Sve u rukama Zajeca

U Dinamu nema idile poslije trećeg trofeja u ovoj sezoni. Jakirovićeva sudbina na klupi još je neizvjesna

Davor Petrović

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Konačni odgovor morao bi pružiti idući tjedan, odnosno dani nakon nedjeljne utakmice s Rudešom i ambiciozno zamišljene fešte na Trgu bana Josipa Jelačića



ZAGREB – Pobjeda u uzvratu finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa Dinamu je donijela treći trofej u ovoj sezoni, ali to za sobom nije povuklo očekivanu idilu u Maksimirskoj 128 koja se priprema za nedjeljni ogled s Rudešom i proslavu trijumfalnog završetka sezone. Naime, sve se uzburkalo u trenutku kada je Sergej Jakirović, nakon utakmice na Rujevici, poručio da će se sada više posvetiti sebi i nekim svojim odlukama.


– U nadolazećim danima moram porazgovarati s klupskim čelnicima da vidimo gdje smo i što smo – istaknuo je Jakirović.


Naravno, u ovom trenutku samo on i odgovorni iz Maksimirske 128 znaju o čemu se točno radi. No, svakome je jasno da njegovih devet mjeseci u Dinamu nije bilo posuto ružama. Štoviše, onaj segment koji se popularno naziva »trenerski rukopis« u modrim izvedbama je dosta često bio teško čitljiv, a uspjehe je donosila individualna kvaliteta momčadi koja čini trećinu vrijednosti SuperSport HNL-a.


Stihija




Povrh toga, Dinamo je ove sezone osvojio šesnaest bodova tijekom sudačkih nadoknada utakmica, odnosno u trenucima kada taktičke ideje prepuštaju pozornicu nogometnoj sili i trci. Jednostavno, ove je sezone u SuperSport HNL-u puno toga vezanog uz modri ansambl bilo prepušteno stihiji i slučajnosti, bez obzira na Jakirovićeva objašnjenja da čupanje u završnim minutama pokazuje karakter momčadi. I ne samo to. Dovoljno se sjetiti nedavnih prvenstvenih derbija s Hajdukom na Poljudu i Rijekom na Rujevici. U oba navrata Dinamo je bio više ili manje podređeni suparnik, a izvukao je pobjede na krilima nogometne lucidnosti Brune Petkovića.


Stoga se slobodno može pretpostaviti da su klupskim čelnicima razloge za zadovoljstvo donosili isključivo rezultati, a ne izvedbe koje su morali pratiti gutajući sredstva za smirenje. Na kraju krajeva, prije nepuna dva tjedna kroz eter se provukla priča da Dinamo traži novog trenera. To je, doduše, brzopotezno demantirano, ali po svemu sudeći, nije prošlo bez posljedica.


Fešta


S druge strane, ne treba isključiti mogućnost da je osvajanje dvostruke krune Jakirovića napunilo samopouzdanjem te da se sada osjeća vrlo moćno. U svakom slučaju, već sada se može naslutiti da su spone između Jakirovića i odgovornih iz Maksimirske 128 prilično krhke. Naravno, netko će se sjetiti da mu je Velimir Zajec u dva-tri navrata javno pružio podršku s pozicije predsjednika Dinama. Međutim, zdrav razum sugerira da je takav gard predstavljao jedinu prihvatljivu opciju u situaciji otprije mjesec-dva, kada je Dinamo imao bodovni zaostatak za Rijekom i Hajdukom, a tržište nije nudilo slobodne trenera čiji bi životopisi bili nekakvo jamstvo uspjeha.


Konačni odgovor morao bi pužiti idući tjedan, odnosno dani nakon nedjeljne utakmice s Rudešom i ambiciozno zamišljene fešte na Trgu bana Josipa Jelačića. Jakirović je već najavio da ima kubanske cigare za tu prigodu, uz napomenu da neće previše slaviti jer svjetla pozornice pripadaju igračima. U prvi trenutak to je zvučalo kao poriv za pokazivanjem skromnosti, ali sada se, nakon što je istaknuo da mora razgovarati s čelnicima kluba, stvara dojam da se radi o određenoj razini razočaranja.