isključenje, pa neke druge pogreške. Mislim da nas je na kraju upravo ta mladost stajala poraza. Sve golove koje smo primili smo im darovali. Na kraju smo malo fizički pali, što je normalno jer smo u većem dijelu utakmice igrali s igračem manje.


Za momčad Fausta Budicina korisno je saznanje da se u pojedinim periodima utakmice dobro nosila s Istrom 1961.


– Na trenutke smo izgledali jako dobro i to s igračem manje. Vrlo bitno je naglasiti da smo gotovo pet mjeseci bili bez natjecateljskih utakmica. S obzirom na to bili smo čak OK. Međutim, prevladava mišljenje da nas je najviše koštala naša mladost i neiskustvo. Siguran sam da ćemo s utakmicama biti sve bolji.


Ostanak na Krimeji


Upravo je Liber najbolji primjer kako mladi igrač samo kroz utakmice može napredovati. Na početku svoje krimejske epizode bojažljivo je ulazio u svaki duel, protiv Istre 1961 bio ga je pun teren. Bez respekta je u nekoliko navrata iznio loptu kraj Močinića, Blagojevića…


– Zadovoljan sam svojim nastupom protiv Istre 1961, ali moram reći da je drugi primljeni pogodak moja velika krivica.
Opet, svjestan sam da sam mlad i da su takve pogreške sastavni dio mojeg igračkog sazrijevanja. Treba samo učiti iz pogrešaka. Tako gledam na to.


Posudba u Orijent 1919 se, dakle, u njegovu slučaju već isplatila.


– Jako sam zadovoljan. Ekipom, atmosferom i trenerom. Jedino mi je žao što se drugi dio sezone skratio silom prilika. Dogovorili smo se da bih trebao još šest mjeseci ostati u Orijentu 1919.


Mislim da će na tome ostati. Vidjet ćemo kakva će biti situacija, ali razgovarao sam s ljudima iz Rijeke i zajednički smo procijenili da je pametnije ostati još u Orijentu 1919 gdje ću igrati i nastaviti se razvijati.


Jako dobro mi je došla ova drugoligaška sezona. Svi znamo koliko zna biti nezgodan iskorak iz juniorskog u seniorski nogomet. Mislim da sam tu stepenicu prekoračio više nego uspješno, upravo zahvaljujući igrama u Orijentu 1919 – rekao je veznjak rođen u Zaboku, koji je s tri godine doselio u Poreč, a već nekoliko godina je stanovnik Rijeke.