Rijeka vs. Dinamo

Sergeja Jakirovića čeka vruća atmosfera na Rujevici: “Znam gdje će udarati i spreman sam”

Davor Petrović

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Kad sam došao u Rijeku, sve je bilo u banani, a znam i u kakvom smo stanju ostavili klub. Pamtim samo lijepe dane - kaže Jakirović



ZAGREB Sergej Jakirović je od 21. kolovoza znao da ga ove nedjelje očekuje gostovanje s Dinamom na Rujevici, no tada sasvim sigurno nije mislio da će njegova momčad taj dan dočekati u teškoj krizi.


– Pred nama je vrlo zahtjevna i važna utakmica. Svi znamo kakvo je stanje na prvenstvenoj ljestvici. Mi moramo biti maksimalni u svim segmentima igre, a ja se nadam da ćemo konačno spojiti devedeset minuta bez crnih rupa – kaže Jakirović, koji ni danas ne može računati na oporavljenika Brunu Petkovića.


Naravno, i njemu je savršeno jasno kakav doček može očekivati.




– Atmosfera će biti nabrijana, ali ne igramo kolega Željko Sopić i ja. Igrači su ti koji na terenu moraju odgovoriti svim izazovima. Što se dočeka tiče, kao trener Gorice sam tamo već doživio dosta toga. Sad će to biti »puta deset«, ali ja na to ne mogu utjecati i ne želim se opterećivati time jer moram biti koncentriran na svoju momčad. Znam kakvo je bilo stanje u Rijeci kada sam došao, sve je bilo u banani, a znam i u kakvom smo stanju ostavili klub. Pamtim samo lijepe dane – dodaje Jakirović.


Karakter


Prema njegovim riječima, za taj segment ovog derbija nije se posebno pripremao, baš kao ni Stefan Ristovski, kojeg također očekuje posebna »dobrodošlica« s tribina.


– Zar sam trebao otići na yogu ili wellness?! Znaju da sam jaka glava i čvrst karakter. Znam gdje će udarati i spreman sam. A Ristovskom tamo uvijek zvižde kada ima loptu, i to je njihovo pravo. Kada krene utakmica, ti si u jednom fluidnom stanju i ne čuješ sve što viču s tribina – tumači Jakirović kojem u ovom trenutku na ruku ide jedino statistika.


Naime, Rijeka ne zna za pobjedu nad Dinamom, već jedanaest utakmica. Sve ostalo ne ide mu u prilog.


– Statistika je jedno, a ovo je nova utakmica. Svjestan sam našeg niza i krećem od sebe jer bez samokritičnosti nema napretka. I igrači su ti koji moraju preuzeti odgovornost. Vjerujem da će tako i biti. Nitko osim nas ne može okrenuti tu negativu. Može se reći da su igrači izvan forme ili da su im to limiti. Pritisak postoji i velik je, ali s time se treba nositi. Ja mogu preuzeti na sebe cijeli teret, a oni neka uživaju na terenu – ističe Jakirović, dodajući da malu prednost predstavlja njegovo poznavanje momčadi Rijeke.


Podrška


Međutim, sve to ide uz napomenu da se svi dobro znaju jer u SuperSport HNL-u klubovi puno puta igraju međusobno.


– Sve ovisi o tome kako će se tko probuditi. Svi će biti motivirani, a u Rijeci ima igrača koji se posebno žele dokazati Dinamu. Mi moramo nekako okrenuti ovu situaciju, a ja se nadam da bi ovo mogla biti ta utakmica. Nevjerojatno je da u Dinamu imam problem da ne možemo zabiti gol. Tu su i ozljede. Još veći problem je povratak formu jer nema vremena za mikrociklus – tvrdi maksimirski šef struke.


Nije tajna da su spomenutog 21. kolovoza navijači Dinama bili izvan sebe od sreće, uvjereni da dolazak novog trenera označava početak juriša prema boljoj budućnosti. Iako je u svojih prvih sedamnaest utakmica za modrim kormilom uknjižio čak šest poraza i jedan remi, Jakirović još uvijek uživa sasvim solidnu podršku navijača.


– Tko je realan i razumije, taj vidi u čemu je problem. Ja nosim odgovornost i ne bježim od nje. Imamo kadar s kojim ovo moramo iznijeti, i zato kažem igračima da moraju pokazati kvalitetu i vidjeti da mogu nositi dres Dinama. Svima sam dao priliku. Ništa se nije dogodilo, život ide dalje, a mi ćemo pokušati okrenuti ovo stanje – zaključuje Jakirović.