Kraj jedne ere

Solari prvi napušta Real, a za njim bi uskoro mogao i predsjednik Perez

Marko Cvijanović

Luka Modrić/Foto REUTERS

Luka Modrić/Foto REUTERS

U utorak su na tribinama u zraku bili deseci tisuća bijelih maramica kao jasna poruka gnjevnih navijača Perezu: Odlazi! I nisu u pitanju bili samo »ultrasi«. Narod je okrenuo palac dolje predsjedniku, pozicija kojega nikad nije bila nestabilnija.



RIJEKA Kao prvo: Real Madrid nije zaslužio »cipelarenje«. Pogotovo ne sada kada je svima postalo jasno da je okončana jedna velika era »kraljevske momčadi«. I bez obzira što se to dogodilo na vrlo okrutan način. U tri bolna čina. Od srijede do utorka. Poraz od Barcelone (0:3) u polufinalu Kupa Kralja, poraz od Barcelone (0:1) u prvenstvu i poraz od Ajaxa (1:4) u uzvratnom susretu osmine finala Lige prvaka. Tri utakmice. Tri poraza na Santiago Bernabeuu. Gol razlika 1:8. I sedam najcrnjih dana u povijesti kluba, tijekom kojih je sezona nekad velike madridske momčadi neslavno završila već u ožujku. Sezona bez trofeja!? Uzgred, prije prvenstvene gostujuće pobjede nad Levanteom (2:1) na kultnom hramu madridskoga nogometa dogodio se i poraz od Girone (1:2). Četiri uzastopna poraza na Bernabeuu!? Nije se dogodilo od 2004. godine i posrtaja Carlosa Queirosa.


Tko je kriv? Najlakše je uprijeti prstom u trenere bez karizme i vizije, Julen Lopetegui i Santiago Solari najmanje su krivi za debakl. Predsjednik Florentino Perez morao se znati nositi s odlascima Zinedinea Zidanea i Cristiana Ronalda, dvojice najzaslužnijih ljudi za dominaciju jedne od najvećih momčadi u povijesti koja je vladala nogometnom Europom 1011 dana. Unatoč tome, doista nitko nije mogao predvidjeti takav krah. Sada je najteže proživjeti mjesece do isteka sezone koja će za većinu u svlačionici biti oproštajna. Prvi će, naravno, otići Solari, ali u utorak su na tribinama u zraku bili deseci tisuća bijelih maramica kao jasna poruka gnjevnih navijača Perezu: Odlazi! I nisu u pitanju bili samo »ultrasi«. Narod je okrenuo palac dolje predsjedniku, pozicija kojega nikad nije bila nestabilnija. Možda nešto može promijeniti dolazak Josea Mourinha, povratak kojega je, navodno, pred vratima. Možda.


A možda će o padu velikog Reala najviše reći slika u svečanoj loži karizmatičnoga kapetana Sergija Ramosa, koji je u prvoj utakmici protiv Ajaxa samovoljno i namjerno dobio žuti karton da bi se »očistio« za četvrtfinalne utakmice, očito smatrajući da će uzvratna utakmica protiv mladih »kopljanika« biti mačji kašalj. Umjesto da predvodi momčad na terenu, Ramos je na tribinama svoje klince hranio grickalicama. Pitanje je da li ga je poslije svega grizla savjest, jer… Nije slučajno u njegovom odsustvu Real izgubio četiri posljednje europske utakmice.




Ramosovu samovolju u svlačionici Reala mogli su i mogu kontrolrati samo treneri poput Zidanea ili Mourinha, kojemu slavni kapetan Blancosa nikad nije bio po ukusu. Florentino Perez možda će uskoro morati birati između Mourinha i Ramosa. Pritom više neće imati pravo na krivi korak kao ljetos kada su odlazili Zidane i Cristiano Ronaldo.