Zabrana oglašavanja

Španjolska Vlada upozorila nogometne klubove da otkažu sponzorske ugovore s kladionicama

Hina

U pismu se navodi kako će reklamiranje klađenja biti zabranjeno kada nova odredba koja je već odobrena na sjednici vlade bude izglasana u parlamentu i tako postala zakonMADRID  Španjolska vlada u svom je pismu poslanom tamošnjim nogometnim klubovima savjetovala da otkažu sponzorske ugovore s kladionicama do kraja ove sezone jer se očekuje donošenje novog zakona vezanog uz oglašavanje igara na sreću.


U pismu se navodi kako će reklamiranje klađenja biti zabranjeno kada nova odredba koja je već odobrena na sjednici vlade bude izglasana u parlamentu i tako postala zakon.


Prijelazni period za provođenje novoga zakona trajat će do svibnja sljedeće godine.
Zabrana oglašavanja igara na sreću trebala bi doprinijeti ograničavanju klađenja koje nosi ozbiljne zdravstvene i socijalne opasnosti pogotovo među mladima.


Procjenjuje se kako je status vrhunskih sportaša kao primjera mladima u posljednje četiri godine povećao učestalost klađenja osoba između 18 i 25 godina sa 29 na 40 posto, a iznos novca koje mlade osobe troše na klađenje u istom je tom razdoblju porastao za 13 posto.


Čak sedam od sadašnjih 20 španjolskih nogometnih prvoligaša, među kojima su i Sevilla te Valencia, za sponzore ima kladionice.


Predsjednik La Lige Javier Tebas usprotivio se ovoj odredbi vlade kazavši kako će klubovi, koji su ionako već suočeni s financijskim gubicima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, zbog nje izgubiti 90 milijuna eura te je zatražio prijelazni period od tri godine kako bi imali vremena za prilagodbu.