Pala suspenzija

Snaga kapitala je opet presudila: CAS poništio odluku UEFA-e, Manchester City ipak može igrati u Europi

Hina

Međunarodni sportski sud uvažio je argumente Manchester Cityja, te je objavio da City nije kršio pravila financijskog fair-playaLAUSANNE Engleski nogometni prvoligaš Manchester City ipak će moći nastupati u europskim kup natjecanjima nakon što je u ponedjeljak Međunarodni sportski sud u Lausannei (CAS) usvojio žalbu Cityja na dvogodišnju zabranu nastupa, koju mu je izrekla UEFA zbog navodnog kršenja pravila financijskog fair-playa.


Međunarodni sportski sud uvažio je argumente Manchester Cityja, te je objavio da City nije kršio pravila financijskog fair-playa time što je novac dobiven od investicijskog fonda na čijem je čelu vlasnik kluba šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan prikazao kao prihod od sponzora. Zbog toga je CAS u ponedjeljak ukinuo dvogodišnju suspenziju, a novčana kazna od 30 milijuna eura smanjena je na 10 milijuna eura.


UEFA je prošle godine, kada su se u europskim medijima pojavili dokumenti “Football Leaks“, pokrenula istragu o sumnjivim “financijskim akrobacijama” u Manchester Cityju. Istragom je UEFA došla do zaključka da je prihod od sponzora u razdoblju od 2012. do 2016. bio “friziran”, odnosno da novac nije došao od glavnog sponzora Etihada, zrakoplovne kompanije iz Abu Dhabija, već od vlasnika kluba šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana, koji je na čelu ADUG-a, jednog od najvećih investicijskih fondova na svijetu. Zbog toga je UEFA sredinom veljače ove godine izrekla Manchester Cityju dvogodišnju zabranu nastupa u europskim kup natjecanjima te novčanu kaznu od 30 milijuna eura.
Čelnici Manchester Cityja su na trodnevnom saslušanju u lipnju isticali da su optužbe na njihov račun netočne, te da istražitelji UEFA-e uopće nisu uzeli u obzir dokaze koje im je dostavio klub.