Fausto Budicin

Trener Orijenta 1919 priprema momčad za kvalifikacije: “Za nas nije dobro što su se Puljani već okrenuli kvalifikacijama”

Ivan Volarić

Fausto Budicin/Foto Arhiva NL

Fausto Budicin/Foto Arhiva NL

Bilo bi bolje za nas da su do zadnjega kola ostali u igri za ostanak u ligi - rekao je trener Krimejčana



RIJEKA – Nogometaši Orijenta 1919 u skladu sa samozatajnim primorskim mentalitetom odrađuju pripreme za prvoligaške kvalifikacije početkom kolovoza. Krimejčani su pritom ušli u serijal prijateljskih utakmica. Prvo su u Opatiji nadigrali Opatiju 2:1, potom odigrali 0:0 na Kantridi s Goricom, slovenskim pretendentom na ulazak u tamošnji prvoligaški razred. Sutra (19 sati) na Kantridu dolazi povratnik u Prvu slovensku ligu – Koper. Fausto Budicin, trener »crvenih«, zadovoljan je onime što u ovoj fazi priprema pružaju njegovi igrači.


– Igrači su ozbiljni, pokušavaju izvršiti sve ono što se dogovorimo prije početka utakmice i ono što radimo kroz treninge – govori Budicin. – U prva dva tjedna fokusirali smo treninge na prihvaćanje određenih principa. Prvi tjedan je malo više bio fokus na fazu obrane, a u drugom tjednu na fazu napada. Još uvijek su to bili generalni principi, za detaljnije stvari imamo još vremena u kasnijem dijelu priprema. Normalno je da igrači osjećaju malo umora, da nedostaje svježine, pogotovo u završnici. Međutim, najbitnije je da smo u uvodnih 15 dana odradili većinu onoga što smo planirali. Dečki su dobro odgovorili na podražaje i zahtjeve koje smo im dali.


Problemi s utakmicama


U Budicinovu pripremnom programu je dosta utakmica kroz koje će se pokušati nadomjestiti nedostatak natjecateljskih utakmica. Orijent 1919 je posljednji službeni ogled odigrao 7. ožujka, a prvi ogled kvalifikacija na rasporedu je 2. kolovoza. Dakle, Krimejčani će odlučne utakmice dočekati nakon 148 dana, odnosno nakon četiri mjeseca i 26 dana bez službenih susreta.




– Mali problem nam predstavljaju utakmice protiv slovenskih momčadi. Trebali smo gostovati u Gorici pa se utakmica zbog najnovijih mjera na granici prebacila na Kantridu. Ne znam kako će to dalje izgledati… Sigurno da bi neigranje jakih pripremnih utakmica bio veliki hendikep. Ne igramo prvenstvo, a ako ne budemo imali kvalitetne pripremne utakmice, onda će to predstavljati veliki problem. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija.


Lakše ozljede


Utakmicu protiv Gorice preskočili su zbog zdrastvenih problema Berković, Monjac i Mohorovičić, ozljedio se i Travaglia.


– Nije u pitanju ništa strašno… Berković nije branio iz mjera opreza, imao je problema s uhom. Travaglia je već počeo normalno trenirati, Mohorovičić je vjerojatno dehidrirao na treningu pa ćemo ga malo odmoriti, odnosno uvoditi postepeno u normalan trening. Monjac pak ima problema s trbušnim zidom…


Krimejčane vjerojatno u kvalifikacijama čeka Istra 1961 koja ne igra loše u posljednje vrijeme.


– Puljani nisu ni ranije imali problema s igrom. Ono što za nas nije dobro je dojam da su se pomirili sa situacijom, odnosno da su se okrenuli kvalifikacijama protiv nas i pokušat će tempirati formu za naše međusobne utakmice, odnosno dozirati i prilagoditi napore i sve ostalo, primjerice kartone, da budu na top razini protiv nas. Bilo bi bolje za nas da su do zadnjega kola ostali u igri za ostanak u ligi. Sve to nije dobro za nas, ali ne vrijedi se opterećivati s onim na što ne možeš utjecati – poručio je Budicin.