Veliki iskorak

Riječki nogometni klub postao dio sustava Udinesea: “Suradnja donosi silne mogućnosti za napredovanje mladih igrača”

Edi Prodan

Alec Bolla i Armando Pejnović s članovima Starog grada/M. GRACIN

Alec Bolla i Armando Pejnović s članovima Starog grada/M. GRACIN

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, Katja Kukec, glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ-a, kao i predstavnici Riječkog sportskog saveza



RIJEKA Iznimni uspjeh projekta Vladimira Pejnovića, osnivača i predsjednika Stari grad iz Rijeke: u Gradskoj je vijećnici potpisan ugovor temeljem kojeg taj riječki sportski kolektiv postaje dio sustava Udinesea, jednog od najstarijih talijanskih klubova i stabilnog člana Serije A. Točnije, Stari grad je postao dio sustava Udinese Academy kroz koji je do sada prošlo oko deset tisuća malih Talijana, sportsko-obrazovnog sustava koji je odgojio mnoge igrače talijanskih serija A i B, kao i drugih europskih klubova.


– Suradnja s Udineseom u prvom nam redu donosi silne mogućnosti za učenje i napredovanje u sustavu treninga najmlađih nogometaša. Naš će trenerski kadar na taj način dobiti mogućnost usavršavanja po najnovijom metodama, u Rijeku će dolaziti treneri Udinesea, baš kao što će i naši participirati u posebnim edukativnim radionicama u samim Udinama. Naravno, najveću će korist od toga imati naši članovi, nogometaši mlađih uzrasta, kojih je sada u klubu nešto manje od stotinu – istaknuo je Armando Pejnović, sportski direktor Starog grada.


Ugovor o suradnji potpisao je Alec Bolla, čelna osoba akademije Udinesea, koji je istaknuo da je toj sportsko-odgojnoj instituciji najvažnija briga stvaranje cjelokupnih osoba, ne samo inzistiranje na sportskoj komponenti.




– Dugo smo godina bili koncentrirani na talijansko područje, da bismo zahvaljujući ugovoru sa Starim gradom svoju suradnju proširili i na Hrvatsku. Već smo prije potpisali ugovore s dva rumunjska kluba, u Iasiju te Bukureštu, kao i s Adriom iz slovenskog Mirena – naglasio je Bolla.


U iscrpnom prikazu rada Udinese Academyja istaknuto je kako sportska komponenta dolazi tek na trećem mjestu.


– Ono čemu se posvećuje primarna pažnja u početku formiranja igrača su prehrana, psihologija, zdravlje, potom ide škola da bi se nogometni trening pojavio nakon toga – naglasio je Bolla.


Prva sportska prezentacija suradnje Starog grada i Udinesea bit će u svibnju na velikom turniru u Lignano Sabbiadoru na koji će doći i neki od poznatih nogometaša Udinesea, da bi se nakon toga svi zajedno otputili u Udine gdje će ih primiti i predsjednik kluba Franco Soldati.


Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, Katja Kukec, glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ-a, kao i predstavnici Riječkog sportskog saveza.