I toga ima

Utakmica polufinala Kupa Afričke nogometne konfederacije nije igrana zbog – dresova!

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Prema alžirskim medijima, carinici su zaplijenili dresove ekipe RS Berkane na temelju toga što su sadržavali kartu Maroka uključujući Zapadnu Saharu



ALŽIR  Nogometna utakmica zakazana za nedjelju navečer između alžirske momčadi USM Alger i marokanske RS Berkane otkazana je u posljednji trenutak, doznajemo iz službenih alžirskih i marokanskih izvora, zbog spora oko dresa koji nose Marokanci.


Spor je započeo u petak ujutro dolaskom marokanskih igrača u glavni grad Alžira koji su došli igrati prvu utakmicu polufinala Kupa Afričke nogometne konfederacije (CAF).


Prema alžirskim medijima, carinici su zaplijenili dresove ekipe RS Berkane na temelju toga što su sadržavali kartu Maroka uključujući Zapadnu Saharu.




Ovaj golemi teritorij, bivša španjolska kolonija, približno je pod kontrolom Maroka s oko 80 posto, ali ga svojataju i saharski separatisti Fronte Polisario, uz potporu Alžira. Alžir je 2021. prekinuo diplomatske odnose sa svojim velikim regionalnim rivalom, posebno zbog ovog pitanja.


CAF je, na zahtjev Alžirske nogometne federacije, naglasio u subotu da je RS Berkane igrao u svom dresu s istom kartom od početka turnira.


Predsjednik Alžirskog nogometnog saveza Wafi Sadi tada je najavio nabavu “visokokvalitetnih dresova” za marokansku momčad, bez marokanske karte.


Ali malo prije utakmice, sportski direktor USM Alger, Toufik Korichi, objavio je na alžirskom radiju da se utakmica neće igrati, jer je klub iz Berkanea odbio ući na teren s dresovima koji nisu zaplijenjeni u Alžiru .


“Neće biti rasprave o ovoj temi. Nema utakmice bez dresova s ​​kompletnom kartom Kraljevine Maroko”, rekao je dužnosnicima CAF-a i predsjednik marokanskog kluba Hakim Benabdellah, a prenosi marokanski medij Hespress.


Nakon odluke CAF-a u korist marokanske momčadi, predsjednik alžirskog saveza najavio je kako namjerava iznijeti stvar pred “međunarodni sportski sud”.


“Naš stav je jasan, nećemo odustati i spremni smo na sve”, dodao je.