Goran Tomić

Trener Lokomotive: “Drugi smo, a ako još osvojimo Kup, to će biti ravno čudu, želimo ostvariti taj podvig”

Davor Petrović

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Osjećaj je jednako fantastičan. Završili smo prvenstvo ispred Rijeke, Osijeka i Hajduka. Ovaj plasman u kvalifikacije Lige prvaka je nagrada za sve ono što su naši igrači pružili ove sezone - kaže Tomić



ZAGREB Dan nakon velike pobjede Lokomotive u Osijeku (2:1), Goran Tomić već je oko podneva bio u rodnom Šibeniku, gdje ga u subotu očekuje finale Hrvatskog nogometnog kupa s Rijekom.


– Igračima sam dao dva slobodna dana, da se osvježe i regeneriraju za zadnju utakmicu sezone, koja nam donosi borbu za trofej – kaže Tomić.


Tri boda iz Osijeka su lansirala Lokomotivu u kvalifikacije Lige prvaka. Kako vam to izgleda s distance od dvanaest-trinaest sati?


– Ma, osjećaj je jednako fantastičan, kao što je bio neposredno nakon utakmice. Završili smo prvenstvo ispred Rijeke, Osijeka i Hajduka. Ovaj plasman u kvalifikacije Lige prvaka je nagrada za sve ono što su naši igrači pružili ove sezone. Samo im mogu još jednom čestitati na tome jer ostvarili smo najveći uspjeh u povijesti Lokomotive.


Širok kadar


Utakmica u Osijeku sa sobom je donijela veliko pražnjenje, na psihičkom i fizičkom planu. Može li se vaša ekipa oporaviti do finala Kupa u Šibeniku?




– Sigurno je da smo se jako puno potrošili u Osijeku. Međutim, isto tako sam siguran da im je ta pobjeda donijela ogromnu injekciju samopouzdanja. Imamo širok kadar, a svi igrači su dobili dva slobodna dana za regeneraciju i oporavak. Uvjeren sam da nam je ostalo dovoljno svježine i energije za finale Kupa.


Kako vam sada izgleda utakmica u Osijeku?


– Mislim da smo prvo poluvrijeme odigrali izvanredno. Bili smo na visokoj razini i već tada smo trebali voditi. Zabili smo gol na početku drugog poluvremena, ali odmah smo ga i primili. To je Osijeku dalo vjetar u leđa. U tim trenucima nas je Ivo Grbić spašavao svojim obranama. Zatim sam u igru uveo ofenzivne igrače. Išli smo na totalni rizik, i to nam se na kraju isplatilo.
S obzirom na moguće ishode i promjene na ljestvici, je li to najspecifičnija utakmica koju ste vodili?
– Kombinacije su stvarno bile nevjerojatne. Zapravo, ni nama, ni Osijeku nije odgovarao bod, nakon što je Rijeka povela protiv Istre 1961. No, to nam je bilo jasno ranije, odnosno od trenutka kada je Nino Galović u sudačkoj nadoknadi zabio gol za pobjedu na Poljudu. Sada ispada da nam je Rijeka tim golom napravila uslugu. Naime, bez tog gola, Osijeku bi za drugo mjesto bio dovoljan i bod. Ovako smo i mi, i oni morali igrati otvoreno, na pobjedu. Da Galović nije zabio na Poljudu, vrlo je vjerojatno da bi se Osijek drugačije postavio, a samim time bi i nama bilo znatno teže.


Kolodvor


Nakon prva tri kola ove sezone Lokomotiva je bila na zadnjem mjestu, bez osvojenog boda, uz gol-razliku 0:7. Jeste li tada milslili da ćete na kraju biti tako visoko?


– Nema riječi za nešto takvo. Uoči prošle sezone Kajzerica je bila kao autobusni kolodvor, tu je bilo puno igrača. Trebalo nam je neko vrijeme da sve ukomponiramo, izgradimo momčad i zaigramo kako želimo. Osim toga, imali smo jako težak raspored. Prvo smo išli Dinamu u Maksimir, zatim nam je u Kranjčevićevu došla Rijeka, a u trećem kolu nas je čekao Hajduk na Poljudu. Jednostavno, trebalo nam je vremena da se složimo. Pogledamo li sve što se događalo od četvrtog kola, mi smo, prema svim pokazateljima, apsolutno zasluženo na drugom mjestu.


Gode li vam ocjene ljubitelja nogometa, koji tvrde da Lokomotiva igra najljepše u Prvoj HNL?


– Meni je to nekako najveća zadovoljština. Moglo se dogoditi da osvojimo koji bod manje i ne dohvatimo drugo mjesto. Međutim, kada čujem da ljudi koji su neutralni govore da igramo moderno i lijepo za oko, osjećam veliko zadovoljstvo. Zapravo, meni je to, kao treneru, najveća moguća pohvala.


Pobijedite li Rijeku u finalu Kupa, moglo bi se reći da ste, na neki način, osvojili duplu krunu?


– Možemo to tako gledati. Lokomotiva ima neusporedivo manji proračun od klubova koji su bili u igri za poziciju koja vodi u kvalifikacije Lige prvaka. Drugi smo, a ako još osvojimo Kup, to će biti ravno čudu. Naravno, svi u klubu želimo ostvariti taj podvig i napravit ćemo sve da tako i bude – kaže Tomić.