Luis Rubiales

Šef španjolskog saveza podnosi ostavku nakon neviđene sramote u finalu SP-a nogometašica

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Luis Rubiales nakon finala poljubio je u usta španjolsku igračicu Jennifer Hermoso



Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza (RFEF) Luis Rubiales (46) odlučio je podnijeti ostavku pod pritiskom nogometnih organizacija, javnosti i političara nakon što je u nedjelju nakon finala Svjetskog prvenstva poljubio u usta španjolsku igračicu Jennifer Hermoso (33), izvijestile su u četvrtak navečer španjolska televizija TVE i novinska agencija EFE.


Rubiales, koji je od svibnja 2018. na čelu saveza, formalno bi trebao odstupiti u petak tijekom izvanredne sjednice RFEF-a.


Mediji, pozivajući se na neimenovane izvore iz saveza, navode da je Rubiales htio ostati na dužnosti, ali je popustio uslijed velikog pritiska koji se nastavio tijekom četvrtka. U srijedu mu je bio rođendan te je napunio 46 godina.




Španjolska ženska nogometna reprezentacija pobijedila je prije četiri dana Englesku sa 1-0 u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sydneyu.


Prije nego su podigle pobjednički pehar, igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podiju, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i Rubiales. Kada je naišla igračica Hermoso, zagrlio ju je i rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao.


Da je “neprimjereno” i “nedopustivo” tako čestitati nogometašici istaknuli su španjolski premijer Pedro Sanchez, muški i ženski nogometni sindikat, Realov trener Carlo Ancelotti i drugi dužnosnici.


Hermoso je u četvrtak poručila da će njene interes zastupati nogometni sindikat, koji je zatražio Rubialesovu ostavku, te menadžerska agencija koja ju zastupa.


Rubiales se prethodno bio javno ispričao zbog poljupca napomenuvši da je bio “spontan” bez “loše primisli”, ali je to ocijenjeno kao nedovoljno.


Španjolska, čiji su nogometaši u lipnju osvojili Ligu nacija, a nogometašice u nedjelju Svjetsko prvenstvo, kandidat je za organiziranje Svjetskog prvenstva za nogometaše 2030. godine. Španjolska ženska reprezentacija prvak je svijeta i za nogometašice do 17 i 20 godina starosti.