Edo Flego

Trener nogometaša Orijenta 1919 istekom uspješne polusezone: “Na proljeće će nas svi ozbiljnije shvaćati”

Ivan Volarić

FOKUSIRAN NA ORIJENT 1919 - Edo Flego/Foto V. KARUZA

FOKUSIRAN NA ORIJENT 1919 - Edo Flego/Foto V. KARUZA

To je novi izazov za ovu ekipu. I mi imamo nove adute, a to je da smo svi kolektivno napredovali i, što je najvažnije, ti dečki vidjeli su da mogu igrati sa svakim i protiv svakoga - kaže Flego



RIJEKA Nogometaši Orijenta 1919 prošloga petka odradili su posljednji trening u 2021. godini. Trener Edo Flego raspustio je momčad jesenskih drugoligaških prvaka, ali samo do početka siječnja, kada će krenuti s pripremama za drugi dio sezone.


– Kako sada stvari stoje, 5. siječnja ćemo napraviti uvodni trening, 7. i 8. siječnja ćemo odraditi testiranja, a onda bismo krenuli udarno 10. siječnja. Praktički ćemo imati pet i pol tjedana priprema jer već 12. veljače kreće drugi dio sezone i gostovanje u Varaždinu. Imat ćemo vjerojatno šest provjera – govori trener drugoligaškoga lidera iza kojega je više nego uspješna polusezona.


– Prije svega htio bih pohvaliti igrače jer oni su na treninzima pokazali želju za radom i napretkom – nastavlja Flego. – To je bila konstantna progresija. Uz to trenirali su sa srcem i u takvim okolnostima bilo je puno lakše raditi bilo kakvu taktiku. Takav pristup vodio nas je prema povećavanju homogenosti, unaprijedili smo razinu kvalitete suradnje i psihodinamika grupe bila je na visokoj razini. To sve skupa nam je pomoglo u regulaciji sportske forme, a kao nagrada svega toga je došao rezultat.


Koliko je ova mlada, razvojna momčad bolja nego što je to bila na početku sezone?




– Jako puno smo napredovali. Svaki pojedinačno i mi kao klub, odnosno kako momčad i mi kao stručni stožer. Napredak je vidljiv u svim segmentima. Ono što je isto bitno naglasiti, a to je da ne čine momčad uvijek oni najtalentiraniji igrači, nego čine oni koji najbolje funkcioniraju u najtežim situacijama. I to nam je donijelo rezultat koji smo polučili.


Novi izazov


Odmah nakon pobjede nad Dinamom II dali ste igračima do znanja da ih očekuje zahtjevnije proljeće kroz poruku: od sada ste vi lovina?


– Za drugi dio sezone smo u prvom redu dobili vrijeme i potrebnu mirnoću da se cjelovito pripremimo. Dakle, da možemo pripremiti taktičke odgovore za sve suparničke sustave i namenuti svoj intenzitet igre što bih ja volio, te onda iskontrolirati tempo igre protiv bilo kojeg suparnika u ligi. E sad, sigurno će nas u nastavku sezone svi ozbiljnije shvaćati, jer smo mi taj status stekli kroz imidž kluba, grada, a na sve to se nadovezalo i prvo mjesto. To je novi izazov za ovu ekipu. I mi imamo nove adute, a to je da smo svi kolektivno napredovali i, što je najvažnije, ti dečki su vidjeli da mogu igrati sa svakim i protiv svakoga. To su na i jesenas pokazali. To nam daje vjeru, samopouzdanje i novi podstrek za rad.


Kako gledate na daljnji razvoj Fućkove karijere?


– Fućka sam zatekao ljetos u klubu i moram priznati da ga nisam dobro poznavao. Odmah se vidjelo da ima veliki potencijal, ali gledajući njegovu statistiku, vidjelo se da niti je to pokazivao na pravi način, niti je imao konstantu. Radi se o izuzetno dragom dečku kod kojega je prisutna ogromna volja za radom. Osobno mislim da može jako puno, da je potencijal za najozbiljnije lige, ali isto tako mislim da ne bi bilo loše da ostane još jednu polusezonu u Orijentu 1919 i da još radi, odnosno popravi one mane koje treba i onda kao kompletniji igrač može egzistirati na višoj razini.


