Fausto Budicin

Trener Orijenta nakon drugog poraza u pripremama od trećeligaša: “Nije vrijeme za paniku i lošu atmosfere”

Ivan Volarić

Fausto Budicin/Foto M. LEVAK

Fausto Budicin/Foto M. LEVAK

Nećemo sada kukati, već pokušati raditi i biti spremni za ono što je bitno, a to su prvenstvene utakmice - rekao je Budicin



RIJEKA Nogometaši Orijenta u trima uvodnim prijateljskim utakmicama ove zime doživjeli su dva poraza (Opatija 2:5, Grobničan 1:2) i upisali jedan remi (Rijeka 1:1). Rezultati nisu u skladu s očekivanjima, ali ne bi bili toliko zabrinjavajući da se iza njih ne kriju brojne crne rupe u igri Krimejčana. Trener Fausto Budicin pokušao je realno sagledati situaciju nakon posljednjeg posrtaja od Grobničana:


– Nisam dobio nikakve nove informacije, ne mogu reći da sam u potpunosti nezadovoljan jer u prvih 20-25 minuta bilo je puno toga dobroga što se tiče kombinatorike i ulazaka u šanse – govori trener Orijenta. – U nastavku smo imali dominaciju kroz posjed, vide se neke ideje u našoj igri, ali vide se i problemi koji su prisutni duže vremena. Oni se nisu riješili ni u prvom dijelu sezone, a ni u ovom prijelaznom roku.


Na što konkretno mislite?


– Znaju se neke stvari u klubu koje se guraju pod tepih. To ćemo morati riješiti unutar četiri zida. Pripremne utakmice služe kao provjera učinjenog kroz treninge i da se pomogne igračima da uđu u optimalnu formu za prvenstvo. Ipak je prvenstvo ono što sve zanima. Naravno da nije dobro kada se ne ostvari ono što se treba ostvariti, a sve to zbog slabije odrađenih detalja u igri. Naravno da nije dobro kada se stvara negativna atmosfera oko svega. Međutim, u posljednjim utakmicama nismo dobili neke nove informacije, sve smo to znali. Na nama je da nastavimo raditi, da pokušamo poboljšati određene stvari. Radujem me da kod nositelja igre vidim dosta dobre znakove. Nećemo se lagati i govoriti da imamo preširoki roster jer mi to nemamo. Nećemo se lagati i reći da imamo popunjene sve pozicije jer ni to nemamo. To je realnost! Ali, nećemo sada kukati, već pokušati raditi i biti spremni za ono što je bitno, a to su prvenstvene utakmice.


Kažete da nemate preširoki kadar, znači li to da očekujete neke nove igrače tijekom prijelaznog roka?




– Ne želim razbijati glavu s nekim stvarima. Rekao sam otvoreno što mislim u komunikaciji s Upravom i igračima. Ono što želim istaknuti je da nije sada vrijeme za paniku ili lošu atmosferu. Nisam zadovoljan reakcijom momčadi nakon drugog primljenog gola protiv Grobničana. Nakon toga smo se izgubili. Umjesto da svaki igrač u tom trenutku počne razmišljati o svojim zadacima, počeli su razmišljati o tome što treba napraviti suigrač. Nismo pokazali mentalnu snagu i koncentraciju gdje svatko treba misliti o svom dijelu posla. Počeli smo filozofirati. U drugom poluvremenu je bilo ok, ali opet se pokazala boljka da ne možemo iskoristiti šanse koje stvaramo. Moramo znati još jednu stvar. Protiv Rijeke smo igrali dobro u defenzivnom dijelu jer smo se povukli na svoju polovicu i dobro zatvorili prilaze našem golu. Protiv Grobničana nismo iskoristili naše šanse, a darivali smo našim suparnicima šanse za golove.


Slično kao i tjedan dana ranije protiv Opatije?


– U toj utakmici smo u nastavku bili nonšalantni i neodgovorni u fazi obrane. U određenim trenucima to se ponovilo i protiv Grobničana. Ništa nije slučajno. Utakmice odlučuju detalji, a to je pitanje koncentracije i kvalitete. Ako to nemaš, onda ćeš griješiti u sitnim detaljima, a to će onda odlučiti pobjednika – rekao je Budicin.