Izborna Skupština kluba

Saši Matijašu novi četverogodišnji predsjednički mandat na čelu Orijenta, drugoligaš s Krimeje promijenio ime

Ivan Volarić

Saša Matijaš i Marinko Koljanin/M. GRACIN

Saša Matijaš i Marinko Koljanin/M. GRACIN

Budući da dosadašnji čelnik kluba nije imao protukandidata 36 skupštinara nije imalo težak zadatak



RIJEKA  Nešto manje od dva sata ili otprilike onoliko koliko traje nogometna utakmica s dodatnim vremenom trebalo je da 36 skupštinara (od ukupno 59 članova) jednoglasno potvrde novog-starog predsjednika Orijenta – Sašu Matijaša. Ambiciozni predsjednik Crvenih nakon četiri godine dobio je novi “olimpijski ciklus” na kormilu kluba zajedno s dopredsjednicima Marinkom Koljaninom (sport) i Milivojem Miljkovićem (investicije), te Izvršnim odborom u sljedećem sastavu: Velibor Panjković, Tihomir Dragoslavić, Karlo Sabolić, Josip Ostrogović, Luka Funčić, Jasmin Puhovac, Danijela Bradamante, Emilijano Bakarčić, Mladen Ćoza, Sanjin Ugarković, Siniša Zdjelar, Goran Živković, Mišel Ćapalija i Michael Hasle. Potvrđen je i Nadzorni odbor u kojem su ostali Edi Bradamante, Vedrana Spadoni Štefanić i Marijan Šegota. Očekivani je to epilog Izborne Skupštine Orijenta održane u Gradskoj vijećnici grada Rijeke gdje je dosadašnji predsjednik i jedini kandidat za tu funkciju uzalud pozvao moguće protukandidate u svojem rezimeu prvog četverogodišnjeg razdoblja na čelu kluba.


– Iskreno, najradije bih završio svoju predsjedničku eru i više se posvetio svojoj obitelji, te pritom rado pomogao svojem nasljedniku. Želja mi je da se nastavi razvijati ono što smo započeli. Međutim, neću ostaviti klub ako se ne javi neki kandidat za predsjednika. U posljednje vrijeme bilo je po društvenim mrežama dosta kandidata… – kazao je između ostaloga Matijaš u govoru u kojem se osim na virtualne kritičare osvrnuo na lošu nogometnu infrastrukturu u gradu, te nedostatak potpore dijela gospodarstvenika ne samo Orijentu već i riječkom sportu općenito.


– Uređeno je igralište Robert Komen, nadam se da će već u idućoj godini biti uređeno igralište na Belvederu i ono pomoćno na Kantridi, a da će onda na red doći i igralište u Kampusu bez kojega je vrlo teško očekivati iskorak u radu kluba, posebno omladinskog pogona. Apeliram i na gospodarstvenike koji imaju mogućnost da prepoznaju važnost ulaganja u sport, ulaganja u opće društveno dobro… U posljednje četiri godine uložili smo svoj maksimum. Naprijed nas je tjerala ogromna želja za napretkom – rekao je Matijaš i budući da nije imao protukandidata vrlo brzo se vratio za govornicu.


Orijent ostao bez 1919



Orijent je ponovo postao samo i jedino – Orijent! Naime, na jednog od prijašnjih klupskih Skupština pojedini članovi su predložili da se razmotri mogućnost promjene imena i ukine dodatak – 1919. Taj prijedlog stavljen je ovoga puta na glasanje i jednoglasno je prihvaćena promjena statuta i imena kluba. Klupski grb se neće mijenjati, u njemu će i nadalje stajati godina osnutka kluba.

– Malo prije sam rekao što mi je na duši… Pokušat ću u predstojećem razdoblju pokrenuti novi val napretka, ali moramo prvo napredovati kao društvo, shvatiti važnost ulaganja u sport i klubove koji su mjesto okupljanja velikog broja građana i mladih – dodao je Matijaš koji se nije razmetao obećanjima, no iz njegovih pedantnih financijskih izvješća i projekcija razvidno je u kojem smjeru priča ide. Orijent je preuzeo u četvrtom rangu s budžetom od pola milijuna kuna. Kako je klub preskakao rangove natjecanja rastao je i budžet. U ovoj godinu narastao je na nešto preko četiri milijuna kuna (zahvaljujući prodaji Fućka, prihodima od TV prava…). Oprezni Matijaš u projekcijama za iduću godinu predvidio je “crni scenarij” smanjenog budžeta od 3,9 milijuna kuna, ali i onaj prvoligaški na razini 12,5 milijuna kuna…


Skupu su se obratili Dorotea Pešić Bukovac (RSS), te Zorislav Srebrić (HNS).


Foto galerija: Izborna Skupština Orijenta Foto: Marko Gracin