Prijelazni rok

“Velika četvorka” ne može mirno spavati, pojačavaju se i preostali klubovi Prve HNL

Davor Petrović

Momčilo Raspopović, bivši branič Rijeke, skrasio se u Gorici/D. KOVAČEVIĆ

Momčilo Raspopović, bivši branič Rijeke, skrasio se u Gorici/D. KOVAČEVIĆ

Sudeći po intenzitetu aktivnosti ostalih klubova u ranoj fazi ljetnog prijelaznog roka, što traje do 31. kolovoza, teško je vjerovati da se može ponoviti prošla sezona i situacija s Hrvatskim dragovoljcem koji je rano ispao



ZAGREB Ljetni prijelazni rok u HNL-u obično je vrijeme kada ljubitelji nogometa prate aktivnosti klubova Velike četvorke, nadajući se nekom senzacionalnom transferu koji će donijeti dodatnu vrijednost za novu sezonu. Tako je Dinamo već osigurao usluge Josipa Drmića, Boška Šutala i Roberta Ljubičića, Hajduk je doveo Tonija Borevkovića, a Rijeka Matea Pavlovića i Marija Vrančića, dok je, za sada, najjača akvizicija Osijeka Dion Drena Beljo, povratnik s više nego uspješne posudbe u Istri 1961.


No, ni preostalih šest hrvatskih prvoligaša ne miruje. Sudeći po intenzitetu njihovih aktivnosti u ranoj fazi ljetnog prijelaznog roka, što traje do 31. kolovoza, teško je vjerovati da se može ponoviti prošla sezona i situacija s Hrvatskim dragovoljcem, koji je praktički ispao iz lige nakon pola prvenstva. Štoviše, dojam je da se neki od njih potajno nadaju da mogu pomrsiti račune Velikoj četvorci i probiti se do pozicija vrijednih Europe.


Šibenik


Do sada je daleko najviše prometa bilo na Šubićevcu. Čelnici Šibenika doveli su iskusnog trenera Damira Čanadiju, koji je u karijeri vodio klubove iz Njemačke, Austrije i Grčke. Klub su napustili Eros Grezda, Antonio Jakoliš, Karlo Bilić, Antonio Asanović i Yordy Bedoya, a njihovim stopama će vrlo vjerojatno krenuti i Stipe Bačelić-Grgić.




No, već je stigla i »svježa krv«. Čanadi je veznu liniju pojačao svojim sinom Marcelom, koji je prošle sezone nastupao za Ried, a, barem za sada, najjače pojačanje predstavljaju Duje Čop i Ivan Doček, koji stižu na jednogodišnju posudbu iz Dinama, odnosno Hajduka. Zatim, na Šubićevcu je već predstavljen Japanac Haruki Arai, pred vratima je i Slovenac Nace Koprivnik, koji je svojedobno proveo tri godine u školi nogometa Real Sociedada. Narančasti žele angažirati i Niku Datkovića, ponuda je pred njim i Riječanin se mora odlučiti.


Lokomotiva


Na Kajzericu su do sada stigla dvojica igrača koji bi trebali imati status pojačanja. Sandro Kulenović vratio se na novu jednogodišnju posudbu iz Dinama, svjestan da bi tamo teško došao do minutaže pored Drmića, Brune Petkovića, Komnena Andrića i Denija Jurića. Početkom ovog tjedna Lokos je postao i nekadašnji U-21 reprezentativac Crne Gore Vladan Bubanja, čije radno mjesto je na poziciji zadnjeg veznog.


Kada je riječ o odlascima, nije tajna da bi Lukas Kačavenda već ovog ljeta mogao napustiti Kajzericu, ako se pojavi klub koji je za njega voljan platiti barem pet milijuna eura odštete. Na izlaznim vratima je bio i Branimir Cipetić, no njemu je u zadnji čas propao transfer u bečki Rapid, što znači da je, barem za sada, još uvijek u Lokomotivi.


Gorica


U srcu Turopolja i dalje žive visoke ambicije s okrićem. Gorica je prethodnih sezona donijela afirmaciju nekadašnjim nadama Dinama, Dariju Špikiću i Marijanu Čabraji, a sada se istom raspletu nada Edin Julardžija, koji je potpisao ugovor na četiri godine. U klub je stigao i nekadašnji igrač Rijeke, Momčilo Raspopović.


Gorica se u međuvremenu pozdravila s Muhammedom Musom, Vlatkom Stojanovskim, Iyayijem Atiemwenom i Younesom Delfijem, a od Ajaxa je za milijun eura otkupljen Dominik Kotarski. No, prvi vratar U-21 reprezentacije Hrvatske odmah je transferiran u PAOK za dva milijuna eura, s time da postoje klauzule koje ukupnu odštetu mogu podići na tri milijuna eura.


Slaven Belupo


Dosadašnji dio ljetnog prijelaznog roka u Koprivnicu je doveo Matthiasa Fanima, 28-godišnjeg krilnog napadača koji je svojedobno skupio osamnaest nastupa za mlađe reprezentacije Engleske. Farmaceutima se priključio iz Rudeša i Jakov Bašić, brat blizanac povremenog hrvatskog reprezentativca Tome, koji igra za Lazio.


Zatim, u Slaven Belupo se iz Slovenije vratio Marko Martinaga, a na posudbu je iz Osijeka stigao napadač Luka Branšteter. Povrh toga, Zoran Zekić je na pripreme poveo i petnaestogodišnjeg vratara Tea Kolara, koji je nedavno debitirao na prijateljskoj utakmici s Moslavinom.


Istra 1961


U novu sezonu Puljani ulaze s osjetno manjim proračunom, što sugerira da će aktivnosti na tržištu diktirati povoljne prilike za dovođenje besplatnih i(li) neafirmiranih igrača. Tako se Istri 1961 iz juniora Hajduka priključio osamnaestogodišnji stoper Luka Bradarić, mlađi brat Domagoja, povremenog hrvatskog reprezentativca i nogometaša Lillea. Već sada je očigledo da novog sportskog direktora Sašu Bjelanovića očekuje jako puno izazova.


Varaždin


Povratnik u elitno društvo već je posudio braniča Jozu Stanića iz Augsburga, a ugovore su potpisali Tonio Teklić i Michele Šego iz Hajduka te Fran Brodić, koji se nije uspio nametnuti u Gorici. Do sada je iz kluba otišao tek obrambeni univerzalac Matej Senić, potpisavši za prvaka BiH, Zrinjski iz Mostara. No, jasno je da Varaždinci imaju visoko postavljene ambicije i žele još jednom postati stabilan prvoligaš.