Ugodna književna večera

U Circolu predstavljene knjige posvećene dvama velikim riječkim sportašima rođenim u gradu na Rječini

Igor Duvnjak

Detalj s druženja iz Circola

Detalj s druženja iz Circola

Abdon, skoro pa devedesetogodišnjak, bio je sudionik ovog okupljanja na kojem je predstavljena i knjiga o Rodolfu Volku



RIJEKA  Proslavljeni atletičar Abdon Pamich i legendarni nogometni golgeter Rodolfo Volk, »Fiumani di una volta«, kako bi se moglo kazati u ovdašnjem fijumanskom govoru, imena su koja će zauvijek ostati blistavnim slovima upisana u bogatu povijest riječkog sporta. I jedan i drugi su je stvarali godinama, desetljećima čak, u onom prošlom stoljeću. U Zajednici Talijana Rijeka, u popularnom Circolu, ove su dvije zvijezde bile povod za ugodno druženje, u kojem je više od dva sata ćakula prošlo kao pet minuta, dok su brojni sportski i društveni uglednici listali spomenare iz sportskog života našega grada, a i onog međunarodnog u kojem su Pamich svojim atletskim podvizima, a Volk golovima, ispisivali retke i bili junaci epizoda koje se među sportskim fanovima prenose »s koljena na koljeno« sve do današnjih dana.


Volk je, nažalost, pokojnik još od 1983. godine, šjor Abdon, vitalni, gotovo devedesetogodišnjak, bio je sudionik ovog okupljanja, a povod su dvije knjige koje su ovom prilikom prezentirane nazočnima. Knjigu »Sciabolone« o ovom fijumanskom majstoru golova, uz ostalo najboljem strijelcu Serie A 1931. godine, koji je dao i 103 gola u 157 utakmica campionata za Romu u razdoblju od 1928. do 1933. godine, asu rođenom u Rijeci 1906. godine, napisao je Giorgio di Giuseppe, novinar koji si je dao itakakvoga truda kako bi na čak 336 stranica oslikao život legendarnog centarfora, rođenoga u gradu pod Učkom.


Abdon Pamich, rođen u Rijeci 1933. godine, praktički je desetljećima bio sinonim atletskog sporta, ilustracije radi dovoljno je kazati da je bio sudionik čak pet Olimpijskih igara od 1956. do 1972. godine i u tom svom brzom hodanju se okitio i dvama odličjima na 50 kilometara. Neumorni Fijuman je osvojio broncu 1960., a četiri godine potom je bio i zlatni. »Grande Avventura di sport Fiumano«, Velika avantura riječkog sporta, među inim govori o tome u knjizi kojoj su autori Pamich i Roberto Roberti.




– Uživam što sam ovdje u svom gradu – govorio je Abdon Pamich. – Knjiga je nastala na poticaj Amleta Ballardinija, to nije znanstveni rad, ako imate volje, pročitajte je.


Francesco Squarcia, Marino Mičić, Melita Sciulla, Gianni Stelli, Gianna Mazzieri, kći legendarnog sportaša i nezaboravnog novinara Ettorea, nekada vrsni nogometaš i dugogodišnji publicist, profesor Marinko Lazzarich, samo su neka od uglednih imena sudionika ovog druženja.