Uzvrati osmine finala

Solari pod pritiskom, Europa jedina prilika Madrižana, Borussia se nada čudu

Marko Cvijanović

Posrtaji u dvama posljednjim El Clasicima odnijeli su Realu priliku za dva trofeja, Liga prvaka ostala je jedina prilika



RIJEKA Večerašnjim utakmicama između dortmundske Borussije i Tottenhama, odnosno Real Madrida i Ajaxa počinje rasplet osmine finala nogometne Lige prvaka, uoči kojih će pod posebnim povećalom biti trener Madrižana Santiago Solari, koji se našao na udaru kritika poslije dvaju uzastopnih poraza od najvećeg rivala Barcelone (0:1, 0:3). I to ne bilo kakvih poraza, posrtaji u dvama posljednjim El Clasicima odnijeli su priliku za dva trofeja, Real je minule srijede ostao bez finala Kupa Kralja, a u subotu ostao na dvanaest bodova zaostatka u prvenstvu pa su snovi o naslovu prvaka svedeni na teoriju. Ni to nije sve, subotnji poraz od Barce bila je deseta utakmica ove sezone na kojoj »kraljevska momčad« nije postigla pogodak. Tako lošu realizaciju Real nije imao od sezone 2007./08. Dovoljno da navijači iskažu veliko nezadovoljstvo.


– Navijači se izjašnjavaju, ali to čine s puno poštovanja. Dolaze nas gledati i žele vidjeti kako pobjeđujemo. Želimo im darovati pobjedu u sljedećoj utakmici, što je isključivo naša odgovornost – rekao je Solari u slučaju kojega španjolski mediji već špekuliraju da su mu odbrojani dani na klupi Reala, a kao potencijalne nasljednike već spominju dolazak aktualnog trenera Tottenhama Mauricija Pochettina i povratak Josea Mourinha.


Maksimalan oprez


Solari uoči večerašnje utakmice s Ajaxom na papiru ima povoljnu poziciju s obzirom na pobjedu iz Amsterdama (2:1), ali način igre »kopljanika« koji su u prvom poluvremenu prve utakmice u Amsterdamu nadigrali trostruke uzastopne europske prvake. Trener madridske momčadi, dakle, mora biti maksimalno oprezan. Tim više što nema pravo na krivi korak s obzirom da mu je Ligaprvaka ostala jedina prilika za trofej ove sezone. Da stvar bude gora, Real će večeras biti oslabljen neigranjem kažnjenoga kapetana Sergija Ramosa. Umjesto njega, momčad će predvoditi Luka Modrić.




– Za nas je ovo vrlo važna utakmica protiv vrlo dobre, mlade i ambiciozne momčadi. Ova utakmica je ključ sezone, želimo biti u četvrtfinalu. Ajax neće ništa puno mijenjati, nemaju što izgubiti i zato je ovo vrlo opasno – rekao je Modrić koga su na konferenciji za novinare uoči utakmice pitali i to nedostaje li Realu Cristiano Ronaldo.


– On je igrač koji bi svakoj momčadi nedostajao. Naći njegovu zamjenu je gotovo nemoguće. Naravno da nam nedostaje s obzirom na to što je učinio za klub. Cristiano je zabijao po 50 golova svake sezone, ne možeš naći nikoga tko bi to mogao ponoviti. Međutim, ne možemo sad plakati idućih deset godina što ga nema – objasnio je Modrić, kojega je dočekalo pitanje i o Mourinhovom povratku.


– Ne slušamo glasine. Usredotočeni smo na nas i našu igru. U svijetu Reala uvijek postoje ovakve glasine i ne možemo ih izbjeći. Real se uvijek proglašava mrtvim, ali se uvijek vraća. U 2015. nismo ništa osvojili. A onda svi znate što se dogodilo nakon toga – zaključio je Modrić.


U drugom susretu trebalo bi biti sve jasno, Tottenham stiže u Dortmund s ogromnom prednošću iz prve utakmice (3:0). Pritom nije nevažno spomenuti da Borussia nije baš u osobitoj formi, »žuto-crni« su u posljednjem bundesligaškom kolu neočekivano poraženi od Augsburga, dopustivši rivalu Bayernu bodovno se izjednačiti na vodećoj poziciji. Borussia u svakom slučaju sve češće pokazuje defanzivne boljke, iako ni Spursima u posljednje vrijeme baš ne cvjetaju ruže. Tottenham se od trećeg uzastopnog premierligaškog poraza spasio zahvaljujući realiziranom kaznenom udarcu Harryja Kanea u londonskom derbiju protiv Arsenala (1:1). Kane je, podsjetnika radi, zbog ozljede gležnja propustio prvi dvoboj osmine finala u kojem su njegovi suigrači Borussiji nanijeli jedan od najtežih poraza u Ligi prvaka. Unatoč značajnoj prednosti, Kane se ne zavarava da Tottenham čeka lagan posao na Westfalenu.


Žuta podrška


– Igrali smo tamo nekoliko puta u posljednjih nekoliko sezona. Imaju fantastične navijače. Svi očekuju da ćemo proći dalje, ali još uvijek nas čeka posao koji moramo obaviti. Morat ćemo naporno raditi da bismo osigurali plasman u četvrtfinale – poručio je Kane.


Spursi će pokušati doći do svog drugog četvrtfinala u Ligi prvaka, a Borussia se nada da uz pomoć vjernih navijača može napraviti jedan od najvećih preokreta u povijesti ovog natjecanja. Preokret poslije triju ili više pogodaka zaostatka u Ligi prvaka dogodio se triput, ali dvaput u posljednje dvije sezone. Barcelona je prije dvije sezone uspjela anulirati zaostatak od četiri gola (0:4) iz prve utakmice osmine finala protiv PSG-a i slavila u uzvratu 6:1. Prošle sezone Barcelona je pak na svojoj koži osjetila preokret sličnih razmjera, dopustivši Romi pobjedu 3:0 na rimskom Olimpicu, nakon što je u prvom dvoboju četvrtfinala na Nou Campu bilo 4:1 za Katalonce. Tri pogotka zaostatka je u četvrtfinalu 2004. godine »okrenuo« i Deportivo protiv Milana. »Crveno-crni« su na San Siru slavili 4:1, ali je u uzvratu na Riazoru bilo 4:0 za domaću momčad. Da su sposobni pobijediti Tottenham 3:0, rezultatom koji im je potreban izboriti barem produžetke, nogometaši Borussije dokazali su već prije tri sezone u osmini finala. Istina, tada su u Dortmundu igrali prvu utakmicu i slavili 3:0, a potom to potvrdili i pobjedom u Londonu 2:1.


Danas (21)


Borussia (D) – Tottenham (0:3)


Real Madrid – Ajax (2:1)