Vrijedna obljetnica

Svečanom akademijom uz mnoštvo uzvanika proslavljena stota obljetnica nogometnog ponosa s Hreljina

Igor Duvnjak

Ispunjeni Dom kulture na Hreljin/S. DRECHSLER

Ispunjeni Dom kulture na Hreljin/S. DRECHSLER

Uoči završetka ove sportske hreljinske fešte su još dugo odjekivale salve pljeska za brojna imena, koja su u spomen na ovaj veliki jubilej primala u spomen zaslužena priznanja



RIJEKA Snježni pokrivač zabijelio je vrhove Učke, na Hreljinu je pak zapuhala poznata tamošnja bura, najavljujući skori dolazak zime. I snijeg i bura kao da su na svoj originalan način željeli čestitati Nogometnom klubu Hreljin rođendan za pamćenje, stotu godišnjicu kluba, koji je kroz ta duga desetljeća jedan od sinonima ne samo sportskog, nego i društvenog života u našem dragom Hrvatskom primorju s epicentrom na legendarnoj Lonji, igralištu koje je bilo ognjište tolikim generacijama nogometaša, među inima i nekim itekako zvučnim imenima. Naprijed je klasični dugovječni ponosni sportski hrast s dubokim korijenima i stalno novim, svježim mladicama, granama koje sežu u visine o čemu bi mogle pričati tolike generacije Hreljanki i Hreljana, od nonica i nonića do njihovih unuka i unučića.


Davor Vidas/S. DRECHSLER


U Domu kulture na Hreljinu sinoć je održana svečana Akademija povodom jubileja kojim se može pohvaliti mali broj klubova kao današnji Naprijed, koji je osnovalo dvadesetak mladića i jasno, nogometnih zaljubljenika uz pomoć učitelja Jove Brzetića. Klub je dobio znakovito ime Hridina, najavljujući njegovu neuništivost, sposobnost odolijevanja svim teškoćama, promjenama režima i država, dvama ratovima, ljubav prema nogometu tolikih ljudi iz tolikih generacija bila je jača od svega, predajući ovu neugaslu svjetiljku današnjim generacijama. Iz Domovinskog rata se tako, nažalost, nisu vratili igrači Ivan Bertović i Bojan Trebušak.


Hridina


Na početku Akademije, na kojoj su uz domaćine bili i brojni ugledni gosti kao recimo predstavnici Rijeke i Orijenta, tajnik NSPGŽ-a Ivan Peraić, gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora na Hreljinu Marta Živko te brojni drugi, ženska klapa Hreljin izvela je hrvatsku himnu. Osim Lijepe naše, djevojke ugodna glasa su zakantale još nekoliko pjesama na zadovoljstvo sudionika ove fešte, zagrijale su im i srca, ali i dlanove kada su pljeskali nakon pjesama, koje je bilo ugodno slušati. Kroz dobro pripremljeni program vodila je vješto Paula Micheli, na početku je imala zadovoljstvo najaviti predsjednika Naprijeda Davora Vidasa, jednoga od onih kojima srce kuca za voljeni klub.





– Kada je 1922. dvadesetak nogometnih zaljubljenika osnovalo Nogometni klub Hridina, vjerojatno nisu ni sanjali da će biti spominjani za stotinu godina kao osnivači jednog od najstarijih nogometnih klubova u regiji. Eto, prošlo je već stoljeće od kada se na Hreljinu organizirano igra nogomet. Kroz stoljetnu povijest mijenjano je i ime kluba, od Hridine, Sloge, Hreljina, ovisno o režimskim dozvolama i zabranama, pa sve do 1946. kada klub dobiva ime Naprijed, koje i do danas nosi. Naprijed je u stotinu godina osvajao i prva i posljednja mjesta, bilo je fantastičnih i manje uspješnih generacija, boljih i lošijih uprava. Najbitnije da smo vukli klub kroz cijelo stoljeće kao pokretač sporta u mjestu, rasadnik mladih sportaša, te ča je najvažnije, društvenog života – Uz KUD Slogu, DVD Hreljin, Lovačko društvo Srndač, ženski i muški boćarski klub, Čočman ekspres. Gledajući sve generacije, većina djece je u nekom razdoblju odrastanja bila u našem klubu, koji ih je uz bavljenje sportom učio odgoju, poštenju, sportskom duhu i natjecateljskom žaru – rekao je među ostalim u emotivnom izlaganju Davor Vidas, koji je istaknuo titule prvaka 1986. u Primorskoj, 1988. u regionalnoj, te u Četvrtoj Hrvatskoj ligi 2011. i 2012. godine. Istaknuo je i drugo mjesto na amaterskom prvenstvu Hrvatske 1970. godine, a najveći uspjeh smatra osvajanje Kupa na ovom području.


Povijest Naprijeda su ispisivala tolika imena, nakon omladinskog pogona neki kao Marko Grubišić, Nikica Švrljuga, Rikardo Bagadur, Andro Švrljuga, pogotovo Zvonko Vešligaj, istaknuli su se i kao profesionalci u elitnim razredima. Nije zaobišao ni dvije slavne nogometne obitelji.


– Duboke korijene stare 80 let u Naprijedu su pustile dvije hreljinske familije kroz četiri generacije, Vešligaji, Stanko, Zvonko, Vanja, Andrea i Viktor te Švrljuge, Dušan, Darko, Nikica, Andro, Patrik.


Suradnja


Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić je uz ostalo potvrdio i daljnju što veću bakarsku pomoć slavljeniku, ističući kako mu je bilo zadovoljstvo 18 godina sa svojim suradnicima surađivati s vodstvom Naprijeda, najavljući nova krupna infrastrukturna ostvarenja na sportskom planu na Hreljinu.


Tomislav Klarić


Marta Živko je istaknula osjećaj ponosa i zadovoljstva obzirom što klub čini na sportskom i odgojnom planu, kao ognjište u kojem stalno razgara ljubav za svoj kraj. Ivan Peraić je prije uručivanja prigodnih darova prenio pozdrave Damira Miškovića, čelnika Rijeke i dopredsjednika HNS-a, njegove želje za daljnji napredak Naprijeda.


Na toj fešti u mjesecu fešti, u koji smo tek kročili, lijepo je bilo pogledati kratki, ali vrlo efektni videozapis u kojem se i slikom i tonom nazočne provelo kroz ovih stotinu godina kluba.


Uoči završetka ove sportske hreljinske fešte su još dugo odjekivale salve pljeska za brojna imena, koja su u spomen na ovaj veliki jubilej primala u spomen zaslužena priznanja. Svi su zajedno ostali još dugo u noć u ugodnoj ćakuli i druženju u kojem su se i evocirale tolike nezaboravne uspomene, a isto tako i gledalo u budućnost, popričalo o ostvarenju raznih sportskih snova za nove lijepe dane kluba sa željom da »Naprijed i dalje ide naprijed«.