Žestoka reakcija

UEFA odgovorila klubovima koji žele osnivanje Superlige: “Napravit ćemo sve da zaustavimo taj cinični projekt”

Portal Novilist.hr

Aleksander Čeferin/Foto REUTERS

Aleksander Čeferin/Foto REUTERS

Kao što je prethodno najavila FIFA i šest federacija, dotičnim klubovima bit će zabranjeno igranje u svakom natjecanju na domaćoj, europskoj ili svjetskoj razini, a njihovim igračima mogla bi se uskratiti prilika da predstavljaju svoje nacionalne momčadi - zaprijetila je UEFA



RIJEKA Nakon što je tijekom današnjeg dana došla vijest kako je 12 europskih nogometnih velikana potpisalo dogovor o osnivanju Superlige, kao odgovor na novi format Lige prvaka, UEFA im je odgovorila priopćenjem. I to priopćenjem u kojem je zaprijetila drastičnim kaznama za eventualne sudionike Superlige.


Prema pisanju europskih medija, taj su dogovor planirali sklopiti Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan i Juventus.


UEFA-ino priopćenje prenosimo u cijelosti:




“UEFA, Engleski nogometni savez i Premier liga, Kraljevski španjolski nogometni savez i LaLiga te Talijanski nogometni savez i Serie A saznali su da nekoliko engleskih, španjolskih i talijanskih klubova planiraju stvaranje zatvorene, takozvane Superlige. U slučaju da se to zaista dogodi, želimo ponoviti da će UEFA, engleski FA, RFEF, FIGC, Premier liga, LaLiga, Serie A, ali i FIFA i sve naše udruge članice ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo taj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kad društvu solidarnost treba više nego ikad.


Razmotrit ćemo sve mjere koje su nam dostupne na svim razinama, kako pravosudne tako i sportske, da bismo spriječili da se to dogodi. Nogomet se temelji na otvorenim natjecanjima i sportskim zaslugama i ne može biti drugačije. Kao što je prethodno najavila FIFA i šest federacija, dotičnim klubovima bit će zabranjeno igranje u svakom natjecanju na domaćoj, europskoj ili svjetskoj razini, a njihovim igračima mogla bi se uskratiti prilika da predstavljaju svoje nacionalne momčadi.


Zahvaljujemo onim klubovima u drugim zemljama, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su odbili biti uključeni u tu ideju. Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta. Taj ustrajni interes nekolicine traje predugo. Što je previše, previše je”, navedeno je u priopćenju UEFA-e.