Odmor kod kuće

Riječki trener Slobodan Grubor niže uspjehe s Aluminijem iz Kidričeva: ‘Rožman mi se provukao’

Marko Cvijanović

Slobodan Grubor

Slobodan Grubor

Igrali smo u gostima kod Domžala, utakmica je završila 2:2, ali iskreno... Rožman se provukao u toj utakmici. U drugoj utakmici smo ih s novim trenerom pobijedili 4:1 na našem terenu - kaže Grubor



Slobodan Grubor odmara u Rijeci do skorašnjeg povratka klupskim obavezama. Riječki trener za kormilom slovenskog prvoligaša Aluminija iz Kidričeva u srijedu počinje pripreme za proljetni dio sezone u kojem će braniti senzacionalno drugo mjesto. Aluminij je, realno, premašio očekivanja slovenske javnosti, Gruborova momčad u jesenskom dijelu sezone zaostala je četiri boda za vodećom olimpijom i skupila isto bodova kao aktualni slovenski prvak Maribor.


– Aluminij je iznenađenje prvog dijela sezone, to sigurno. Na početku sezone cilj je bio ostanak u ligi, eventualno se pokušati dokopati zlatne sredine i stabilizirati klub. To su bile neke naše objektivne želje. Međutim, uspjeli smo napraviti mladu, homogenu, vrlo dobru momčad i s dobrim, ciljanim radom nalazimo se tu gdje se nelazimo – kaže Slobodan Grubor, koji stoji čvrsto na zemlji, baš kao i klupski čelnici, bez obzira što je Aluminij, koji se trebao boriti za ostanak, na poziciji što donosi plasman u Europu.


– Naravno da nitko ne bi bio sretniji od mene kad bismo izborili nastup u Europi, i igrači to silno žele, ali ne želimo se time opterećivati. Puno sam puta rekao mojim igračima da je rad temelj uspjeha, nije se ovo naše drugo mjesto dogodilo slučajno, puno smo mi uložili da bi nam se rezultat vratio na pravi način. Naravno da će nas ostale momčadi u proljetnom doijelu sezone gledati drugim očima, uvijek je teže braniti, nego ganjati rezultat, ali vjerujem u momčad u kojoj se u svakom trenutku zna tko što radi. Zato i kotiramo tako visoko. A što se ambicija tiče, filozofija klupskih čelnika je forsiranje domaćih igrača. Naša je sreća što smo uz promociju mladih igrača uspjeli dogurati do drugog mjesta na ljestvici i do polufinala slovenskog Kupa.


Sjajni uvjeti




Grubora očekuje vrlo neizvjestan prijelazni rok u kontekstu činjenice da je nekolicina mladih igrača Aluminija skrenula na sebe pozornost tijeko, uspješne jeseni.


– Ne želim zvučati neskromno, ali u momčadima koje ja vodim uvijek igraju ambiciozni igrači, oni koji se ne zadovoljavaju s onim što trenutačno imaju. Igrači Aluminija znaju da im je ovo samo odskočna daska za dalje, oni žele papredovati u svojim karijerama i dobro je da je tako. Tako razmišljaju i oni koji trenutačno nisu u prvom planu, kamoli prvotimci. Nećemo dovoditi nikoga, jedino u slučaju da netko ode, onda ćemo morati kompenzirati.


Aluminij je u kratkom razdoblju uspio postati klub na zdravim temeljima koji s optimalnim ulaganjima napreduje iz sezone u sezonu.


– Imamo zaista odlične uvjete za rad, evo primjera: u mom stožeru su dvojica pomoćnika, trener vratara, trener za tjelesnu pripremu, psiholog koji je nekad radio s Kostelićima, gradi se nova tribina i još dva terena s grijanom travom, a Kidričevo je manje od Zameta!? Igrači stvarno imaju vrhunske uvjete za rad, zajedno ručamo i večeramo, imamo mogućnost odrađivanja regeneracije u termama, možda nemaju neke ekstra velike plaće, ali su redovite i, uza sve ovo što sam nabrojao, uvjeren sam da mogu puno uštedjeti ako nisu previše rastrošni.


Riječka struka


Poslije rezultatskog »booma« u prvom dijelu sezone možda i Grubor, poput nekolicine svojih igrača, postane tražena roba tržištu…



Poslije dugogodišnje igračke karijere, Slobodan Grubor je u Austriji počeo i trenersku karijeru i to kao asistent današnjeg trenera Dinama Nenada Bjelice u WAC Wolfsbergeru. Bjelica je poslije postao trener bečke Austrije, a Grubor u WAC-u dobio prvi samostalni posao.


– Da, možda sam mogao danas biti s njim u Dinamu da sam otišao s njim u Austriju. Međutim, moja je odluka u tom trenutku bila da krenem svojim putem. Nenad je to respektirao i ostali smo dobri i dan danas – kaže Grubor.



– Svašta je moguće u životu, ali ne opterećujem se time niti na to mogu utjecati. Ako bude upita, super za mene, jer sam ambiciozan i želim ići prema naprijed. Međutim, tu sam gdje jesam, zadovoljan sam, a vidjet ćemo što će donijeti budućnost. Jesam li zvijezda u Sloveniji? Ne osjećam se tako, uostalom imam dobar odnos sa svim trenerima koji rade u slovenskim prvoligaškim klubovima, uzajamno se poštujemo, puno razgovaramo, ti odnosi su vrlo zdravi. Ugodno se osjećam u Sloveniji, to je najvažnije.


Riječanin Slobodan Grubor radi u Sloveniji velike stvari s malim Aluminijem, a Slovenac Simon Rožman došao je u Rijeku da bi nastavio tamo gdje je stao Matjaž Kek.


– Zanimljivo u svakom slučaju. Čelnici Rijeke znaju što rade, odlučili su se za Simona Rožmana, koji u Sloveniji slovi kao vrlo perspektivan. Znam što želite reći, da se malo izgubio taj trend nas riječkih trenera, nema nas baš na domaćoj sceni… Znate, često se događa da naši treneri prije budu prepoznati vani, nego u domaćem okruženju. Slažem se da treba dati priliku mladim domaćim trenerima, ali treba reći i to da ti mladi treneri trebaju puno više ulagati u sebe. Sjećam se što sam sve prolazio dok sam gradio karijeru, nagledao sam se treninga i utakmica, bio u kontaktima s trenerima i klubovima. Ja sam, recimo, kad sam pripremao diplomski rad 15 dana bio u Bayernu, živio s momčadi, vidio i doživio kako to izgleda iznutra. To je bogatstvo za cijeli život.


Kad već spominje Rožmana, jedini njihov međusobni dvoboj završio je remijem…


– Igrali smo u gostima kod Domžala, utakmica je završila 2:2, ali iskreno… Rožman se provukao u toj utakmici. U drugoj utakmici smo ih s novim trenerom pobijedili 4:1 na našem terenu.