Šok terapije

Sergej Jakirović deveta trenerska žrtva ove sezone

Ivana Vaupotić

Sergej Jakirović i Samir Toplak/Foto PIXSELL

Sergej Jakirović i Samir Toplak/Foto PIXSELL



ZAGREB  Kraj suradnje između Sergeja Jakirovića i Gorice označio je devetu smjenu trenera u do sada odigrana 23 kola HT Prve lige, što i nije tako malo u natjecanju sa deset klubova.


– Želim istaknuti da smo se razišli na gospodski način. Potpuno sam miran i smatram da sam napravio dobar posao. Uprava odlučuje i povlači poteze koji su najbolji za klub. Poštujem ovakvu odluku, a svom nasljedniku želim puno sreće i uspjeha – poručio je Jakirović nakon rastanka s klubom u kojem je proveo više od dvadeset mjeseci.


Iznenadni rastanak u srcu Turopolja je iniciralo šest primljenih golova na gostovanju kod Hajduka u prošlom kolu. Povrh toga, Gorica je u tri prethodne utakmice osvojila samo dva boda, s time da niti jednom nije zatresla mrežu suparnika. Sve to je navelo klupske čelnike na traženje novog rješenja za klupu.




U istoj situaciji se tijekom ove sezone našlo još šest klubova. Preciznije, po dva trenera su smijenili Hajduk i Varaždin, a po jednog Rijeka, Osijek, Slaven Belupo i Inter. Sada su se tom društvu priključil Jakirović i Gorica, što, pak, znači da samo Dinamo, Lokomotiva i Istra 1961 još uvijek vjeruju stručnjacima koji su poveli njihove momčadi u ovu sezonu.


Jasno je da se radi o velikom broju promjena za natjecanje s tako malim brojem klubova. Međutim, usporedba s prošlom sezonom pokazuje da to nije ništa novo za HT Prvu ligu. Naime, u ovo doba prošle godine, hrvatski klubovi u elitnom stupnju natjecanja također su potrošili devet stručnjaka u prva 23 kola. Štoviše, prošla sezona bila je bolja u jednom segmentu jer tada čovjeka koji vuče poteze nisu mijenjala četiri kluba, Dinamo, Lokomotiva, Gorica i Inter.


Doduše, u tom natjecateljskom ciklusu ukupno je bilo dvanaest smjena trenera. Preciznije, jedanaest do zadnjeg, 36. kola i još jedna na kraju kvalifikacija za HT Prvu ligu, kada je Istra 1961 raskinula suradnju s Igorom Cvitanovićem. Sagleda li se situacija iz tog kuta, ova sezona je ipak nešto blaža prema trenerima. Za sada…