Filip Dangubić

Riječki napadač predvodi ljestvicu strijelaca litvanske A Lyge: “Nisam ni sanjao ovakav povratak nakon ozljede”

Ivan Volarić

Filip Dangubić

Filip Dangubić

Najbolju sezonu dosad imao sam u Krškom, gdje sam zabio 14 golova. Sada sam već na 12 golova na polovini prvenstva, tako da očekujem da će ovo biti moja najbolja sezona - kaže Dangubić



RIJEKA  Filip Dangubić (28) prošlog je vikenda zabio dva pogotka za svoj Hegelmann u uvjerljivoj pobjedi nad Riteriaijem (4:0) u 15. kolu te se s ukupno 12 golova učvrstio na vrhu poretka golgetera litvanske A Lyge. Riječki napadač stigao je u Kaunas prošle zime, na početku tamošnjega prvenstva, netom nakon što je okončao višemjesečnu pauzu zbog ozljede i doživio svojevrsni golgeterski preporod.


– Posljednju utakmicu prije ozljede odigrao sam u dresu rumunjskog Arada 15. svibnja prošle godine, a tek sam 15. siječnja počeo trenirati s ekipom – podsjeća Dangubić. – Ostao sam cijelo to vrijeme dosta pozitivan, vjerovao sam u sebe, ali moram priznati da nisam ni sanjao da će mi nakon oporavka ovako krenuti. Prošao sam pripreme s ekipom i otvorilo mi se. Dobro se osjećam, skoro svaku utakmicu sam igrao po 90 minuta, a bitno mi je i da mi je krenulo na golgeterskom planu. Iskreno, nisam očekivao takav start i zbog toga sam prezadovoljan.


Samopouzdanje


Za napadača nema boljeg impulsa za učvršćivanje samopouzdanja od pogodaka, a kamoli tek kada predvodi listu strijelaca lige?


– Kada su krenuli golovi, rekao sam mojoj djevojci da se neću na to osvrtati, već ću samo razmišljati kako u idućoj utakmici pokušati postići pogodak i dodatno popraviti statistiku. Iskreno, stvarno se ne opterećujem time, a kada bih uspio ostati na čelu poretka, bio bi to bio bonus na sve ono što sam si zacrtao. Najbolju sezonu dosad imao sam u Krškom, gdje sam zabio 14 golova, i to na početku profesionalne karijere. Sada sam već na 12 golova na polovini prvenstva, tako da očekujem da će ovo biti moja najbolja sezona u golgeterskom smislu.


Hegelmann je trenutačno peti na ljestvici nakon polovine prvenstva?




– To je dosta mlad klub, postoji od 2009. godine i na neki način novi su u svemu tome. Prošle sezone izborili su Europu, koju ćemo igrati ovog ljeta. Cilj je ponovo izboriti Europu, što znači da moramo biti među prve četiri ekipe na ljestvici. Trenutačno smo peti, s bodom zaostatka za četvrtoplasiranom ekipom. To je itekako dostižno. Četvrto, peto mjesto naša je realnost s obzirom na ulaganja i sve ostalo. Žalgiris je tradicionalno najjači klub, iako je sada prvi Panevezys. Kažu da je ove sezone liga najkompetitivnija jer je iskočilo dosta novih klubova.


Andro Švrljuga ostavio je duboki trag u Litvi?


– Moj trener Andrej Skerla igrao je s njim, zadnje dvije sezone dijelio je s njim svlačionicu Žalgirisa, osvojili su zajedno prvenstvo. Baš me pitao za njega. Budući da je Skerla bio pomoćnik Dambrauskasu u Hajduku, jako dobro poznaje HNL i našu ligu.


Iskorak


Proputovali ste u »kopačkama« središnju Europu, sada vas je put odveo na sjeveroistok Staroga Kontinenta. Kakav je život u Kaunasu?


– Kada sam došao, bilo je hladno i padao je snijeg. Zimi ima malo sunčanih dana i sve je djelovalo poprilično depresivno. Prvi dojmovi nisu bili baš najbolji, ali čim je došlo lijepo vrijeme, sve se promijenilo. Kaunas je, naravno, s izuzetkom moje rodne Rijeke, možda i najljepši grad u kojem sam bio, barem što se tiče nogometa. Ima puno toga za vidjeti, puno je zelenila. Imaju najdužu središnju ulicu u Europi. Oduševljen sam. Međutim, tu sam prvenstveno zbog nogometa i čim te krene na terenu, onda je sve ljepše.


Ugovor vam istječe nakon prve sezone, odnosno krajem godine?


– Kod njih sezona traje do kraja studenoga, tada mi istječe ugovor. Plan je bio da se u ovih godinu dana vratim u život nakon što nisam igrao šest, sedam mjeseci. Već sada se otvaraju neke opcije, i to na ljeto. Problem je što bi trebalo platiti odštetu, a ja imam 28 godina. Neće baš puno klubova platiti odštetu za nekog u Litvi. Iduće zime sam slobodan, nije da ne bih volio ostati ovdje, već bih volio otići negdje i napraviti novi iskorak u karijeri – zaključio je Dangubić.


Svaka čast Friganu

Filipov otac Boban dugogodišnji je liječnik prve momčadi Rijeke, u kojoj je ove polusezone zablistao Matija Frigan. Filip je svojedobno bio prvi strijelac u nižim uzrastima Bijelih, kasnije i u drugoj momčadi Rijeke, koja je nastupala u Trećoj HNL.


– Drago mi je da je netko iz škole iskočio i nametnuo se. Ja i moja generacija bili smo u klubu u neko drugo vrijeme, tada je bilo teže doći do prve ekipe. Naravno, to ne umanjuje učinak Frigana, Libera… i ostalih igrača poniklih u školi. Gledao sam neke utakmice, vidio sjajne poteze i golove. Stvarno mi je drago zbog toga. Politika kluba uvijek bi trebala biti takva da se gurnu u prvu momčad dva, tri mlada igrača neovisno o svim okolnostima u klubu. Očekujem da će Frigan već na ljeto napraviti iskorak. Želim mu svu sreću – rekao je Filip.