Nenadano uznemireni duhovi na Kantridi

Sandi Križman i Antonini Čulina zatražili arbitražu

Orlando Rivetti

Destruktivna je to koncepcija. Zabrinuti smo, ali nema panike. Amortizirat ćemo splitski udar, odnosno udar Križmana i Čuline. Pronaći ćemo novce. Sve drugo bilo bi pogubno za naš klub – kaže Robert Komen



RIJEKA Arbitražna komisija HNS-a, Damoklov mač nad glavom klubova koji ne plaćaju (redovito ili nikako…) svoje igrače profesionalce. »Tribunal« ima pune ruke posla. Igrači se obraćaju da bi naplatili dugovanja, klubove dovode do zida, platiti ili uručiti papire o slobodi. Uglavnom svoja prava (novac), traže igrači nakon što su napustili klub. Ali, dosta je slučajeva igrača koji tuže svog poslodavca. Najnoviji je na Kantridi. Ima dosta takvih otrovnih repova, ali najnoviji je uznemirio predsjednika Rijeke, Roberta Komena. Jedan odvjetnički ured iz Splita poslao je Arbitražnoj komisiji zahtjev za isplatom zaostataka u ime svojih klijenata, nogometaša Rijeke Sandija Križmana i Antoninija Čuline. Navodno i za neke druge, ali oni su manje bitni…


   Križman i Čulina su igrači u koje je HNK Rijeka puno uložila i razumljivo očekuje dobru zaradu od njihovih transfera. Već ove zime. Za Križmana više od 300.000 eura, a za Čulinu više od 1.000.000 eura. Mogli bi ostati praznih ruku, ako ne reagiraju. Novcem, dakako! Zanimljivo je to što je za obojicu, navodno, zainteresiran Hajduk.       

U utorak IO


   – Destruktivna je to koncepcija spram Rijeke. Zabrinuti smo, ali nema panike. Amortizirat ćemo splitski udar, odnosno Križmana i Čuline. Pronaći ćemo novce. Sve drugo bilo bi pogubno za naš klub, govori Komen.


   Rijeka će, naime, izlaz iz financijskog labirinta ove zime potražiti transferima, prodajom igrača.




   – Očekujemo realizaciju nekih transfera, prije svih Križmana i Kreilacha. O njihovim se destinacijama ne bih još izjašnjavao.


   Pridoda li se ovom dvojcu i Čulina, Rijeka očekuje da će prihodovati približno 2.000.000 eura, što je novac koji bi donio financijski mir na Kantridi.


   Komen je za utorak najavio sjednicu Izvršnog odbora.


   – Pred nama je 60 ključnih dana, u igri je budućnost kluba. U tom bi vremenskom razdoblju trebali stvoriti pretpostavke za normalno funkcioniranje kluba. Odnosi se to na transfere igrača i na restrukturiranje. Moramo biti konkretni i donijeti kvalitetne odluke. U protivnom nas čekaju teški dani.    


   Komen ne misli da treba prekinuti suradnju s Atlasom iz Guadalajare, bez obzira što je Alferez ispao mačak u vreći.   

Prijeti kolaps


– Trebao je biti prevaga s obzirom na to što je predstavljao u meksičkom nogometu. Brojke govore protiv njega. Dobili smo poziv iz Guadalajare, analizirat ćemo dosadašnju suradnju. Dobar je to projekt, nastavit ćemo ga.


   Dovođenjem novih igrača?


   – Ne nužno odmah!


   U svakom slučaju bitniji od Meksikanaca su u ovom trenutku »arbitraže« Križmana i Čuline, jer euri koji život znače mogli bi pobjeći s riječkog parangala. A onda prijeti – financijski kolaps. Kreilacha, Čulinu i Križmana treba žrtvovati da bi se preživjelo. A riješiti se nekoliko skupih igrača. Popis skresati na 25 imena, otvoriti vrata mladima. Drugog izbora nema.