SP u Kataru

Suparnici Hrvatske na SP-u zatražili od Adidasa povlačenje nove kolekcije dresova alžirske reprezentacije

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U službenoj obavijesti poslanoj e-poštom i putem posebnog sudskog službenika izvršnom direktoru Adidasa Kasperu Rorstedu, čiju je kopiju dobio AFP, marokanski odvjetnik osudio je "kulturno prisvajanje i pokušaj krađe uzorka iz marokanske kulturne baštine kako bi se koristio izvan njegovog konteksta"



PARIZ Marokansko ministarstvo kulture zatražilo je od njemačkog proizvođača sportske opreme Adidasa povlačenje nove kolekciju dresova alžirske reprezentacije zbog nepropisnog prisvajanja simbola “marokanske kulturne baštine”.


“Riječ je o krađi motiva inspiriranih marokanskim zelligeom koji se pojavljuju na alžirskim dresovima, što je potaknulo ministarstvo na hitnu akciju”, rekao je izvor u Ministarstvu kulture za AFP.


Zellige keramika nastala je u Maroku u 10. stoljeću, a u posljednje je vrijeme iznimno popularna. Radi se o ručno rađenim četvrtastim pločicama sa sjajnim završetkom.




U službenoj obavijesti poslanoj e-poštom i putem posebnog sudskog službenika izvršnom direktoru Adidasa Kasperu Rorstedu, čiju je kopiju dobio AFP, marokanski odvjetnik osudio je “kulturno prisvajanje i pokušaj krađe uzorka iz marokanske kulturne baštine kako bi se koristio izvan njegovog konteksta”.


Odvjetnik ministarstva Me Mourad Eladditioni zahtijevao je povlačenje kolekcije sportskih dresova u roku od dva tjedna.


“Marokansko ministarstvo kulture zadržava pravo korištenja svih mogućih pravnih lijekova pred njemačkim i međunarodnim sudovima,” upozorava odvjetnik u pismu.


Također, prijeti i pokretanjem slučaja “pred organizacijama koje se bave zaštitom baštine i autorskih prava, UNESCO i WIPO (Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo), kako bi se zaštitili elementi marokanske kulturne baštine i nedopušteni pokušaji prisvajanja.”


Adidas je 23. rujna na Twitteru predstavio fotografiju dresa “Fennecs“, alžirskih jedanaest, za sezonu 2022/23. “inspiriranu kulturom i poviješću”.


Ovaj novi dizajn, prema njemačkom proizvođaču sportske opreme, inspiraciju crpi iz palače Mechouar u Tlemcenu, u sjeverozapadnom Alžiru.