Novi član Torina

Talijanska LGBT udruga želi se sastati s Josipom Brekalom: “Njegov katolički odgoj nije temeljen na prihvaćanju različitosti”

Portal Novilist.hr

Josip Brekalo/Foto REUTERS

Josip Brekalo/Foto REUTERS

Mladi je nogometaš još 2018. godine odbio nositi vrpcu u duginim bojama kako bi Wolfsburg izrazio potporu LGBT osobama, s obrazloženjem kako se to protivi njegovom katoličkom odgoju



RIJEKA Josip Brekalo odnedavno je postao član talijanskog prvoligaša Torina, u koji je došao na posudbu iz Wolfsburga. Upravo se tijekom igre za njemački klub njegovo ime povezivalo i s određenim stvarima nevezanim uz sport.


Naime, mladi je nogometaš još 2018. godine odbio nositi vrpcu u duginim bojama kako bi Wolfsburg izrazio potporu LGBT osobama, s obrazloženjem kako se to protivi njegovom katoličkom odgoju.


Kako je sada preselio u Italiju, talijanska LGBT udruga Arcigay pozvala je Brekala na miran razgovor.




– U listopadu želimo ponovno pokrenuti akciju Italija izlazi na teren protiv homofobije, koja je od travnja 2019. prikupila značajnu količinu podrške koju je potom malo poremetio koronavirus. Brekalov dolazak u Serie A najbolja je prilika za početi promovirati raznolikost u nogometu gdje ovakve teme još uvijek ostaju svojevrsni tabu, posebno u Italiji, bez obzira na vidljiv napredak. Bilo bi sjajno kada bi se igrač pridružio ostalima u nošenju vrpci – istaknuo je tajnik Arcigayja Marco Arlati.


– Spremni smo se sastati s njim, trenerima i stručnim stožerom gdje god žele. Ne vjerujem da je Brekalo homofob ili da slijedi nekakva ekstremistička razmišljanja: njegov katolički odgoj jednostavno nije temeljen na poznavanju i prihvaćanju različitosti – dodao je Arlati.