Alen Horvat

Riječki stručnjak pronašao angažman u saudijskom premijerligašu i osvježio stožer: “Borba za ostanak i novi temelji momčadi naši su veliki izazovi”

Denis Frančišković

Alen Horvat

Alen Horvat

Naš cilj je ostanak u ligi i priprema uvjeta kako bi sljedeća sezona bila puno bolja. To je i ono zbog čega smo došli u ovaj klub. Angažirani smo da stvorimo temelje i novu viziju budućnosti kluba. Cilj je da postanu stabilan i kvalitetan prvoligaš - kaže Horvat



RIJEKA Alen Horvat vratio se u Saudijsku Arabiju. Premijerligaš Al Batin nova je postaja riječkog trenera i njegove osvježene riječko-splitske ekspedicije trenera, koji su zajedno pred novim, velikim izazovom. Bivši trener Rijeke preuzeo je klub u nezavidnoj situaciji borbe za ostanak, naslijedivši na klupi srpskog trenera Nenada Lalatovića, koji je u četiri utakmice osvojio samo dva boda.


Horvat se vratio u saudijski nogomet točno šest mjeseci nakon odlaska s klupe Al-Nassra s kojim je osvojio Superkup pobjedom protiv Al-Hilala, najboljeg tamošnjeg kluba, spasio mu ugled i ostavio ga na zapaženom petom mjestu.


Novi klub je iz Hafar Al-Batina, milijunskog grada u blizini granice s Kuvajtom i Irakom. Al Batina u vrtlogu je borbe za ostanak u Premier ligi gdje zauzima 14. mjesto u konkurenciji 16 klubova. Horvatova najsvježija utakmica donijela je minimalni poraz (1:0) na gostovanju kod Al Ahlija, šestoplasiranog sastava, koji je stigao nakon autogola Mauricija (66’).




– Moja želja je bila nakon vođenja velikog Al-Nassra i dobrih rezultata nastaviti svoj put u prvim ligama, odnosno Premier ligi Saudijske Arabije, koja je u ovom dijelu svijeta jedna od najboljih. Otvorila se mogućnost da dobijem posao u Al Batinu i bez obzira na tešku situaciju glede ljestvice, za mene je to izazov – kaže Horvat. – Saudijska Arabija danas je po ulaganju među šest najvećih svjetskih liga.


Igra je bila daleko bolja i od rezultata, odnosno minimalnog poraza na premijeri kad je Horvatovoj momčadi presudila najstroža kazna duboko u sudačkom dodatku vremena.


– Loše su otvorili sezonu i odlučili se za promjenu trenera. Mi smo odmah po dolasku brzo imali službenu utakmicu u kojoj smo poraženi minimalno kod Al-Raeda. Odigrali smo stvarno odlično, a onda dobili gol u trećoj minuti sudačke nadoknade. Bila je to pomalo smiješna odluka, rekao bih nesmotrena reakcija suca, koji je dosudio jedanaesterac. Međutim, jako smo dobro izgledali na terenu i odnos prema igri bio je na visini. To mi daje optimizam i veliki je motiv za dalje, da možemo nešto napraviti u ovoj sezoni. Naš cilj je ostanak u ligi i priprema uvjeta kako bi sljedeća sezona bila puno bolja. To je i ono zbog čega smo došli u ovaj klub.


ČEKAJUĆI ŠARIĆA – Dean Mladenić, Fedor Kulušić, Goran Milanko, Boris Pučić i Alen Horvat


Stanka dobrodošla


Al Batin prošlu je sezonu završio na 13. mjestu, također na crti opasne sezone s bodom više, ali s jednom pobjedom više mogao je i do osmog mjesta.


– Posljednjih nekoliko sezona u borbi su za ostanak u čemu uspijevaju. Kad sam došao u Arabiju bili su u rangu niže, odnosno Prvoj diviziji. Imaju oscilacija, ali u razgovoru s predsjednikom angažirani smo da stvorimo temelje i novu viziju budućnosti kluba. Cilj je da postanu stabilan i kvalitetan prvoligaš na duže vrijeme.


U novonastaloj situaciji Horvatu i momčadi na ruku ide raspored do kraja godine u kojem su još samo četiri utakmice, od toga tri domaće. Dosta je vremena za konsolidaciju momčadi.


– Al Ahli je klub iz velike četvorke i to je uistinu bilo teško gostovanje. Nakon toga imamo dvadeset dana pauze što će nama jako dobro doći. Reprezentativna je stanka i moramo podignuti sve kapacitete, kako fizičke, tako i taktičke. Nakon toga igramo dvije utakmice i opet imamo više od dvadeset dana stanke. Vjerojatno ćemo otići negdje na pripreme van Saudijske Arabije s obzirom na to da je u tom dijelu zemlje u to doba dosta hladno. Temperature se navečer znaju spustiti i oko nule.


Sedam stranaca


Sama momčad ima, očekivano, dijelom i južnoamerički štih.


– Korona ovdje nije toliko utjecala na ulaganja u nogomet. Ona su ostala i dalje velika. Mi imamo sedam stranaca, od kojih treba spomenuti Martina kao vrhunskog vratara reprezentacije Urugvaja te Chavesa i Mauricija kao dva Brazilca koja igraju u obrani. Tu je i Fabio kao napadač i reprezentativac Angole kao i Ganac Acquah, koji je igrao za Parmu, a trenutačno je ozlijeđen. Osim toga, imamo dva igrača s nizozemskom putovnicom, ali rodom iz Maroka. Ostalo su domaći igrači.


S obzirom na dugodišnji rad na poluotoku, nije bilo problema niti s prilagodbom.


– Grad ima oko milijun stanovnika, nije bilo nikakvih problema oko prilagodbe, jako smo lijepo primljeni. Nama je ovdje ugodno, još samo da krene ono najvažnije u svijetu sporta, a to je rezultat.


Horvat je u novom klubu osvježio i svoj stručni stožer u kojem su sada pomoćni treneri Daniel Šarić i Boris Pučić, trener vratara je Dean Mladenić, kondicijski trener Fedor Kulušić, a analitiku je preuzeo Goran Milanko. Dakle, pet Riječana i jedan Splićanin.


– To su sve kvalitetni ljudi koji znaju svoj posao. Dio trenera je ostao u Al-Nassru u omladinskom pogonu. Šarić nam se još nije priključio jer su regule takve da se bez druge doze cjepiva ne može ući u zemlju. On bi trebao uskoro dobiti tu drugu dozu i krenuti za Saudijsku Arabiju. Tu je s nama i Splićanin Milanko, bivši igrač Cadiza i Hajduka te niza klubova, dobro smo surađivali u Rijadu i puno razgovorali o nogometu dok je bio u Al-Hilalu. Stvarno dobro surađujemo i odmah smo »kliknuli« s igračima. Šteta jedino zbog nesretnih poraza jer smo jako dobro igrali. Puno radimo, ali stvarno je gušt raditi s takvim suradnicima, koji znaju i respektiraju svoj posao – zaključuje Horvat.