Karakteran potez

Ugledni Guardian se “naklonio” Bobanu uz legendarnu fotku s Maksimira: “Ne klanja se despotima”

Portal Novi list

Zvonimir Boban / REUTERS

Zvonimir Boban / REUTERS



Zvonimir Boban uzburkao je nogometne duhove danas kada je objavljeno da je napustio UEFA-u.


“Razgovarao sam s predsjednikom UEFA-e o problemu koji se dogodio tijekom posljednjeg sastanka Izvršnog odbora u Hamburgu. Riječ je o prijedlogu o izmijeni statuta UEFA-e kako bi se Čeferinu, na sljedećem Kongresu 8. veljače u Parizu, omogućila nova kandidatura nakon ovog mandata koji mu je trebao biti posljednji.


Nakon što sam izrazio moju najveću zabrinutost i moje potpuno neslaganje s načinom i samim prijedlogom, predsjednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni niti moralno-etički problem – i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom”, objasnio je Boban.




Mnogi su pozdravili njegovu reakciju, a tekstom mu se “naklonio” i ugledni britanski Guardian.


U nastavku prenosimo dijelove teksta originalno nazvanog “Zvonimir Boban and a history of sticking it to The Man”.


“Zvonimir Boban nije poznat po klanjanju pred despotskom vlašću, što će se predobro sjetiti čitatelji Football Dailya određene dobi.


Godine 1990., kao 21-godišnji kapiten zagrebačkog Dinama, neslavno je sudjelovao u neredima prije utakmice između navijača vlastite momčadi i navijača Crvene zvezde iz Beograda, nakon što je uočio kako se policajac obračunava s navijačem Dinama.



U punoj opremi i na TV-u uživo, Boban je udarcem nogom spljoštio časnika u činu nasilja koji se smatra iskrom koja je zapalila vatru hrvatske neovisnosti, proglašene nešto više od godinu dana kasnije.


“Uopće ne žalim”, rekao je Boban u intervjuu za Financial Times 2021.


“Bila je to borba za slobodu protiv režima”.


Nakon što je dresove Dinama, Milana i Croatije odavno zamijenio dobro skrojenim odijelima poletnog sredovječnog gradskog nogometnog administratora, Boban je danas dospio na naslovnice zahvaljujući znatno mirnijem činu pobune.


U otvorenom pismu najavio je ostavku na mjesto čelnika nogometa Uefe zbog prijedloga da se promijeni statut upravnog tijela kako bi predsjednik Aleksander Čeferin mogao ostati i nakon trećeg mandata.


Ne treba posebno naglašavati da je navedene statute uveo Čeferin, i to u trenutku kada je predviđeni kraj njegovog trećeg mandata 2027. godine bio puno udaljeniji. Dok Football Daily ne bi ni u snu sugerirao da se Slovenac tijekom proteklih godina pretvorio u megalomana gladnog moći, činjenica da je njegov kolega iz Fife, Gianni Infantino, izvukao sličan potez kada je došlo do razvodnjavanja pravila o ograničenju mandata vjerojatno vam sve govori moraš znati.


“Razgovarao sam s predsjednikom Uefe o problemu koji se pojavio tijekom posljednjeg sastanka Izvršnog odbora u Hamburgu – prijedlogu promjene statuta Uefe kako bi se omogućila nova Čeferinova kandidatura nakon što mu istekne posljednji mandat”, napisao je Boban, koji je – ili bio – vrlo dobar prijatelj s predsjednikom Uefe.


“Nakon izražavanja moje duboke zabrinutosti i potpunog neslaganja sa samim prijedlogom, predsjednik je odgovorio da u njemu ne vidi nikakav pravni ili moralno-etički problem – te da će bez ikakve sumnje nastaviti s ovom idejom koju smatram kobnom.”


Da skratim dugotrajno pismo: Boban je podnio ostavku, posebno rekavši da se “ne pravi herojom” i zna “da mnogi drugi imaju isto mišljenje [kao ja]”. Dok će Čeferin odahnuti što je Boban pokazao svoje negodovanje prema najnovijem power-flexu kako bi ga razljutio mirnije od svoje mlađe inkarnacije, točan broj “ostalih” je ono što će predsjedniku Uefe zadati ozbiljnu glavobolju.