Nakon žalbe klubova

Sud odlučio da nema ispadanja u francuskoj Prvoj ligi, Savez će morati mijenjati odluku

Hina

Nogometaši Amiensa ipak ostaju u prvoligaškome natjecanju/Foto Instagram

Nogometaši Amiensa ipak ostaju u prvoligaškome natjecanju/Foto Instagram

Državno vijeće je odbilo zahtjeve da se odluka o prekidu prvenstva proglasi nelegalnom, ali je presudilo da nema ispadanja ove sezone, pa će Francuska Prva liga sljedeće sezone brojiti 22 kluba



PARIZ Državno vijeće Francuske presudilo je da nema ispadanja u Prvoj ligi, te je pozvalo Francuski nogometni savez da izmijeni odluku kojom Toulouse i Amiens ispadaju iz lige.


Francusko prvenstvo je trajno prekinuto zbog koronavirusa, nogometaši PSG-a proglašeni su prvacima, a natjecanje u francuskoj Prvoj i Drugoj ligi je prekinuto odlukom vodstva Profesionalne nogometne lige (LFP), koja je proglasila konačnim poredak na ljestvici u trenutku prekida 9.ožujka. Na tu su se odluku žalili Toulouse i Amiens, ali i Lyon koji je ostao bez plasmana u Europu.


Državno vijeće je odbilo zahtjeve da se odluka o prekidu prvenstva proglasi nelegalnom, ali je presudilo da nema ispadanja ove sezone, pa će Francuska Prva liga sljedeće sezone brojiti 22 kluba. Promovirani su prvak Druge lige Lorient i drugoplasirani Lens.




Odluka o prekidu natjecanja u Prvoj i Drugoj nogometnoj ligi izravna je posljedica odluke francuskih vlasti da nema velikih sportskih natjecanja do 22.kolovoza, a nogomet je posebno apostrofiran. Tom odlukom nisu pogođeni samo navijači koji su ostali bez zabave, kao ni klubovi koji su ostali bez prilike boriti se za mjesta u europskim klupskim natjecanjima, već i LFP koji je izgubio 110 milijuna eura od televizijskih prava.


Naime, odluka o prekidu natjecanja nagnala je TV kuću Canal Plus na raskid ugovora s LFP-om prije nego što su uplatili 110 milijuna eura za preostali dio prava na prijenose utakmica Prve lige, koja su kupili zajedno s BeIn Sportom za četverogodišnje razdoblje od 2016. do 2020.