Imaju pravo na popravni

UZDRMANE AMBICIJE KRIMEJČANA “Orijentu 1919” odbijena licenca za Drugu HNL

Ivana Vaupotić

Tijekom žalbenog postupka može se nadopuniti tražena dokumentacija, s time da konačnu odluku 20. svibnja donosi Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a



Komisija za licenciranje Hrvatskog nogometnog saveza objavila je prve rezultate svoga rada, koji već tradicionalno ne predstavljaju ništa sudbonosno jer klubovi na raspolaganju imaju pravo na žalbu, odnosno na, kolokvijalno rečeno, popravni ispit. Tijekom žalbenog postupka može se nadopuniti tražena dokumentacija, s time da konačnu odluku 20. svibnja donosi Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a.


U prvom stupnju ovog postupka, uzdrmane su ambicije Orijenta 1919 kojem Komisija nije izdala licencu za Drugu HNL. Budući da je Natjecateljska komisija HNS-a nedavno najavila širenje tog stupnja natjecanja sa sadašnjih četrnaest na šesnaest klubova, jasno je da se radi iznimno važnoj stvari za Krimejčane. Trenutno licencu za Drugu HNL posjeduje samo deset klubova, odnosno momčadi: BSK, Dinamo II, Hajduk II, Kustošija, Lučko, Međimurje, Osijek II, Sesvete, Šibenik i Varaždin.


Kada je u pitanju HT Prva liga, pozitivan odgovor komisije za licenciranje dobili su svi aktualni članovi, osim Istre 1961, Lokomotive i Rudeša. Štoviše, ta tri kluba u prvom stupnju nisu ispunila ni uvjete za igranje u Drugoj HNL. Da stvar bude zanimljivija, Komisija za licenciranje u svom je priopćenju za medije u tom kontekstu istaknulo samo Lokomotivu, koja je prijašnjih godina uredno dobivala licence za UEFA-ina klupska natjecanja i HT Prvu ligu.




Time je novu dimenziju dobila deset mjeseci stara priča o trajno narušenim odnosima Zdravka Mamića i Božidara Šikića, koji je alfa i omega prvoligaša s Kajzerice. Nekadašnji suradnici razišli su se prošlog ljeta zbog nikada realiziranog prelaska Luke Ivanušeca iz Lokomotive u Dinamo, a taj sukob je kulminirao tijekom izbora novog predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza, krajem prošle godine. Modri su u listopadu za tu funkciju nominirali svog tadašnjeg direktora Tomislava Svetinu, no početkom studenog, kada mu je Izvršni odbor kluba naprasno zahvalio na suradnji, ta je kandidatura povučena.


Dinamo je svog novog čovjeka pronašao u Peri Karatoviću, predsjedniku Sesveta i Mamićevom prijatelju, a društvo s Kajzerice je stalo iza Svetine, koji je sredinom prosinca izabran za predsjednika ZNS-a. Sada je, pak, Komisija za licenciranje u svom priopćenju posebno istaknula da samo Lokomotiva nije ispunila ni uvjete za Drugu HNL, iako isto vrijedi i za Istru 1961 i Rudeš.