Jesu li vas ugodno iznenadili neki ne tako atraktivni, ali za momčad strahovito važni igrači poput Fatića, Putnika, Mulca…?


– Nezahvalno je imenovati nekoga jer ima jako puno igrača koji bi se mogli svrstati u tu kategoriju. Bitno je kod svih tih igrača da imaju sportsku etiku, da žele i hoće. Na svakom treningu su napredovali i to ih je razvijalo. S takvom skupinom igrača je gušt raditi. U takvim okolnostima njihov razvoj nije iznenađenje.


Realni optimisti


Sasvim sigurno vas u sportskom smislu intrigira mogućnost da se na proljeće upletete u borbu za prvo mjesto, koje vodi u Prvu HNL?


– Da vratim priču na početak. Kada sam se vratio u Orijent 1919, mi smo u razgovoru s Upravom definirali ciljeve. Uzeli smo pritom u obzir naše resurse, prvenstveno mislim na teren i uvjet za trening, odnosno da nemamo pomoćni teren. Pored toga znamo da je naš budžet jedan od najnižih u ligi, znamo i kakva je bila prošla sezona i da su otišli neki ključni igrači. S obzirom na sve te okolnosti, kao i činjenicu da iz lige ispada pet klubova, donijeli smo odluku da je glavni cilj ostanak u ligi, odnosno da budemo stabilan drugoligaš.


Imali smo cilj proći u završnicu Kupa Hrvatske i u tome smo uspjeli. Što se viših ciljeva tiče, volio bih da prvo ostvarimo one elementarne, a onda ćemo ići korak po korak dalje. Rekao bih da smo realni optimisti, da je taj jaz između očekivanja i mogućnosti realan. Kada dođemo do naših ciljeva, onda možemo staviti ružičaste naočale i razmišljati o tome što će biti ako sve pobijedimo ili ako recimo pandemija zaustavi prvenstvo, a mi ostanemo prvi i postanemo prvoligaši. Pokušavamo biti realni. Mogu reći jednu malu eskluzivu: igrači i stručni stožer su napravili neke svoje interne ciljeve neovisne o Upravi. Neka to ostane još neko vrijeme mala tajna i priča za svlačionicu.


Koliko ste bolji trener nego što se to bili prije šest mjeseci kada ste preuzeli Orijent 1919?


– Počeo sam kao seniorski trener i kao svi mladi treneri, mislio da mogu puno više nego što sam u tom trenutku mogao. Vratio sam se nakon toga u bazu i prošao kroz cijelu školu nogometa. Tek tada sam uvidio koliko sam se upotpunio kroz taj rad. Ono što mi se sada dogodilo u Orijentu 1919 je da sam se prilagodio ekipi i igrao neki način igre koji nije baš po mom guštu, ali koji nam daje rezultate. Uostalom, i na takav način igre smo najefikasnija momčad u Drugoj HNL.


Vjerojatno se jednoga dana vidite na prvoligaškoj klupi?


– Sigurno se želim razvijati kao trener, a sada sam samo fokusiran na Orijent 1919 i na ovu momčad te da se dodatno razvije ekipa i ja kao trener. I da ostvarimo željeni rezultat – rekao je Flego.


Zahvala suradnicima

Trener Krimejčana osjetio je potrebu zahvaliti se svima onima koji su utkali dio sebe u osvajanje jesenske titule, a narijetko su daleko od svjetla javnosti


– Moram se zahvaliti djevojkama iz kluba, Valnei i Danijeli, teti Ljulji i Nataši, koje se brinu o sportskoj opremi. Marin, Tabi i Barac su bili tu da nam omoguće što bolje uvjete za rad na terenu, a ne smijemo zaboraviti ni fizioterapeute Frana, Tomu i Bilija. Hvala Upravi kluba, našim navijačima i mojim suradnicima u stožeru Đoniju Tafri, Matiji Petroviću i Ivani Marković, koji su imali slobodu u kreaciji i provedbi treninga. Ovim putem sam svim tim ljudima zahvalan i svi oni imaju ugrađen svoj dio u naš uspjeh – rekao je Flego.