Nisu rekorderi

Saudijci su u prijelaznom roku potrošili 957 milijuna dolara, ali ima lige u kojoj se potrošilo više na igrače

Hina

Neymar/Foto REUTERS

Neymar/Foto REUTERS

Ovo je prvi put od 2016. da je neka druga međunarodna liga premašila u potrošnji bilo koju od europskih 'velikih pet' tijekom nogometnog prijelaznog roka - izjavio je Izzy Wray iz Deloitteove Sportske poslovne grupe



LONDON Klubovi Saudijske profesionalne lige (SPL) potrošili su 957 milijuna dolara na igrače u prijelaznom roku za kraj sezone, prema analizi Deloittea objavljenoj u petak.


Potrošnja Saudijske Arabije u prijelaznom roku, koji je zatvoren 7. rujna, premašila je potrošnju četiriju europskih liga iz ‘iz  velike petice’, a samo je Premier liga ispred zemlje Bliskog istoka.


“Ovo je prvi put od 2016. da je neka druga međunarodna liga premašila u potrošnji bilo koju od europskih ‘velikih pet’ tijekom nogometnog prijelaznog roka”, izjavio je Izzy Wray iz Deloitteove Sportske poslovne grupe.




“Europski nogomet i dalje je mjerilo za igru ​​na globalnoj razini, a saudijsko ulaganje u igru ​​preusmjerit će svoj fokus na infrastrukturu, kako bi se podigla razina azijskog nogometa.”


Ranije ove godine, Saudijski fond za javna ulaganja (PIF) najavio je Projekt ulaganja i privatizacije sportskih klubova koji uključuje prvake lige Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr i Al-Hilal, s nizom vrhunskih igrača koji prelaze u saudijsku ligu.


PIF posjeduje 75 posto svakog od četiri kluba, dok njihove neprofitne zaklade posjeduju 25 posto svakog.


Najveći transfer u ovom razdoblju došao je od najuspješnijeg kluba u Saudijskoj Arabiji, Al-Hilala, koji je potrošio 90 milijuna eura da dovede brazilsku zvijezdu Neymara iz PSG-a.


Osim Neymara, Al-Hilal je također potrošio veliki novac za potpis Aleksandra Mitrovića, Kalidoua Koulibalyja, Rubena Nevesa i Sergeja Milinković-Savića.


Saudijski prvaci Pro lige Al-Ittihad doveli su Karima Benzemu, N’Goloa Kantea i Fabinha, dok je Al-Nassr nakon Cristiana Ronalda doveo Otavija, Sadia Manea, Aymerica Laportea, Marcela Brozovića i Alexa Tellesa.


Al-Ahli, koji se vratio u Pro ligu nakon sezone u drugoj ligi, također je kompletirao niz potpisa velikih nogometnih zvijezda uključujući Gabrija Veigu, Riyada Mahreza, Roberta Firmina, Edouarda Mendyja, Alaina Saint-Maximina i Meriha Demirala.


Unatoč svim svojim izdacima, SPL je ipak propustio neke od svojih najvećih ciljeva.


Mohamed Salah iz Liverpoola bio je meta Al-Ittihada, koji je navodno odbio ponudu vrijednu 150 milijuna funti (187,10 milijuna dolara) od strane Premier lige, dok se ambiciozne ponude Al-Hilala za Lionela Messija i Kyliana Mbappea nisu ostvarile.


Saudijska Arabija je posljednjih godina napravila velika ulaganja u nogomet, Formulu 1, boks, tenis i golf.