Osijek vs. Rijeka

Stjepana Tomasa čeka novi trenerski obračun sa Sergejom Jakirovićem: “Bit će to posebna utakmica za nas i za Rijeku”

Davor Petrović

Stjepan Tomas/Foto PIXSELL

Stjepan Tomas/Foto PIXSELL

Uz pravi ulazak u utakmicu i podršku navijača možemo doći do pobjede - kaže trener Osijeka



ZAGREB Oproštaj od Gradskog vrta definitivno je tema koja nadilazi okvire večerašnje utakmice Osijeka i Rijeke na kultnom stadionu u najvećem gradu Slavonije. Generacije Osječana za to mjesto veže gomila uspomena, raspoređenih po cijelom spektru emocija, stoga je savršeno jasno da im ovaj rastanak ne pada lako, iako znaju da će njihov najdraži klub od nove sezone igrati u modernom zdanju.


Dok navijači prebiru po sjećanjima i međusobno dijele priče vezane za Gradski vrt, Stjepan Tomas svoju momčad priprema za novi pozitivan rezultat. Preciznije, trener Osijeka sezonu želi zaključiti najvišim mogućim plasmanom u ovome trenutku, odmah iza Dinama i Hajduka. Pritom mu na ruku ide činjenica da niti jedan igrač nema suspenziju zbog kartona bilo koje boje.


Spektakl


– Naš je plan bio izboriti Europu, i to smo napravili. Međutim, igračima sam stalno ponavljao da je glavni cilj osvojiti treće mjesto. Sad imam čast voditi momčad Osijeka na posljednjoj utakmici u Gradskom vrtu. Napravit ćemo sve da u ovoj posebnoj utakmici razveselimo naše navijače i dokopamo se trećeg mjesta – objašnjava omas.




Bodovno stanje vrlo jasno govori da je Osijeku za ostvarenje tog cilja dovoljno ostati neporažen. Tomasa, međutim, očigledno ne zanima nikakav oblik kalkuliranja i taktiziranja.


– Matematički nam je dovoljan bod, ali mi idemo na pobjedu. Nemamo pravo zakazati pred našim navijačima na ovako posebnoj utakmici. Zbog toga želimo prikazati dobru igru i osvojiti tri boda – dodaje osječki šef struke.


Prije dva-tri tjedna činilo se da bi ovaj dvoboj Osijeka i Rijeke mogao biti ključan u borbi za pozicije vrijedne kvalifikacija Konferencijske lige. Međutim, Istra 1961 i Varaždin nisu uspjeli zadržati korak, tako da je predzadnje kolo ove sezone otklonilo sve dvojbe. Takav rasplet donekle je olakšao pripremu za rastanak s Gradskim vrtom.


– Sigurno je da nam je pomogla cijela ova priča, kao i pobjeda protiv Šibenika, odnosno potvrda da smo izborili Europu. Sama priprema je zbog ovog spektakla koji se sprema bila lakša, a ja se nadam da će igrači to opravdati na terenu i ostvariti cilj – tumači Tomas.


Dodatnu draž utakmici daje novi susret sa Sergejom Jakirovićem. Naime, na početku sezone njih su dvojica bili suparnici u prvom pretkolu Lige prvaka. Tada je Tomasov Sheriff iz Tiraspolja eliminirao Jakirovićev Zrinjski iz Mostara ukupnim rezultatom 1:0.


Nastavak natjecanja na međunarodnoj sceni Tomasu je donio plasman u skupinu Europske lige, gdje su mu suparnici bili Real Sociedad, Manchester United i Omonia iz Nikozije. Današnji trener Osijeka napustio je klupu Sheriffa krajem listopada prošle godine. Jakirović je pak sa Zrinjskim ispao na jedanaesterce od Slovana iz Bratislave, i to u zadnjoj rundi kvalifikacija, odnosno na korak do skupine Konferencijske lige.


– Sada se ponovo susrećemo na zatvaranju sezone. Bit će to posebna utakmica za nas i za Rijeku. Ovaj tjedan dobro smo radili i pripremali se, a znamo kvalitete i mane suparnika. Uz pravi ulazak u utakmicu i podršku navijača možemo doći do pobjede – kaže trener Osijeka.


Profesionalci


Na sličan način razmišljaju i njegovi štićenici.


– Nema ljepše utakmice na kraju sezone od ovakve kada se boriš za nešto. Mi se sada, konkretno, borimo za treće mjesto. Naravno, nadamo se pobjedi i oproštaju od Gradskog vrta s tri boda. Mi smo profesionalci, nama je svaka priprema za utakmicu ista jer je svaka važna. Tako ćemo se i pripremiti za Rijeku – poručuje Darko Nejašmić, dodavši da očekuje dobru utakmicu i nada se pobjedi.


Iako je kao rođeni Splićanin svoj nogometni put gradio kroz mlađe dobne kategorije Adriatica te juniore i seniore Hajduka, ovaj 24-godišnji defenzivni veznjak kaže da u potpunosti razumije emociju koju Osjećani imaju prema Gradskom vrtu.


– Ovdje sam skoro dvije godine. Osjeti se u zraku da se događa nešto posebno, ta emocija osjeti se kod ljudi s kojima razgovaram. Na travnjaku se možemo odužiti i uljepšati ovaj oproštaj navijačima samo tako da pobijedimo i dat ćemo sve da to ostvarimo – zaključio je Nejašmić.