Dobre vijesti

Samo tri drugoligaša zatražila licence za Prvu HNL, s Krimeje se naziru prvoligaški obzori

Ivan Volarić

Dominik Mulac i Emanuel Črnko (Orijent 1919)/Foto Arhiva NL

Dominik Mulac i Emanuel Črnko (Orijent 1919)/Foto Arhiva NL

Nakon svih ovih saznanja krimejske prvoligaške želje uopće ne izgledaju tako neostvarive, posebno ukoliko momčad Fausta Budicina na proljeće uspije zadržati jesenski natjecateljski tonus



RIJEKA Komisija za licenciranje HNS-a obznanila je popis klubova koji su zatražili licence za odgovarajuće rangove natjecanja. Tako su primjerice za UEFA licence aplicirali Slaven Belupo, Hajduk, Lokomotiva, Inter, Dinamo, Osijek, Istra 1961, Gorica i Rijeka, odnosno devet od deset prvoligaša. Jedino posljednjeplasirani Varaždin nije iskazao interes za igranjem europskih klupskih natjecanja. Gledano iz kuta riječkoga drugoligaša Orijenta 1919, posebno zanimljiv podatak da je su tri aktualna drugoligaška kluba zatražila prvoligaške licence: vodeći Šibenik, drugoplasirani Orijent 1919 i trećeplasirani Rudeš. U praksi to znači da tri drugoligaška kluba igraju za dva mjesta koja mogu voditi u viši rang. Prvak Druge HNL bi sukladno propozicijama trebao direktno u Prvu HNL, a drugoplasirana momčad u dodatne kvalifikacije s pretposljednjem momčadi prvoligaškog razreda.


Jasno, sve to pod uvjetom da svi dobiju odgovarajuću licencu, što nije tako čest slučaj i može se vrlo lako dogoditi da drugo ili čak treće mjesto na ljestvici donese izravnu promociju. Budući da Šibenik i Rudeš imaju određene financijske poteškoće, vrlo je dvojbeno hoće li dobiti licence, Orijent 1919 je sigurno neće dobiti u prvom krugu jer nema odgovarajuću infrastrukturu, ali će je gotovo sigurno dobiti u drugom kada mora prijaviti alternativni stadion (Kantridu) što je već dogovoreno s Gradom Rijekom. Nakon svih ovih saznanja krimejske prvoligaške želje uopće ne izgledaju tako neostvarive, posebno ukoliko momčad Fausta Budicina na proljeće uspije zadržati jesenski natjecateljski tonus, koji ju drži u vrhu poretka.


Dobre vijesti stižu i za nogometaše Opatije koji su jedini zapadni trećeligaš koji je zatražio drugoligašku licencu. Opatijcima, dakle, jedna od prve tri pozicije na ljestvici jamči kvalifikacije. Loša vijest je da je dosta klubova iz preostalih skupina iskazalo interes za odlazak u viši rang. Pretpostavka je da će biti dovoljno kandidata za kvalifikacije iako tek treba vidjeti tko će od njih dobiti licencu, odnosno plasmanom zaslužiti pravo na promociju.